Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A hó és a kutyabunda

2019. január 18.

A hó és a kutyabunda

Minden évszaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Télen elsősorban a hideg, a jég, és a hó okozhat problémát, ha nem figyelünk eléggé. Persze más felkészültségi szint szükséges egy rövid- és egy hosszú szőrű kutya esetében. Sőt, a fajta is jelentősen befolyásolja az igényeket. Ami biztos, a bundaápolás és a mancsok karbantartása elengedhetetlen.

A hó, a jég, a sár, a só, a kavicsok, mind-mind irritációt okozhatnak a tappancsokon. Ezért nagyon fontos, hogy mindig, amint hazaérünk, vagy langyos vízzel benedvesített törölközővel tisztítsuk meg kedvencünk lábait, vagy állítsuk be a kádba és zuhanyozzuk le a lábakat, majd töröljük őket szárazra. Szenteljünk kiemelt figyelmet a szőrbe vagy a lábujjak közé ragadt hó- és sárgolyókra. Legyünk alaposak, hogy ne maradjon semmi a tappancsokon, ami által bőrproblémák alakulhatnának ki.

Használjunk minden séta előtt és után mancsvédő krémet, vagy szerezzünk be kutyacipőket. Az utóbbihoz nem biztos, hogy könnyedén hozzá tudjuk majd szoktatni az ebet, de, ha az állatnak különösen érzékenyek a párnácskái, akkor érdemes megpróbálkoznunk a cipőkben való szaladgálással. A gyakorlást kezdjük a lakáson belül, és fokozatosan növeljük az apró lábbelikben töltött perceket.

A fürdetés sokszor télen sem elkerülhető. A hosszú szőrű kutyusok bundája nagyon rendezetlen tud lenni egy sáros-havas móka után, az azt követő ázott kutyaszag pedig szintén nem kellemes. A mosdatáshoz mindig kifejezetten kutyák számára készült jó minőségű sampont használjunk, hogy véletlenül se fokozzuk a bőrproblémák kialakulásának esélyét.

Arra is nagyon figyeljünk, hogy nedves szőrrel soha ne engedjük ki az ebet a meleg lakásból, mert pillanatok alatt kihűlhet, főleg, ha rövid szőrrel és lábakkal rendelkezik. Használjunk száraz, puha törölközőt a nedvesség leitatásához, és ha szükséges, alacsony fokozaton a hajszárítónkat és segítségül hívhatjuk.

Igaz, hogy a hosszabb, vastagabb bunda melegebb, de azért a hideg hónapokban is ajánlott egyes fajták esetében (pl. westie, uszkár, stb.) igazítani egy kicsit a „frizurán”. A rövidebb szőrbe egyébként a jégszemcsék, a hó- és sárgolyók is kevésbé ragadnak bele, ezért különösen a tappancsok környékén lehet praktikus az olló használata. Mivel a kistestű, rendszeres szőrnyírást igénylő kutyusok az idejük nagy részét a fűtött szobákban töltik, ezért valószínűleg nem lesz probléma a fazonra igazított szőrzet. Ha pedig kimegyünk egy rövid sétára, a kutyakabát segít melegen tartani az állat testét.

A hideghez hozzászokott kutyafajtákra (pl. husky, bernáthegyi, stb.) viszont ne adjunk pulóvert, mert ők attól éreznék kellemetlenül magukat, ha kapnának plusz egy réteget, ami melegíti őket az egyébként is remekül szigetelő bundájukon kívül. Egy kis hó nekik bizony meg se kottyan.

Bár fagyos időre felkészült, vastag kutyabundát nehezebb lehet rendben tartani, mint a nyárit, a napi fésülködést nem szabad kihagynunk. A kefélés során az elhalt szőrszálak eltávolítása, a vérkeringés beindítása, és a bőrön képződött természetes olajok egyenletes eloszlatása segít a bunda egészséges állapotának megőrzésében. Ráadásul a téli szőrréteg remekül elrejti például a csomókat, a sebeket és a dudorokat is, amiket a rendszeres szőrápolásnak köszönhetően még idejében felfedezhetünk és kezeltethetünk, ha szükséges. Ha valami furcsa elváltozást észlelünk, mindenképp keressük fel az állatorvost.

Ne higgyük, hogy csak azért, mert kint mínusz fokok vannak és hull a hó, teljesen megfeledkezhetünk a bolhákról. Ezek a szívós kis paraziták hónapokig remekül eléldegélnek a kutyaházban és pajtásunk fekhelyén is, ezért az év minden időszakában át kell vizsgálnunk háziállatunk bundáját.

Forrás: petcha.com