Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

2023. augusztus 21.

Egy kerti tó rendszeres karbantartást igényel, ha azt szeretnénk, hogy egész évben jól mutasson az udvarunkon, továbbá figyelemmel kell lennünk halaink és növényeink egészségére is. A nyári kánikulában jelentősen megemelkedhet a víz hőmérséklete, ami nagy hatással lehet az elővilágra. Érdemes megfogadnunk néhány tanácsot, hogy tavunk tiszta és élettel teli maradjon a melegebb hónapokban is.

Szűrők

Nyáron a szűrők rendszeres és alapos kitisztítása különösen fontos, hogy folyamatosan hatékonyan tudjanak működni, továbbá megakadályozzuk a törmelékek lebomlását és ezzel az algák táplálását. Hetente egyszer javasolt ellenőriznünk a szűrők állapotát és meggyőződnünk arról, hogy tiszták.

Vízszint

Néhány hetente szánjunk egy kis időt arra is, hogy megmérjük a vízszintet, így megbizonyosodhatunk arról, hogy elengedő víz van még a tóban. A meleg hatására gyorsabban párologhat a víz, ezáltal csökkenhet a vízszint, tehát bizonyos időközönként szükségessé válhat a tó feltöltése.

Ha vannak halaink ne felejtsük el a vízkezelést, ugyanis a pikkelyesek érzékenyek lehetnek a nagyobb változásokra.

Árnyék

Amennyiben előre gondolkodtunk, akkor olyan területen hoztuk létre a tavunkat, ahol egy része minden nap árnyékossá válik. Ha halak is élnek a tóban, ez különösen fontos, hiszen a tó gyorsan felforrósodhat és a kopoltyúsok nem tudják lehűteni magukat. Az esetben, ha a tó nincs árnyékos helyen, fontoljuk meg néhány vízi úszónövény betelepítését.

Vízkezelés

Ahhoz, hogy felvegyük a küzdelmet az algákkal és szép maradjon a tó vize, elengedhetetlen a vízkezelés, ami segíthet abban is, hogy a tó pH-értéke megfelelő maradjon. A MultiFit vízkezelő azonnali védelmet nyújt tavunk élővilága számára a nehézfémekkel és a káros klórral szemben.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/multifit-vizkezelo-plus-500ml/

Elhalt növények, algák

Sajnos a vízi növények sem élnek örökké, az elhalt virágokat mindig távolítsuk el a vízből, hiszen algásodást és kellemetlen szagokat is okozhatnak. Persze némi algára minden tónak szüksége van, de a túlszaporodás katasztrofális eredményhez vezethet. A Panzi algagátló jó választás lehet, ugyanis elpusztítja a lebegő és fonalas zöldalgákat, valamint gátolja az újraképződésüket.

https://webshop.fressnapf.hu/termekek/panzi-tavi-vegysz-250ml-algagatlo/

Élő növények

Az oxigént adó növények nagyszerűek, hiszen segítik megőrizni a víz frissességét és az egészséges ökoszisztéma fenntartását, de a túl sok növény ártalmas is lehet, ezért figyeljünk arra, hogy ne vegyék át az uralmat a tóban. Ugyanez vonatkozik a tó környékén lévő növényzetre is, bár azok ritkítása inkább az esztétikus megjelenés miatt ajánlott.

További tartalmak

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

A kerti tó karbantartása a nyári időszakban

5 tipp a kerti tó karbantartásához a téli hónapokra

5 tipp a kerti tó karbantartásához a téli hónapokra

Koi díszponty 1×1 – mit érdemes tudni róluk?

Koi díszponty 1×1 – mit érdemes tudni róluk?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok