Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

A kutya szocializálása – megfelelő kezdet a közös élethez

2021. szeptember 01.

Állattartók körében sokszor elhangzik, hogy a kutyát szocializálni kell. De mit is jelent ez valójában és hogyan tudjuk saját kutyánkat szocializálni? Sok kutyaiskola a pandémia időszakában bezárt. Ismerd meg a kölyök- és fiatal kutya fontos szocializációs szakaszait. Azonban még az idősebb négylábúak vagy állatmenhelyről érkező kutyák is szocializálhatók megfelelő türelemmel és következetességgel.

Milyen a jól szocializált kutya?

Amikor jól szocializált kutyáról beszélünk, arra gondolunk, hogy az állat már kölyökkorban megtanult megfelelően kommunikálni fajtársaival és más élőlényekkel is. Tudja, hogyan fogalmazza meg kommunikációs jeleit és reagáljon megfelelően azokra. Egyidejűleg a kutya képes környezetére és megváltozott helyzetekre önállóan reagálni és nyugodtan kezelni azokat. Függetlenül attól, hogy egy baba sír fel mellette vagy egy villamos halad el előtte, a jól szocializált kutya számára a váratlan események, ismeretlen emberek vagy hangok rendszerint nem okoznak problémát. Viszonylag bátran kísér miket napjaiban, de rendelkezik egyfajta természetes óvatossággal is.

Röviden: a jól szocializált kutya megbízható partner, akivel gond nélkül vészelhetjük át a mindennapokat. A félős és önállótlan kutyák ismeretlen hétköznapi helyzetekben ugatni kezdhetnek, pánikhelyzetben menekülőre foghatják vagy agresszívvé válhatnak, ami a normális napirendet mind a mi, mind pedig a kutya számára megterhelően és problematikusan alakítja

Kutyák szocializációja: miért olyan fontos?

Negyediktől a körülbelül 20. hónapos életkorukig a kölykök különösen érzékenyek az új ingerekre, emberekre és helyzetekre. Amennyiben ebben az életszakaszban találkoznak új dolgokkal és a tapasztalatot pozitívként értékelik, az átélteket ennek megfelelően raktározzák. Természetesen ez fordítva is igaz: a negatív élmények is emlékezetükben maradnak, ennek következtében pedig a kutya kerülni fogja őket vagy félve reagál rájuk.

Hogyan szocializáljuk kutyánkat?

A kölyökkutya rendszerint nyolchetes korától, tehát kereken négy héttel a szocializációs szakasz megkezdését követően, esetleg egy vagy két héttel később kerül hozzánk. A jó tenyésztő olyan kutyát fog adni, aki már a negyedik héttől ismerkedett fajtársaival, emberekkel és különböző környezeti ingerekkel. A tenyésztő munkáját a beköltözést követően nekünk kell folytatni a kiskutyával.

Mivel a kutyák a költözés időpontjában nyolc-tíz hetesek és érzékeny életszakaszukat élik, melyben visszafogottan és óvatosabban reagálnak az új dolgokra, a kiskutya beköltözését különösen óvatosan kell kezelnünk. Hagyjunk az új családtagnak elegendő időt, hogy ismerkedjen új környezetével és megismerje a háztartásban élő embereket és állatokat. Ne terheljük túl a kutyát túlzott figyelemmel és ne zaklassuk a kölyköt. Amikor a kutya pár nap után beszokott, lassan és lépésről lépésre megismerhet olyan dolgokkal és helyzetekkel, melyekkel a jövőben a hétköznapokban újra és újra találkozni fog.

Tippek és trükkök a mindennapokra

  • Gondoluka át nyugodtan, hogy milyen helyzetekkel, zajokkal, környezeti ingerekkel és élőlényekkel fog a kutya mindennapjaiban szembesülni. Ez lehet egy használatban lévő porszívó hangja, a busszal való közlekedés vagy a kisgyermekek kezelése. Lassan ismertessük meg a kutyával az új dolgokat és gondoskodjunk róla, hogy a találkozások a kölyök számára pozitív élmények maradjanak.
  • Menjünk a kölyökkutyával változatos kirándulásokra. Ez lehet egy vidéki utazás, ahol a kutya megismerkedik a bárányokkal vagy tehenekkel, vagy egy városi út is, ahol meg kell szoknia a sok embert, a liftet vagy a mozgólépcsőt. Lassan és türelmesen haladjunk és óvjuk meg a kutyát a túlzott terheléstől.
  • Állati lakótársunknak a legkülönfélébb emberekkel és emberi kommunikációs típusokkal találkoznia kell. Fontos, hogy az állat később ne féljen a testesebb férfiaktól, testileg fogyatékos emberektől vagy kisgyermekektől.
  • Különböző talajú környékeken sétáljunk kutyánkkal. Ez lehet egy erdei séta, a sportpálya meglátogatása vagy fémhídon kocogás.
  • Keressünk fel egykutyaiskolát a környéken és látogassunk kölyökkutyáknak szóló tanfolyamot. Itt négylábúnk megtanul viselkedni és kommunikálni más fajtársaival, különböző fajtákból és eltérő karakterrel. A közös gyakorlatok továbbá erősítik a kutya és a gazda közötti kapcsolatot is. A kutyatrénerrel és más kutyatartókkal folytatott beszélgetések segíthetnek jobban kezelni és megérteni kutyánka
  • Bármennyire fontos is a kutya nevelése és szocializációja, soha ne felejtsük el, hogy kutyánknak örömét kell lelnie benne. Ne helyezzük a kutyát szükségtelen nyomás alá és az egész dologhoz álljunk pozitívan és jókedvvel.

A kutyák sokat tanulnak egymástól, ezért a kutyák találkozása csoportban vagy parkban a kezdeti időkben jó ötlet lehet. Az állatok között kialakuló harc esetén azonban óvakodjunk attól a feltételezéstől, hogy „majd a kutyák megoldják egymás közt”. Ez egy legenda. Avatkozzunk közbe, ha úgy látjuk, hogy kutyánk egy másikat terrorizál vagy annak áldozatává válik. A fajtársakhoz fűződő rossz élmények traumát okozhatnak!

Így neveljük idősebb kutyánkat

Természetesen a fiatal kutyák gyorsabban tanulnak, mint az idősebbek. Kíváncsibbak és játékosan tanulnak. Jó hír viszont, hogy a kutyák élethosszig tanulnak. Éppen úgy, ahogy egy idősödő kutya például rászoktatható a pitizésre, ha sikerélménye van, erről a viselkedésről le is szoktatható. Egy idősebb kutya nevelésekor előny, hogy rendszerint már szobatiszta, nyugodtabb és külső ingerek sem terelik el a figyelmét – mert már ismeri őket. Bonyolultabb a nevelése, hisz viselkedésjegyei az évek során rögzültek. Következetességre és türelemre van szükség – főként a részünkről!

Négylábúnk agresszívan reagál más kutyákra vagy emberekre? Folyamatosan ugat? Rendetlenséget csinál a lakásban, ha egyedül hagyjuk? Akkor keressünk fel egy kutyatrénert és derítsük ki együtt a kutya magatartásának okát. Amikor megtaláljuk azt, könnyebben lehet tréninggel kezelni.

További tartalmak

Hogyan készülj fel az első állatorvosi látogatásra kutyusoddal?

Hogyan készülj fel az első állatorvosi látogatásra kutyusoddal?

Serdülőkor a kutyánál – így maradjunk nyugodtak

Serdülőkor a kutyánál – így maradjunk nyugodtak

A kutya szocializálása – megfelelő kezdet a közös élethez

A kutya szocializálása – megfelelő kezdet a közös élethez

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok