Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

2022. május 13.

Az egerek sokféle környezetben képesek boldogan éldegélni, a messzi erdőkben és a lakóövezetekben egyaránt megtalálhatóak. Még a házakba is bemennek olykor egy kis élelem és meleg reményében. Emellett pedig egyes fajtákat házikedvencként is tarthatunk. Azt gondolnánk, hogy ezeket az apró kis rágcsálókat mindenki jól ismeri, valójában azonban több tévhit is létezik velük kapcsolatban.

  1. Szeretik a sajtot, ezért az a tökéletes csali

Az egyik legelterjedtebb mítosz, hogy az egerek nagyon szeretik a sajtot, ezért az egércsapdákba azt kell tenni, hogy biztos legyen a siker. Való igaz, hogy az egerek megeszik a sajtot, de sok mást is szívesen elfogyasztanak a hústól a saját ürülékükig. A legjobb csali, amit használhatunk, az viszont nem a sajt, hanem azok a dolgok, amikből például láttuk, hogy ettek, vagy, amiket fészkelőanyagként használtak. Például, ha azt tapasztaltuk, hogy az egerek megdézsmálták a madáreleséget vagy hiányos a papírtörlőnk, akkor azok segítségével kaphatjuk el a legkönnyebben a kis betolakodókat.

  1. Nincs csontvázuk vagy rugalmasak a csontjaik

Az, hogy az egerek csont nélküliek vagy porcszerű, rugalmas csontjaik vannak, azoktól az emberektől származik, akik azt gondolják, hogy a rágcsálók teljesen lelapulnak és összepréselik magukat, hogy az ajtók alatt vagy a kis lyukakon átjussanak. Valós tény, hogy az egerek általában a mindössze 0,5-1 cm-es lyukakon is átférnek. De nem azért, mert a csontjaik rugalmasak, hanem mert olyan pici a koponyájuk és nincs kulcscsontjuk. Ha a fejük átjutott a lyukon, akkor a testük többi részét is képesek átküzdeni rajta.

  1. Éjszakai állatok

Szintén tévhit, hogy ezek a kis bajszos rágcsálók éjszakai életet élnek és csak olyankor táplálkoznak. Az igazság az, hogy naponta akár hússzor is esznek, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal tevékenykedhetnek.

  1. Egy egeret látni nem nagy dolog

Sokan úgy gondolják, hogy az egerek cuki kis élőlények, és ha meglátnak egyet otthonukban, nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban, ahol egy egér feltűnik, ott valószínűleg több is van, hiszen hathetente több egeret is a világra hoznak, akik szintén hamar párosodnak, tehát nagyon gyorsan képesek szaporodni.

  1. Nem jelentenek valódi veszélyt

Az egerek sajnos komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, és többféle betegséget is hordozhatnak, amelyek közül néhány akár végzetes is lehet, beleértve a szalmonellát, a hantavírust, a leptospirózist és a pestist. Tehát, ha nem tüntetjük el őket a házunkból rövid időn belül, akkor nagy bajt okozhatnak.

  1. A macska vagy a kutya majd megoldja a problémát

Gondoljunk csak a 4. tévhitre, azaz nem csak néhány egérrel kell számolnunk. Ha láttuk, hogy háziállatunk elkapott egy-két rágcsálót, valószínűleg azzal még nem oldódott meg a probléma. Sokszor ráadásul nem ölik meg őket a cicák, csak szórakoznak velük. És mivel nagyon pici lyukon is kiférnek az egerek, viszonylag könnyen képesek kimenekülni a házból kedvenceink elől. Sőt, nem csak a padló magasságában találkozhatunk a kis rágcsálókkal, hanem akár fent, a csöveken is képesek közlekedni, ahol a négylábúink nem érik el őket.

 

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Milyen kisemlőst válassz társnak?

Milyen kisemlőst válassz társnak?

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.