Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

2022. május 13.

A leggyakoribb tévhitek az egerekről

Az egerek sokféle környezetben képesek boldogan éldegélni, a messzi erdőkben és a lakóövezetekben egyaránt megtalálhatóak. Még a házakba is bemennek olykor egy kis élelem és meleg reményében. Emellett pedig egyes fajtákat házikedvencként is tarthatunk. Azt gondolnánk, hogy ezeket az apró kis rágcsálókat mindenki jól ismeri, valójában azonban több tévhit is létezik velük kapcsolatban.

  1. Szeretik a sajtot, ezért az a tökéletes csali

Az egyik legelterjedtebb mítosz, hogy az egerek nagyon szeretik a sajtot, ezért az egércsapdákba azt kell tenni, hogy biztos legyen a siker. Való igaz, hogy az egerek megeszik a sajtot, de sok mást is szívesen elfogyasztanak a hústól a saját ürülékükig. A legjobb csali, amit használhatunk, az viszont nem a sajt, hanem azok a dolgok, amikből például láttuk, hogy ettek, vagy, amiket fészkelőanyagként használtak. Például, ha azt tapasztaltuk, hogy az egerek megdézsmálták a madáreleséget vagy hiányos a papírtörlőnk, akkor azok segítségével kaphatjuk el a legkönnyebben a kis betolakodókat.

  1. Nincs csontvázuk vagy rugalmasak a csontjaik

Az, hogy az egerek csont nélküliek vagy porcszerű, rugalmas csontjaik vannak, azoktól az emberektől származik, akik azt gondolják, hogy a rágcsálók teljesen lelapulnak és összepréselik magukat, hogy az ajtók alatt vagy a kis lyukakon átjussanak. Valós tény, hogy az egerek általában a mindössze 0,5-1 cm-es lyukakon is átférnek. De nem azért, mert a csontjaik rugalmasak, hanem mert olyan pici a koponyájuk és nincs kulcscsontjuk. Ha a fejük átjutott a lyukon, akkor a testük többi részét is képesek átküzdeni rajta.

  1. Éjszakai állatok

Szintén tévhit, hogy ezek a kis bajszos rágcsálók éjszakai életet élnek és csak olyankor táplálkoznak. Az igazság az, hogy naponta akár hússzor is esznek, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal tevékenykedhetnek.

  1. Egy egeret látni nem nagy dolog

Sokan úgy gondolják, hogy az egerek cuki kis élőlények, és ha meglátnak egyet otthonukban, nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban, ahol egy egér feltűnik, ott valószínűleg több is van, hiszen hathetente több egeret is a világra hoznak, akik szintén hamar párosodnak, tehát nagyon gyorsan képesek szaporodni.

  1. Nem jelentenek valódi veszélyt

Az egerek sajnos komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, és többféle betegséget is hordozhatnak, amelyek közül néhány akár végzetes is lehet, beleértve a szalmonellát, a hantavírust, a leptospirózist és a pestist. Tehát, ha nem tüntetjük el őket a házunkból rövid időn belül, akkor nagy bajt okozhatnak.

  1. A macska vagy a kutya majd megoldja a problémát

Gondoljunk csak a 4. tévhitre, azaz nem csak néhány egérrel kell számolnunk. Ha láttuk, hogy háziállatunk elkapott egy-két rágcsálót, valószínűleg azzal még nem oldódott meg a probléma. Sokszor ráadásul nem ölik meg őket a cicák, csak szórakoznak velük. És mivel nagyon pici lyukon is kiférnek az egerek, viszonylag könnyen képesek kimenekülni a házból kedvenceink elől. Sőt, nem csak a padló magasságában találkozhatunk a kis rágcsálókkal, hanem akár fent, a csöveken is képesek közlekedni, ahol a négylábúink nem érik el őket.