Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A három legszínesebb papagájfajta

2022. március 09.

A három legszínesebb papagájfajta

A legtöbb ember számára a papagájok színes tolla az első dolog, ami leginkább ezekhez a különleges madarakhoz vonzza őket. Akár piros, kék, zöld vagy lila társat keresünk, a papagájok között megtalálhatjuk az igazit. De az élénk színű tollazat természetesen nem az egyetlen tulajdonság, amit az emberek figyelembe vesznek leendő háziállatuk kiválasztásakor.

A papagájok intelligens, szociális és aktív élőlények, akiknek elkötelezett gazdikra van szükségük. Ha készen állunk egy szárnyas befogadására, akkor érdemes megismernünk a három legszínesebb fajtát.

  1. Nemespapagáj (Eclectusroratus)

Rövid áttekintés:
– Méret: kb. 40-50 cm
– Súly: kb. 400-500 g
– Megjelenés: A hímek alapszíne smaragdzöld, a szárnyak alatt vörös és kék tollak pompáznak, csőrük narancssárga. A nőstények élénkpiros alapszínnel rendelkeznek, kékes-lila mellkassal és farokkal, illetve fekete csőrrel.

A nemespapagájok azon kevés szexuálisan dimorf papagájfajokhoz tartoznak, ahol a hímek és a nőstények eltérő színűek. A hím madarak élénkzöld színűek piros és kék ékekkel, míg a nőstények vörösek kékes-lila tollakkal. Általában barátságosak és alkalmazkodóak, de nagyra értékelik, ha tulajdonosuk rutinszerűen gondoskodik róluk minden nap.

  1. Nappapagáj (Aratinga solstitialis)

Rövid áttekintés:
– Méret: kb. 30 cm
– Súly: kb. 110-140 g
– Megjelenés: A fő színek élénk narancs, sárga és piros, de zöld és kék szín is látható rajtuk, csőrük és lábaik színe fekete, szemük körül fehér folt található.

A nappapapagájok testén szinte a szivárvány minden színét megcsodálhatjuk. Fejük vörös és narancs színű, testük sárga, szárnyaik és farkuk pedig zöld és kék. Gyakran olyan hangosak, mint amilyen élénk színűek. Hívásukat mérföldekről is hallani, és nem riadnak vissza attól, hogy hangot adjanak ki aktuális hangulatuk kifejezéséhez.

  1. Skarlát ara (Ara macao)

Rövid áttekintés:
– Méret: kb. 78-96 cm
– Súly: kb. 900-1100 g
– Megjelenés: Fentről lefele élénkvörös, sárga és kék színek jellemzik őket, szemük körül fehér karika látható, csőrök felül cser, alul fekete színű, illetve lábaik is feketék.

A skarlát arák gyönyörű piros, sárga és kék tollaikról azonnal felismerhetőek. Szépségük sokak számára csábító lehet, de mielőtt hazavinnénk egy ilyen papagájt, ajánlott figyelembe venni, hogy ezek a nagytestű madarak bőséges figyelmet és mozgásteret igényelnek. Hangosak, rendetlenek és kedvetlenek lehetnek, megkövetelik a törődést gazdáiktól.

Jó, ha tudjuk, hogy ha a madár tollai kissé fakónak tűnnek, akkor az valószínűleg a folyamatban lévő vedlés miatt van, de érdemes lehet állatorvoshoz fordulni a problémával. Akár tápanyaghiány és egészségügyi probléma is lehet a háttérben, ezért, ha valami szokatlant tapasztalunk, javasolt szakember segítségét kérnünk, aki vagy megnyugtat minket, vagy azonnal kezelésbe tudja venni papagájunkat. És ugye minél hamarabb elcsípjük a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.