Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A 3 legkülönlegesebb cica fajta

2021. december 23.

A 3 legkülönlegesebb cica fajta

A CFA (Cat Fanciers’ Association) 42 macskafajtát ismer el. És bár minden cica különleges és egyedi, érdemes lehet három fajtát közelebbről is megismerni. Fajtatiszta macskát kizárólag tenyésztőtől javasolt vásárolni, és ha hobbi célra szeretnénk a minitigrist, akkor ivartalanítás után kapjuk meg a törzskönyvét. Megfelelő gondoskodás és persze benti tartás mellett ezek a bársonytalpúak akár 20 évig is élhetnek.

Brit rövidszőrű

Úgy tartják, hogy a brit rövidszőrű cicákat még az első században a rómaiak vitték be Angliába, és akkor a fajta együtt élt és szaporodott az Angliában őshonos vadmacskákkal. Sok évvel később pedig a brit rövidszőrűeket a perzsa macskákkal keresztezték, ezzel kissé megváltoztatva a cicák kinézetét és javítva a bundájuk vastagságát. Olyannyira különleges és kedvelt fajtává vált, hogy tévében, filmekben és könyvekben is szerepelt. A jól ismert Whiskas márka reklámarca is brit rövidszőrű macska.

A britek sűrű, puha, plüssre hasonlító bundája igazán figyelemreméltó. Szőrzetük ápolása könnyű, a szezonális vedlés idején kell csak kicsit nagyobb figyelmet fordítani rá, és időnként átkefélni. Több színben is léteznek, például fekete, fehér, vörös, krém, csokoládé, lila, kék és ezüst is. Ezek a színek pedig keveredhetnek, és gyakran előfordul cirmos is. Arcuk kerek, pufók, testük izmos, zömök, lábaik rövidek, vastagak lekerekített mancsokkal. Általában 5-10 kg körüliek, a hímek nehezebbek, mint a nőstények.

Inkább megfigyelő, kissé független cicák, sokszor inkább a gazdi közelében ülnek le, mint az ölébe. Viszont, ha törődésre vágynak, azt mindenképp tudatják. Emellett intelligensek, könnyen taníthatóak és szeretnek játszani is.

Maine Coon

A Maine Cook macskák Észak-Amerikából származnak, intelligenciájukról, játékosságukról és méretükről ismertek. A házimacskák közül ők az egyik legtermetesebbek. Szőrzetük hosszú, bozontos, testfelépítésük masszív. Füleik viszonylag nagyok és bojtosak. Széles színválasztékban kaphatóak. Egy kifejlett hím akár 13 kg feletti is lehet, a nőstények ennél valamivel könnyebbek. Teljes méretüket általában 3-5 éves korukra érik el. 

Szelídek, emberközpontúak és energikusak, nevelésük könnyű. Sokszor a kutyákhoz hasonlóan viselkednek, követik a gazdájukat szobáról szobára, hallgatnak a nevükre és képesek visszahozni az eldobott játékot.

Szfinx

A szfinx egy szőrtelen, ráncos csoda, nagy fülekkel és szemekkel, valamint markáns arccsonttal. A legújabb macskafajták egyike. A CFA szerint az első szfinx 1966-ban született Kanadában. A szőrtelenség egy genetikai anomália, ami sokáig körülbelül 15 évente egyszer fordult elő. Aztán a szfinxeket hagyományos rövid szőrű cicákkal kezdték el keresztezni, majd visszatenyésztették őket szőrtelenné, és így kaptak egy genetikailag egészséges, szőrmentes fajtát. Testsúlyuk körülbelül 3 és 7 kg közötti.

A szfinx macskák energikusak, kicsit butácskák, játékosak, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Mivel bőrük védtelen, ezért különösen óvnunk kell őket az időjárás viszontagságaitól. Felügyeletünk alatt természetesen ők is tartózkodhatnak kint a szabad ég alatt, csak fokozott elővigyázatosság szükséges.