Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A boldog kutya-gazdi kapcsolat titka

2019. április 14.

A boldog kutya-gazdi kapcsolat titka

Gyakran, halljuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de mint minden kapcsolatban, itt is tennünk kell azért, hogy valóban boldogok legyünk együtt. Előfordulhat, hogy a sok munka miatt kicsit elhanyagoltuk kedvencünket, és meg kell erősítenünk a köteléket, például közös, minőségi idő eltöltésével. Sajnos kutya-gazdi párterápia nem létezik, de azért van néhány egyszerű lépés, amit megtehetünk, hogy boldogabb legyen a kapcsolatunk.

  1. Az eb kommunikációjának megismerése, megértése

Mivel a kutyák nem tudják szavakkal kifejezni a nem tetszésüket, ezért ha valami miatt kényelmetlenül érzik magukat jelzéseket tesznek: például megnyalják az ajkukat, elkerülik a tekintetünket, elfordulnak a testükkel, vagy felemelik a mellső mancsukat. Ám, előfordul, hogy ezek a jelek elmaradnak, és a szorongóvá vált négylábú sokkal intenzívebben reagál egy adott szituációban, elkezd morogni, esetleg harap is. Ha ilyen mértékű a szorongás, akkor ott már komoly baj van.

Ha idejében felismerjük bundás barátunk jelzéseit, akkor hamarabb meg tudjuk óvni a kellemetlen helyzettől vagy változtathatunk rajta, így nem tör majd elő az agresszív viselkedés. Ha kedvencünk akármilyen szituációban erőteljesen morog és harapni próbál, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét. Megengedhetetlen, hogy a kutya így viselkedjen, hiszen az veszélyes lehet az egész család számára. Ha gyermekünk van és a kutya ilyen reakciókat mutat, akkor ne engedjük a gyermeket az állat közelébe, hiszen egy gyermek kiszámíthatatlan, bármikor akaratlanul is provokálhatja a kutyát.

  1. Pozitív megerősítés büntetés helyett

A megfélemlítés és büntetés a leggyorsabb módja a háziállattal való kapcsolat elrontásának. A bünti, még akkor is, ha csak szóbeli, nagyon sok negatív hatással jár, félelmet és szorongást eredményez. Tehát ne arra összpontosítsunk, hogy a kutyus mit csinált rosszul, hanem a helyes viselkedést erősítsük meg, és annak a megismétlésére ösztönözzük dicsérettel, jutalmazással.

  1. Hagyjuk aludni a kutyát

Ahogy az emberek, úgy a kutyák sem szeretik, ha pihenés közben megzavarják őket, még simogatással se zavarjuk meg az alvó kutyát. Ha a kutya agresszívan reagál arra, ha felébresztik, vagy bármi másra, az teljes mértékben megengedhetetlen, azonnal segítséget kell kérni, hogy rendezzük a dominanciaviszonyokat a balesetek megelőzése miatt. Ez nem azt jelenti, hogy bármit megtehetünk, és nem kell tiszteletben tartanunk a kutyánk pihenését, hanem azt, hogy egy kiegyensúlyozott állat, amelyik tudja a helyét a rangsorban, a gazdája irányába nem mutathat agressziót. Ha a kutya félelemből támad, akkor is azonnal kutyák viselkedésterápiájában jártas szakember segítségét kell kérni. 4. Ne erőltessünk rá semmit az ebre

Ne akarjunk például kedvencünkből közösségi média sztárt csinálni, ha ő azt nem élvezi. Sok fotón és videón látszik, hogy az állat nem örül a kamerának, hanem inkább ijedt és frusztrált lesz tőle. Tartsuk tiszteletben kutyusunk határait, és figyeljünk oda már az apró jelekre is.

  1. Töltsünk több időt együtt

Legyen egy napi rutin, amelyet akkor sem szegünk meg, ha fáradtak és elfoglaltak vagyunk. Minden nap menjünk el sétálni, játsszunk, és fésüljük át bundás barátunk szőrét. Időnként egy-egy új trükköt is megtaníthatunk az ebnek. Így nem csak fizikailag, hanem mentálisan is fejlődik majd, és a kapcsolatunk is erősödik általa, ha jól csináljuk, vagyis, ha nem nyúlik túl hosszúra a tanítás, valamint nem feledkezünk meg a pozitív megerősítésről.

  1. Menjünk el kutyaiskolába

Ha azt érezzük, hogy bundás pajtásunkkal nem az igazi a kapcsolatunk, akkor érdemes profi oktatótól segítséget kérnünk. A kutyasuliban történő közös tréningek kutyusunkra és ránk is pozitív hatással lehetnek. Amellett, hogy négylábúnk megtanulja a helyes viselkedést, mi pedig azt, hogy hogyan kell vele helyesen bánnunk, a kettőnk közötti kötelék is folyamatosan erősödhet.