A csincsilla tartás szabályai

2020. november 20.

A csincsilla tartás szabályai

Mielőtt csincsillákat választanánk háziállatként, vegyük figyelembe, hogy akár 15 évig is élhetnek, tehát hosszú távú elköteleződést jelent a tartásuk. Ráadásul leginkább éjszaka aktívak, így nem célszerű a hálószobába helyezni a ketrecüket, és gyerekek mellé sem ajánlottak, kizárólag felügyelettel. Ha pedig biztosan csinit szeretnénk, akkor rögtön kettőt ajánlott hazavinnünk, mert egyedül magányossá és boldogtalanná válhatnak.

A csincsillákat általában benti háziállatként tartják, és nekünk is javasolt a lakáson belül helyet találnunk kedvenceink ketrecének. Bár a hideget jól viselik, a huzatra nagyon érzékenyek, erre nagyon figyeljünk. Az ablakok környékét mindenképp kerüljük, mert a túl meleget sem viselik jól, könnyen hőgutát kaphatnak.

Méretükhöz képest igen nagy területre van szükségük. Egy pár esetében az alapterület minimum 1×1,5 méteres kell, hogy legyen, és legalább 1,3 méter magas ketrec az ideális, több szinten polcokkal berendezve. Naponta egyszer pedig ketrecen kívül is hagynunk kell őket mozogni, ez idő alatt persze folyamatosan szemmel kell tartanunk őket. Egy kis mazsola segíthet abban, hogy magunkhoz csaljuk csincsilláinkat, ha meg szeretnénk őket fogni. Soha ne emeljük fel háziállatainkat a farkuknál fogva, mert komoly sérülést okozhatunk vele.

A ketrecben helyet kell kapnia két akkora faháznak is az alváshoz, amelyben mindketten elférnek. Kettőre pedig azért van szükség, mert előfordulhat az is, hogy nem együtt, hanem külön-külön szeretnének pihenni.

Ha már meglévő csincsillánkat szeretnénk összeszoktatni egy új szőrgombóccal, akkor eleinte két ketrecre lesz szükségünk, amelyeknek egymástól, kb. 10 centiméterre kell, hogy álljanak. Így fizikai érintkezés nélkül érezhetik és láthatják egymást a kisállatok. Az alvóhelyük a kezdetekben a ketrec távolabbi pontján legyen, hogy biztonságban érezhessék magukat, idővel viszont egyre közelebb kerülhetnek egymáshoz. Külön-külön kapjanak porfürdőt, de naponta cseréljük meg a tálakat, hogy minél jobban megszokhassák egymás illatát.

Körülbelül egy hét múlva, ha már képesek egymás közelében is elaludni, lassan, óvatosan összebarátkoztathatjuk őket, de kezdeti csetepatéra számítanunk kell. Ha a verekedés komolynak tűnik, akkor még válasszuk szét őket néhány napra. Ellenkező nem esetén könnyebb lehet a dolgunk (de előtte a hím legyen ivartalanítva), vagy egy fiatal és egy idős kisemlős is jó párosítás lehet.

A csincsilláknak magas rost- és fehérjetartalmú, de alacsony nedvesség- és zsírtartalmú étrendet kell biztosítanunk. A nem megfelelő eleség kínálása egészségügyi problémákhoz (májbetegség, felfúvódás, fogak túlnövekedése, gyenge bélmozgás, stb.) vezethet. Fontos, hogy kifejezetten csincsillák számára készült pelletált eledelt vásároljuk. A nyúltáp például nem megfelelő, mert nincs benne elég C-vitamin. Egy egészséges, felnőtt csini számára naponta egy evőkanál ennivalót kell adagolnunk.

A pellet viszont önmagában nem elegendő, rendszeresen elérhetőnek kell lennie friss, pormentes szénának is a ketrecben. Emellett pedig ügyeljünk arra is, hogy mindig friss, tiszta ivóvíz legyen szőrgombócaink előtt.

Időnként mazsolával, répával is kedveskedhetünk, de csak kis mennyiséggel. Kerüljük viszont a földimogyorót és a napraforgómagokat, mert ezeknek túl magas a zsírtartalma.

Az állandó fognövekedés miatt rágójáték vagy rágható fa is mindig legyen a ketrecben, és rendszeresen ellenőrizzük a fogak állapotát. Bármilyen elváltozást látunk a szájban vagy az a csincsillák egyéb testrészén, mihamarabb forduljunk kisemlősökre szakosodott állatorvoshoz.