Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A lakás élő ékességei – 5+1 különleges halfaj

2019. január 29.

A lakás élő ékességei – 5+1 különleges halfaj

Az akváriumi halak amellett, hogy rendkívül jól mutathatnak otthonunkban vagy irodánkban, akkor is tökéletes választásnak bizonyulnak, ha nincs túl sok szabadidőnk. Rengeteg színes, csillogó halfaj közül válogathatunk attól függően, hogy kezdők vagyunk-e az akvarisztika terén vagy haladók. Magyarországon a könnyebb fenntarthatóságuk miatt az édesvízi akváriumok az elterjedtebbek, de a lakók ez esetben sem unalmasabbak, mint a sósvíziek, sőt.

  1. Diszkoszhal

A diszkoszhalak eredetileg az Amazonas-medencében élnek. Élénk színűek és kör alakúak, innen is származik a nevük. Egzotikus megjelenésük és mintázatuk igen változatos lehet, ezért is olyan népszerűek. Általában piros, kék és türkiz színben kaphatóak a kereskedésekben. Viszonylag nagyméretűnek számítanak, teljes hosszuk és magasságuk elérheti a 20 cm-t is. Sokan azért is kedvelik őket, mert képesek interakcióba lépni tulajdonosukkal, vagyis például felismernek és üdvözölnek minket, amikor odamegyünk az akváriumhoz.

  1. Sziámi tigrishal

A tigrishalak az indonéziai és a thaiföldi vizekből származnak. Elnevezésüket nagy fekete csíkjaik, vagyis mondhatni tigrismintájuk miatt kapták. Ha tigrishalakat szeretnénk, akkor jó nagy akváriummal kell készülnünk, ugyanis egy ilyen kopoltyús 65 cm-esre is megnőhet. Kialakított élőhelyüknek mindenképp hasonlítania kell eredeti lakókörnyezetükre. Fontosak a növények és a búvóhelyek, mert szeretnek rejtőzködni és vadászatot imitálni. Ennek ellenére egyébként nem agresszívak és együtt tarthatóak más, nyugodt halakkal. Étrendjüknek fagyasztott élelmiszerekből, pelletekből és élő eleségekből kell állnia.

  1. Édesvízi rája

Az édesvízi ráják természetes lakóhelye az Amazonas-folyóban található, békés természetűek, mindenevőek és szeretnek bujkálni. Bár nagyon különlegesek, jól meg kell fontolnunk, hogy szeretnénk-e ráját tartani, mert akár 1 méteresre is megnőhetnek. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy egyes fajok érzékeny bőrrel és törékeny, illetve mérgező farokkal rendelkeznek. Az akvárium aljára az ő esetükben csak finomszemű homok kerülhet. Tehetünk be melléjük más élőlényeket, de mindenképp a nagyobbak közül érdemes válogatnunk, és ügyeljünk arra, hogy ne legyenek agresszívek.

  1. Flowerhorn sügér

A Flowernhorn nevű halak Malajziából származnak, hibridek, izgalmas külsejük miatt nagyon népszerűek. Kék, piros, rózsaszín, narancssága és sárga színekben kaphatóak, sötétebb színű, virágszerű mintával díszített a testük. A Flowernhorn halak nagy életteret igényelnek, húsevőek, agresszívek, így csakis egyedül, magányosan tarthatóak. Szeretik a pelleteket, a pelyheket és az élő finomságokat is. Egyes példányok akár 40 cm-re is megnőhetnek. Általában 5-8 évig élnek.

  1. Zöld foltos gömbhal

Ezek a sárgás-zöld halak Délkelet-Ázsia területén őshonosak. Foltos megjelenésük és érdekes viselkedésük miatt váltak kedveltté. Speciális igényeik miatt csak haladóknak javasolt a tartásuk. Megfelelő körülmények között akár 10 évig is élhetnek. Nagyon agresszívek, ha más hal is kerül az akváriumba, azt biztosan megtámadják és megölik, ezért csak egyedül tarthatóak, de így is legalább 180 literes akváriumot kell beszereznünk.

+1 Axolotl

Az axolotl-ok Mexikóvárosból származnak, mexikói szalamandrának is nevezik őket. Az axik egyedülálló egzotikus teremtmények, és valójában nem halak, hanem kétéltűek. Húsevőek, így leginkább rovarokkal, férgekkel és takarmányhalakkal táplálkoznak. Csak hasonlóan nagyobbacska társaik lehetnek az akváriumban. A rájákhoz hasonlóan érzékeny a bőrük, így csak finom homok kerülhet az akvárium aljára. Körülbelül 42 literes akváriumot kell vásárolnunk, ha axit szeretnénk tartani. A víz minősége különösen fontos, azt folyamatosan mérnünk és ellenőriznünk kell, így nem árt, ha már van egy kis tapasztalatunk az akvarisztikában.

 

Forrás: homeaquaria.com