Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A 3 leggyakoribb nyuszibetegség

2019. április 02.

A 3 leggyakoribb nyuszibetegség

A legtöbb nyuszibetegség megelőzhető azáltal, hogy megismerjük a lehetséges problémákat, és felismerjük a legkisebb jeleket is. Bár a törpenyulak hosszú ideje az emberrel élnek, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ennek ellenére sok mindenben nagyon hasonlítanak vadon élő társaikhoz, például abban is, hogy látványos tüneteket csak akkor fogunk észlelni, ha már nagyon nagy a baj. Ennek oka, hogy a beteg nyuszi a természetben könnyű zsákmányt jelent.

Ahhoz, hogy tapsifülesünk egészséges maradjon, figyelnünk kell a helyes táplálásra, be kell adatnunk a kötelező oltásokat, részt kell vennünk rutinvizsgálatokon, és minél korábban észre kell vennünk a rendellenességeket. Három nagyon gyakori betegségre alaposan fel kell készülnünk.

  1. Túlnőtt fogak

A nyulak fogai folyamatosan nőnek egész életükön át, ezért, ha nem biztosítunk kedvencünk számára állandóan elérhető friss, pormentes szénát, akkor nem alakul ki a természetes fogkoptatás. Ennek következménye lehet, hogy a rendellenesen kopott, túlnőtt fogak éles szélei rendszeresen megsértik a nyuszi pofiját és a nyelvét. A sebek akkora fájdalmat okozhatnak, hogy a kisemlős csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud enni. Súlyos esetben a metszőfogak elkezdenek görbén nőni, ami miatt nyulunk nem tudja becsukni a száját, és így nem lesz képes a táplálkozásra sem. Ha nyuszink abbahagyja az evést, akkor leáll a bélrendszere, és elpusztul.

Megelőzés:
Fontos az is, hogy ha a nyuszinak nagy mennyiségben zöldséget, gyümölcsöt, magvakat adunk, akkor az állat nem fog megfelelő mennyiségű szénát elfogyasztani, hiába van előtte. Akkor kopik megfelelően a nyuszi foga, ha az elfogyasztott táplálék 80-90 %-a széna. Ez nem csak a normális fogkoptatáshoz, hanem a normál bélműködéshez is elengedhetetlen. A széna mellé jó minőségű pelletált tápot adjunk és kis mennyiségben, mintegy desszertként kaphat bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket. A nyuszik kaphatnak  fűféléket, gyógynövényeket, és nemmérgező fák ágait. Fontos, hogy a friss fűhöz csak óvatosan szoktassuk a nyuszit, mert komoly bélrendszeri problémákat okozhat a ha hirtelen, minden átmenet nélkül nagyobb mennyiségben adjuk az állatnak. Időnként óvatosan nézzünk bele szőrgombócunk szájába, és ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Nem csak az első fogakat kell rendszeresen ellenőrizni, hanem a sokkal nehezebben vizsgálható hátsókat is, ebben mindenképpen kérjük állatorvos segítségét.

Kezelés:
A túlnőtt fogak korrigálásához mindenképp állatorvosra lesz szükség, aki a súlyosságtól függően elvégzi a beavatkozást, például lecsiszolja a kisállat fogait.

  1. Méhdaganatok

Az ivaros nőstény nyulak méhében sajnos viszonylag gyakran alakulnak ki rosszindulatú daganatok. Gyakori tünete a véres vizelet ürülése, véres hüvelyváladék megjelenése, az emlőmirigy ciszták megjelenése, az agresszív viselkedés,  és a letargia. Ha kedvencünk viselkedésében változást tapasztalunk, a legjobb, ha egyből felkeressük az állatorvost.

Megelőzés:
Ivartalanítás 4-6 hónapos korban.

Kezelés :
A méh eltávolítása, még mielőtt a daganat áttéteket képez..

  1. Myxomatozis

A myxomatozis egy olyan vírus, amely a szúnyogokon és a bolhákon keresztül fertőzi meg a nyuszikat. A már megfertőződött kisemlős pedig képes továbbadni a betegséget, ha közel kerül egy másik tapsifüleshez. A típusos esetket könnyedén felismerhetjük a szem, a fülek, az orr és a végbél környékén megjelenő duzzadt, vöröses színű göbökről. .

Megelőzés:
Lehetőség szerint tartsuk távol tapsifülesünktől a szúnyogokat és a bolhákat, valamint rendszeresen adassuk be a myxomatozis elleni oltást.

Kezelés:
Amikor a betegség már szemmel látható, akkor sajnos túl késő, nem tudunk segíteni a nyuszin, az állatok a kezelés ellenére szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Ez a vírus halálos, ezért is rendkívül fontos a megelőzés.