Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A leggyakoribb nyúlbetegségek

2022. augusztus 15.

A leggyakoribb nyúlbetegségek

A nyulak puha bundájukkal, cuki nózijukkal és hosszú füleikkel nagyon könnyedén megszerethetőek. Megjelenésük mellett imádnivaló személyiségük is hamar le tudja venni a gazdikat a lábukról. Ám, mint bármely más háziállat, a nyuszik is hajlamosak különféle betegségekre. Egyes betegségek gyakrabban előfordulnak, mint mások, és ha tudomást szerzünk ezekről a problémákról, akkor egy részüket megelőzhetjük, vagy legalább gyorsabban felismerhetjük, ha baj van, így még időben érkezhet a segítség.

Fogproblémák

A nyulaknak 28 foguk van, amelyek a táplálék rágását szolgálják. A nyuszik fogai ellentétben a kutyákéval és a macskákéval, folyamatosan nőnek a kisemlős élete során. Megfelelő eszközök (például széna és rágófa) nélkül a túlzott növekedés megakadályozhatja azt, hogy kedvencünk enni tudjon. A nagyra nőtt, kezeletlen fogak gátolhatják a rágást és a nyelést, valamint belenőhetnek az állat arcába vagy a száj egyéb területeibe, ami komoly fájdalommal járhat. Bizonyos esetekben kialakulhat tályog is vagy egyéb parodontális betegség, amikor már nem elég a fogak rövidítése, hanem el is kell távolítani azokat.

Szőrlabdák (trichobezoár)

A nyuszi által lenyelt szőrből és táplálékból szőrlabda alakulhat ki, ami elzáródást okozhat a kisemlős emésztőrendszerében, tehát ilyenkor az ennivaló nem tud átjutni a bélrendszeren. Mivel a nyulak nem tudnak hányni, így a szőrgolyók folyamatosan növekedhetnek a gyomorban.

A szőrlabdák elkerülhetőek, ha tapsifülesünket rendszeresen fésülgetjük, elegendő mennyiségű friss, tiszta ivóvizet biztosítunk a számára, továbbá odafigyelünk a helyes táplálásra és a sok mozgásra is. A már kialakult elzáródást friss papaya vagy gyógyszer egyaránt oldhatja, végső esetben azonban műtétre is szükség lehet.

Daganatok

Az emlő-, méh- és petefészek daganatok rendkívül gyakoriak a kedvtelésből tartott nőstény nyulaknál, a hererák pedig szintén nagy számban fordul elő a hímeknél. Kedvencünk ivartalanítása tehát nem csak a nem kívánt szaporulatot előzi meg, hanem néhány életveszélyes betegséget is. A lehetséges kockázatokról és az ivartalanítás elvégzéséhez szükséges megfelelő korról mindenképp egyeztessünk állatorvosunkkal az első vizsgálatok alkalmával.

Fülatka

A nyuszik hosszú füleikről ismertek, de ezek a fülecskék nem mindig tiszták. A fülatkák a nyúlfülek által termelt zsírokból és olajokból táplálkoznak. Mivel erős irritációt és viszketést okoznak, így probléma esetén vakarózás és fejrázás is megfigyelhető. Ha efféle tüneteket észlelünk, nézzünk bele pajtásunk fülébe, és ha sötét, darabos fülzsírt látunk, mihamarabb forduljunk állatorvoshoz. Szerencsére könnyen kezelhető a betegség.

Tályog

Tályogok a nyulak egész testén előfordulhatnak, bizonyos belső szerveken és a bőrrétegben is kialakulhatnak, ami megnehezíti a kezelésüket. Az állatorvos felírhat antibiotikumot, fájdalomcsillapítót, és elvégezheti a tályog eltávolítását is, ha megtalálja.

Fontos, hogy akármilyen külső, testi vagy épp viselkedésbeli változást tapasztalunk kedvencünknél, azonnal vigyük el állatorvoshoz, mert egyes betegségek következtében hamar elpusztulhat nyuszink.