Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A boldog pikkelyesek titka

2019. április 18.

A boldog pikkelyesek titka

Akármilyen háziállat is legyen a vágyunk, az első és legfontosabb, hogy járjunk utána, hogyan kell majd gondoznunk, miket kell majd beszereznünk, még mielőtt hazavinnénk a kiválasztott kedvencet. Bár az édesvízi halak tartása például egyszerűbb, mint a sósvízieké, érdemes megfogadnunk néhány tippet, hogy pikkelyeseink valóban egészségesek és boldogok legyenek.

  1. Akklimatizáció

A halak többsége nagyon érzékeny. A siker érdekében kérjük meg a kereskedőt, hogy árulja el nekünk a kiválasztott kopoltyús jelenlegi akváriumában lévő víz pontos paramétereit (nátrit-, nitrát-, ammónia-, pH-érték, stb). Otthon pedig igyekezzünk hasonló értékeket beállítani. Minél nagyobb a különbség, annál hosszabb időbe telik majd a halak akklimatizálása.

  1. Lebegtetés

Először a zárt zacskóval együtt tegyük csak pikkelyeseinket a vízbe, legalább 15, de maximum 60 percig, hogy fokozatos legyen a hőmérsékletváltozás. Segíthet, ha minden 5. percben beleöntünk egy fél csésze vizet a zacskóba, amíg az meg nem telik, így a hőmérséklet és a víz kémiai összetevői sem fognak hirtelen változni. Ezt követően bátran szabadon engedhetjük kopoltyúsainkat az akváriumban.

  1. Helyigény

A túlzsúfoltság alacsony oxigénszinthez vezet, több hulladék képződhet, és eldugulhat a szűrő. Ha túl sok halat tartunk együtt, akkor az halálos kimenetelű is lehet. Ezért mindenképp kérdezzük meg a kereskedőtől, hogy a kiválasztott pikkelyesekből mennyit tarthatunk együtt és mekkora akváriumra lesz hozzá szükségünk.

  1. Vízminőség

A halak számára a víz olyan, mint az embereknek a levegő. Tehát nagyon fontos az egészségük megőrzése szempontjából. A csapvíz önmagában nem megfelelő, tennünk kell érte, hogy optimális értékekkel rendelkezzen, mire belekerülnek az akváriumlakók. Szükségünk lehet többek között klórmentesítőre, és különböző mérőeszközökre.

  1. pH érték

A pH a víz savasságát vagy lúgosságát mutatja. Vásároljunk egy pH-tesztkészletet, és használjuk rendszeresen a pH-érték ellenőrzésére. Édesvízi halak esetében fajtól függően 6,6 és 7,8 közötti érték az ideális. Megfelelő körülmények között a kopoltyúsok ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben.

  1. Vízcsere

Az akvárium vizének legalább 25%-át havonta érdemes cserélni. Ez segít, hogy az akvárium mindig tiszta és egészséges legyen, továbbá fenntartható általa a még biztonságos nitrát-mennyiség is.

  1. Hőmérséklet

Ha a hőmérséklet ingadozik, halaink elpusztulhatnak. Ne tegyük az akváriumot olyan helyre, ahol közvetlenül érheti napfény, huzat, vagy légkondicionáló. A trópusi édesvízi pikkelyesek fajtától függően 22-28 °C-os vízben érzik jól magukat, és ezt folyamatosan tartani kell, esetenként vízmelegítő segítségével.

  1. Tiszta üveg

Időnként az akvárium oldalát is meg kell tisztítanunk, mert a túl sok alga az oxigénszint csökkenéséhez és egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Az algák eltávolításához többféle eszköz közül is válogathatunk a kereskedésekben.

Ha be tudjuk állítani minden téren a megfelelő akváriumértékeket, akkor már csak a táplálásra és a dekorációra kell odafigyelnünk, így pikkelyes barátainknak hosszú és boldog élete lesz mellettünk.