A hidegvérűek a meleget szeretik

2020. február 08.

A hidegvérűek a meleget szeretik

A hidegvérűek nevükkel ellentétben van, hogy magasabb testhőmérséklettel rendelkeznek, mint az emlősök, és valójában leginkább a meleget kedvelik. Tartósan alacsony hőmérsékleten a hüllők anyagcseréje lelassul, és bekövetkezik a hibernáció. Ezért fontos, hogy tudjuk, milyen hőfok az ideális hidegvérűnk számára, és azt fent is kell tudnunk tartani terráriumban. Ebben különböző eszközök segíthetnek.

A hőátmenet beállítása

Ügyelnünk kell arra, hogy a cél nem az, hogy a terrárium minden pontját egyformán fűtsük fel, ugyanis a hüllőknek szüksége van hidegebb és melegebb területre is. Jó megoldás lehet, ha a terrárium egyik végébe teszünk csak melegítőt. Ez lehet fűtőlap, sütkérező lámpa, hőlámpa, kerámiaizzó vagy ezek kombinációja is, a lényeg, hogy mindegyik a hüllőlak egyik végében kapjon helyet. Így automatikusan melegebb lesz az egyik, és hűvösebb a másik oldalon. Ha hidegvérűnk olyan fajba tartozik, hogy igényli az UVA és UVB sugarakat is, akkor ezt a fényforrást is a melegebb oldalon kell beüzemelnünk.

A vadonban a legtöbb helyen éjszaka lehűl a levegő, ezt pedig a terráriumban is biztosítanunk kell. Olvassunk utána, hogy pontosan milyen hőmérséklet az ideális kedvencünk számára, és ha szükséges, akkor éjszakára kapcsoljuk le a fűtést a terráriumban.

Melyik hőforrást válasszuk

Erre nincs egyértelmű válasz, mivel ez függ az igényeinktől, az állat fajától, a többi kiegészítőtől, és otthonunktól is. Nincs olyan szabály, ami megmondaná, hogy az adott hüllő számára melyik melegítő eszköz vagy izzó, milyen méretben és milyen teljesítménnyel a legmegfelelőbb. Ez függ a környezet hőmérsékletétől, attól, hogy mekkora a terráriumunk, és attól is, hogy mekkora hőmérsékletcsökkenést képes elviselni éjszaka a hidegvérűnk. Előfordulhat, hogy egy kicsit kísérleteznünk kell ahhoz, hogy pontosan el tudjuk érni a kívánt számokat a hőmérőn.

A terráriummelegítő izzók esetében például figyelnünk kell arra, hogy a fehér fénnyel rendelkezők éjjelre semmiképp sem maradhatnak felkapcsolva. Éjszaka az az izzó alkalmazható, amely infravörös hősugarakat bocsát ki. Ezek akár 24 órán keresztül is éghetnek, tehát tökéletes választásnak bizonyulnak, ha az alvás ideje alatt is szükség van a terrárium melegítésére. Ha szükséges, akkor vásárolhatunk olyan izzót is, amely kifejezetten éjszakai világításra szolgál. Az üzletekben többféle termék közül válogathatunk, ha bizonytalanok vagyunk, érdemes lehet egy terrarisztikában is jártas eladótól segítséget kérnünk.

A fűtőlapok alacsony hőteljesítményűek, a terrárium alá és az oldalára is helyezhetők, különféle méretekben kaphatóak. Hátrányuk, hogy ragasztóval vannak ellátva, így az eltávolításuk nehézkes, komplikált az áthelyezés, és az összeragasztózott terület letisztítása is bosszúságot okozhat. Általában másodmelegítőként szokták alkalmazni őket azoknál a hidegvérűeknél, amelyek kifejezetten meleg területet igényelnek.

Amiket mindenképp érdemes elkerülnünk azok az elektromos terráriumi fűtősziklák, különösen a régi típusúak, ugyanis ezek súlyos égési sérüléseket okozhatnak a hüllők testén. A szakértők nem javasolják olyan melegítőeszközök alkalmazását, amelyek közvetlenül érintkezhetnek az állattal.

Akármilyen eszközt is választunk, rendszeresen ellenőrizzük a hőmérő értékét, és mindig ügyeljünk az optimális hőmérséklet fenntartására. A túl meleg és a túl hideg környezet is negatívan hat a hüllők egészségére.