Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

8 éves ivartalanított kandúromnak a jobb szeme folyamatosan könnyezik. Nem nyúlkál oda, lát rendesen, nem zavarja. Én sem látok semmi elváltozást a szeménél.
Próbáltam kamillával időnként mosogatni, de azt nem szereti. Vigyem el állatorvoshoz, vagy esetleg huzattól is lehet neki? Még egy kérdés esetleg humán műkönnyet cseppenthetek-e macsekom szemébe?
Köszönettel.

2011.06.27

Állatorvos
Érdemes lenne állatorvoshoz vinni a cicát és megvizsgáltatni a szaruhártya épségét és a könnycsatorna átjárhatóságát. Gyakori, hogy a könnycsatorna részleges vagy teljes elzáródása okoz ilyen problémát, amelynek hátterében idült gyulladás is állhat. A könnycsatorna a szemzugból az orrüregbe vezet, ezért ha speciális festékanyagot juttatunk a szembe, annak egy bizonyos idő után az orrnyílásban kell megjelennie. Ha ez nem történik meg, akkor a könny elvezetése nem megfelelő, ezért kicsordul a szemből. Ilyen esetben lehet próbálkozni antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt tartalmazó szemcseppel, illetve ha erre nem reagál, akkor esetlegesen a könnycsatorna átmosása is kivitelezhető. Hasznos lehet mintát venni a kötőhártyáról és amennyiben kitenyészik valamilyen kórokozó, akkor annak célzott kezelésére nyílik lehetőség. Sajnos a hosszabb ideje fennálló problémák esetében gyakran nem érhető el teljes gyógyulás. Előfordulhat az is, hogy a könnycsatorna nem lesz többet átjárható. Az emberek számára gyártott műkönnyet használjuk állatoknál is, de ebben az esetben nem javaslom, hiszen nem a szem kiszáradásáról van szó, hanem éppen ellenkező irányú folyamatról.
Vissza a kérdésekhez