Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

A kutyanevelés 5 alapszabálya

2023. január 03.

Az újév új fogadalmakat hoz magával, melyek között újdonsült kutyatartóként vagy leendő gazdiként nagy eséllyel szerepel az, hogy következetesen neveljük majd kedvencünket. Ahhoz, hogy háziállatunk tanítgatása a lehető legsikeresebb legyen, és viszonylag rövid időn belül egy szófogadó társat kapjunk, mindenképp figyelembe kell vennünk a kutyanevelés 5 alapszabályát.

Összpontosítsunk a kívánt viselkedésre

Döntsük el, hogy pontosan mit szeretnénk, hogy csináljon az eb, például, amikor megszólal a csengő, vagy amikor vacsorázunk. Ezernyi „rossz módja” van annak, ahogy kutyusunk viselkedhet az említett szituációk alkalmával. Ám, ha az lenne az elvásárunk, hogy kutyánk feküdjön le a helyére, amikor valaki megérkezik hozzánk és megnyomja a csengőt, akkor tanítsunk meg ezt neki. Tehát például ne az ugatást ellenezzük és azt próbáljuk meg megértetni vele, hogy maradjon csendben, hanem egyszerűen csak kérjük meg, hogy menjen a helyére és feküdjön le.

Erőszakmentes módszereket alkalmazzunk

Használjunk pozitív megerősítést a kívánt viselkedésformák kialakításához és azok megtartásához. A büntetés nem tanítja meg a helyes viselkedést, ráadásul növelheti bundás barátunkban a félelemérzetet, valamint az agressziót. Bármit is szeretnénk elérni kedvencünknél, ne kiabáljunk vele és ne bántsuk őt.

Erősítsük meg a jó viselkedést

Azokra a pillanatokra figyeljünk leginkább, amikor kutyusunk valamit épp jól csinál. Meg kell találnunk a módját annak, hogy hogyan erősítsük meg a kívánt viselkedést a nap folyamán, éppen akkor, amikor az megtörténik. Mondjunk dicsérő szót, például „Igen” vagy „Jó kutya”, és adjunk pár szem jutalomfalatot, amikor meg szeretnénk erősíteni egy viselkedést.

 Készítsünk tervet a siker érdekében

Ha valami bonyolultabb dolgot várunk el pajtásunktól, bontsuk le részekre, így nagyobb eséllyel érjük el a kezdeti célt és többször lesz lehetőségünk megerősíteni a helyes viselkedést. Tarthatunk külön tréningeket is egy-egy feladatra fókuszálva. Arra azonban ügyeljünk, hogy a tanítás ne tartson túl sokáig, csak ameddig még szívesen gyakorol velünk kutyusunk. Bátran próbáljunk ki az oktatás során egy klikkert is, mert segíthet pontosabban elcsípni a megjutalmazandó pillanatot.

Tanítsuk az ebet önuralomra

Észre kell vennünk, hogy végső soron kutyusunk a saját viselkedését irányítja. Néha befolyással lehetünk a környezeti tényezőkre, és reagálhatunk történésekre, ha épp a helyszínen vagyunk. De el kell érnünk kutyánknál, hogy megértse azt, hogy nyugodt, kontrollált viselkedéssel érheti el azt, amit akar.

A megfelelő nevelés sokat képes változtatni a négylábú és a gazdi közötti kapcsolaton. Elérhetjük vele, hogy a kutyus komfortosan érezze magát más emberek és más állatok társaságában is (szocializálás), valamint a jól neveltség segíthet távol tartani a háziállatot a bajtól. Amennyiben nehezen tudjuk megértetni magunkat szőrös családtagunkkal és úgy érezzük, hogy túl sokat rosszalkodik, érdemes lehet beiratkozni kedvencünkkel egy kutyaiskolába, és közösen elsajátítani az alapokat.

További tartalmak

Kinti, vagy benti kutyatartás?

Kinti, vagy benti kutyatartás?

5 alkalmazkodó kutyafajta

5 alkalmazkodó kutyafajta

A kutyanevelés 5 alapszabálya

A kutyanevelés 5 alapszabálya

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok