A boldog szobacica

2020. február 28.

A boldog szobacica

Nem kell a cicának a házon kívül tartózkodnia ahhoz, hogy boldog lehessen. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a szobacicákra nem leselkednek olyan veszélyek, mint például az autók, vagy a környék macskái, kutyái és más állatai. Lakásunkat könnyedén biztonságossá és cicabaráttá tehetjük, így nagyobb eséllyel lesz egészséges, hosszú élete bársonytalpúnknak. Néhány tipp segíthet a megvalósításban.

  1. Játékszerek

Ahhoz, hogy a cica ne unatkozhasson, amíg nem vagyunk otthon, kell lennie a lakás több pontján is olyan játékszernek, amellyel egyedül is le tudja kötni magát. Lehet például interaktív játék, labda, vagy valamilyen jutalomfalattal tölthető figura is. A macskák imádnak vadászni, ezért a botos cicajáték is kötelező kellék, ám a legjobb, ha azt mi mozgatjuk kis barátunk előtt. Ha egy adott játék valamiért nem kelti fel kedvencünk érdeklődését, akkor segíthet, ha bekenjük macskamentával. A macskamenta illatának egyetlen bársonytalpú sem tud ellenállni.

  1. Mászási lehetőség

A minitigrisek szeretnek mászni, tehát érdemes ezt a lehetőséget házon belül is biztosítanunk számukra. A padlótól a mennyezetig érdemes polcokat rögzítenünk a falra, olyan távolságban egymástól, hogy könnyedén közlekedhessen kedvencünk felfelé és lefelé is. Ha ez nem kivitelezhető, vásárolhatunk magas macskabútort is, amely egyszerre több igényt is ki tud elégíteni. Fel tud rá mászni a cica, megpihenhet rajta, élesítheti a karmait, és játszhat is.

  1. Kilátás

Bármennyire is jó a lakáson belül a macskának, azért adjuk meg neki a lehetőséget arra, hogy kifelé is bámészkodhasson valamelyik ablakon keresztül. Egy kényelmes fekhely az ablakpárkányon ideális megoldás lehet. Hosszú időre lekötheti háziállatunk figyelmét, ha például egy közeli fára madáretetőt akasztunk, és láthatja, hallhatja az oda érkező csőrösöket. Amennyiben nem túl izgalmas a kilátás, mert például magasan lakunk, akkor bekapcsolhatjuk a TV-t is kedvencünknek. A természetfilmekből megismerhet új és izgalmas hangokat (pl. madarakét, rágcsálókét), amikkel a négy fal között amúgy nem találkozhatna.

  1. Növények

A cicák kedvelik a növényeket, a macskafű például segít a szőrcsomók felöklendezésében. Ám, arra nagyon ügyelnünk kell, hogy a többi virágunkat távol tartsuk háziállatunktól. Némelyiket azért, hogy ne tehessen benne kárt minitigrisünk, a többit pedig azért, hogy azok egy esetleges megrágcsálás után ne okozhassanak mérgezést.

  1. Közös időtöltés

Fontos a biztonság, mégis az egyik legjobb dolog, amit cicánkkal tehetünk, ha foglalkozunk vele. Játsszunk, simogassuk, ápoljuk a szőrét, vagy egyszerűen csak nézzünk együtt TV-t. A macskák szeretik gazdájukat a közelükben tudni. Időnként csak azért rosszalkodnak, mert egy kis törődésre vágynak.

Ha mindezekre odafigyelünk, akkor lakásban tartott kedvencünknek valószínűleg hosszú és boldog élete lesz velünk.