Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A bundaápolás alapszabályai

2019. március 07.

A bundaápolás alapszabályai

Ha kutyát szeretnénk tartani, akkor bizony fel kell készülnünk olyan rendszeresen elvégzendő feladatra is, mint a bundaápolás. A gyakorisága és a nehézsége, az függ többek között attól is, hogy milyen típusú szőrzettel rendelkezik kedvencünk. Ez befolyásolhat minket a fajta kiválasztásánál is.

  1. Drótszőr

Drótszőrű kutyáról akkor beszélünk, amikor a szőrszálak legalább 10 cm hosszúak és különböző vastagságúak. Jellemző ez esetben a hosszabb „szakáll” és feltűnő szemöldök is. Drótszőrű ebek például a schnauzerek a West highland white terrier, vagy ismertebb nevén a westie.

Az ő esetükben, ahogy nő a szőrzet, az elhalt szőrszálak sokszor nem tudnak kihullani, ezért akár napi szinten át kell kefélnünk a bundájukat, ha hosszabbra hagyjuk nőni. Kozmetikus segítségével, szakszerű nyírással, esetleg trimmeléssel a napi szőrápolás jelentősen lerövidíthető. Drótszőrű kutyusunkat sem ajánlott havi egy alkalomnál gyakrabban fürdetni, hacsak nem az állatorvos rendeli ezt másképp.

  1. Göndör szőr

A göndör szőrzet nagyon különleges és egyedi. Tudnunk kell róla, hogy folyamatosan nő, ami miatt gyakori vágásra és ápolásra van szükség. Ilyen bundával rendelkeznek például az uszkárok.

A göndör szőrzet nagyobb valószínűséggel válik piszkossá, ezért előfordulhat, hogy az ajánlott maximum havi egy fürdetésnél többre lesz szüksége kedvencünknek. Mivel a szőrszálak és a bőr könnyen kiszáradnak a gyakori fürdetéstől, ezért fontos, hogy speciális hidratáló sampont használjunk.  A mosdatás során ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön víz az eb fülébe, szemébe. A végén pedig alaposan szárítsuk meg a kutya bundáját.

Az uszkároknál is naponta elő kell kerülnie a fésűnek, mert a több napos gubancok az állat és a gazdi számára is bosszantóak. A vágás során főként ollóval kell dolgozni, csak néhány helyen használható gép. A tökéletes eredmény elérése érdekében célszerű szakember segítségét kérnünk, különösen az első alkalommal.

  1. Rövid szőrzet

Rövid szőrnek az 1-4 cm-es hosszúság számít. Ez a típusú szőrzet sima, egyenes, és több fajtára is jellemző. Néhány példa: doberman, boxer, rövid szőrű magyar vizsla.

A rövid kutyabunda karbantartása a legegyszerűbb. Rendszeres, de nem túl gyakori fürdetés szükséges, akkor, ha az állat bundája piszkos. A túl gyakori fürdetés nem előnyös a bőr egészsége szempontjából, mert kiszáríthatja azt, így a természetes védekezőképessége csökken. Gyakoribb fürdetés csak speciális samponokkal, állatorvosi utasításra indokolt.

Fésülködni is csak heti 1-2 alkalommal szükséges egy puha kefével, de fordítsunk rá nagyobb figyelmet a tavaszi és őszi szőrhullós időszakban.

  1. Hosszú szőr

A 4 cm-nél is nagyobbra növekvő szőrzet már hosszúnak számít. Ebbe a szőrtípusba sorolható például a Yorkshire Terrier kabátkája. A hosszú szőrű kutyusok esetében a szőrhullás egész évben folyamatosan jellemző, de a vedlési időszakban válik igazán intenzívvé.

Ahhoz, hogy ne alakuljanak ki makacs gubancok, minden nap át kell fésülnünk a bundát. A fényes és egészséges szőrzet fenntartásához elegendő havi egy fürdetés. A lágyító hatású sampon segíthet, hogy kevésbé tudjanak összegubancolódni a szőrszálak, és a végeredmény igazán selymes és sima legyen. Ha elkészültünk, alaposan szárítsuk meg a kutyust. Ha szeretnénk, használhatunk csipeszt vagy egyéb kiegészítőt is, csak figyeljünk nagyon, nehogy megsértsük velük kutyusunkat.

A fodrászkodás során természetesen ollót kell használnunk. Először mindenképp javasolt egy profi kutyakozmetikusnál megfigyelni a technikát, és csak utána megpróbálni otthon is a szőrvágást.