Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A legjobb akváriumi alapozóanyagok kiválasztása

2019. február 26.

A legjobb akváriumi alapozóanyagok kiválasztása

Miután eldöntöttük, hogy milyen típusú akváriumot szeretnénk, és milyen élőlények otthonául szolgál majd, ki kell választanunk a megfelelő alapozóanyagot is az aljára. Több szempontot is vegyünk figyelembe ilyenkor. Az egyik legfontosabb, hogy, ismerjük meg leendő halaink igényeit, és járjunk utána a szükséges eszközöknek, amiket majd használnunk kell a vízminőség fenntartásához.

A választásunkat befolyásolni fogja például, hogy édes- vagy sósvízi akváriumot szeretnénk-e, hiszen teljesen különböző szubsztrátok jöhetnek szóba a két típusnál.

Édesvízi akváriumban az aljzat például első sorban esztétikai szerepet tölt be, de azért mellette támogatja a növényvilág jelenlétét és hasznos baktériumoknak is helyet biztosít. Tengeri akváriumban a szubsztrát jelentősen hozzájárul a kémiai értékek fenntartásához.

Az édesvízű akváriumunk esetében el kell döntenünk, hogy halaink mellé élő növényeket szeretnénk-e betelepíteni vagy megelégszünk-e a művirágokkal, és persze fontos előre tudni a halak fajtáját is. Ha sósvízűt szeretnénk, több akváriumlakó szükségletét is figyelembe kell vennünk, például a zátonyok élővilágának más típusú szubsztrátot kell beszereznünk, mint az egyéb sósvízi állatoknak.

Mielőtt döntenénk, érdemes megismernünk a lehető legtöbb alapozóanyagot, és kiválasztani azt, amelyik a legfontosabb szempontokat figyelembe véve a legjobbnak tűnik az általunk megálmodott akváriumba.

Kavicsok: Az édesvízi akváriumok egyik legnépszerűbb szubsztrátja, különböző méretekben és változatos színekben kaphatóak. Az víz paramétereit nem befolyásolják, viszont a lesüllyedt és rájuk tapadt ételmaradékokat, valamint egyéb szennyeződéseket rendszeresen le kell takarítanunk róluk.

Homok: A homok a legtisztább alapanyagként ismert, a rá került ennivaló és az egyéb hulladékok nem tudnak átjutni rajta. Általában a természetes megjelenést hangsúlyozó akváriumokban szokták ezt a fajta szubsztrátot alkalmazni.

Aragonit: Az aragonit hasonlít a homokhoz, egy úgynevezett kálcium-karbonát anyagból áll, amely képes lassan növelni a pH értéket a sósvízi akváriumban. Általában élő homokkal vagy zúzott korallokkal keverik. Különösen hasznos a zátony típusú akváriumokban.

Zúzott korall: Az aragonit érkezése előtt a zúzott korall is rendkívül népszerű szubsztrátum volt, hiszen segített a pH megfelelő szinten való tartásában. Tehát ez esetben is a sósvízi akváriumok egyik hasznos alapozóanyagáról van szó, a zátonyos élővilághoz és afrikai bölcsőszájú halfélékhez is remek választás.

Aqua Soil: Az Aqua Soil a legkedveltebb szubsztrátum az édesvízi, élőnövényes akváriumok üzemeltetői körében. A folyók és a tavak alján található réteghez hasonló. Tápanyagban gazdag, és képes a víz lágyítására, illetve a pH csökkentésére.

Fluorite: A Fluorite egy agyagalapú, magas vastartalmú szubsztrát, amely szintén az élőnövények kedvelt közege. Különböző színekben kapható, így könnyedén találhatunk megfelelőt belőle.

Vermikulátum: Vasat, magnéziumot és alumíniumot is tartalmaz, magas kationcserét biztosít, tehát egy újabb szuper alapozóanyag az élő növényvilágot kedvelők számára. Lassan szabadulnak fel belőle a tápanyagokat a vízbe, és semleges pH-t tartalmaz.

Laterit: A trópusi és szubtrópusi területekről összegyűlt porózus agyag, amit akkor érdemes választanunk, ha élő vízinövényeink vannak. Alsó szubszrát-rétegként való használata nagyon elterjedt.