Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

A legjobb őszi kutyás kirándulóhelyek

2022. szeptember 29.

Az ősz ideális időszak arra, hogy minél gyakrabban mozduljunk ki kutyusunkkal. A szabadtéri kikapcsolódás a gazdi és kedvence számára is izgalmas programokat rejthet magában. Érdemes ilyenkor minél több kutyabarát kirándulóhelyet felkeresnünk. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy hamarabb fog sötétedni, valamint a reggelek és az éjszakák hűvösebbek lesznek, mint a nappalok, így ajánlott a hosszabb sétákra egy kicsit előre felkészülnünk.

A tél felé haladva egyre kevesebb ideig lesz világos, így a szokásos sétákat is javasolt fokozatosan későbbre (reggel), illetve korábbra (este) tennünk, hogy ne sötétben induljunk útnak.

Amennyiben nagy eséllyel kint fogunk még tartózkodni sötétedéskor is, akkor a balesetek elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy olyankor is láthatóak legyünk mások számára. Viseljünk élénk színű ruhákat fényvisszaverő kiegészítőkkel. Bundás barátunknak pedig szerezzünk be világító nyakörvet és fényvisszaverő pórázt. Bár csábító lehet, sötétben soha ne hagyjuk póráz nélkül sétálni kutyánkat. A rossz látási viszonyok között nehéz szemmel tartani az állatokat, és könnyedén nyoma veszhet négylábúknak.

Bármerre is vezessen az utunk, nagy eséllyel találkozhatunk különféle méreganyagokkal is, ezekre nagyon figyeljünk, hogy ne kerüljenek kutyusunk szájába.

– Makk: a tölgy aprócska termése a kutyák számára mérgező csersavat tartalmaz, amely gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat, ezért vigyáznunk kell, hogy ha erdőben sétálunk, kedvencünk ne kóstolja meg a földön heverő makkokat. Súlyos esetben a makkok elfogyasztása után akár belső károsodás és vesebetegség is jelentkezhet.
– Csigapellet: a csigák sok veteményesben képesek jelentős kárt okozni. Hogy elpusztítsák őket, vannak, akik mérgező csigapelletet használnak, ami nem csak a csúszómászókra, hanem a kutyákra nézve is veszélyes. A benne lévő metaldehid remegést, valamint görcsöket okozhat, és azonnali kezelés nélkül akár el is pusztulhat háziállatunk.
– Nedves levelek: a nedves levélkupacok tökéletes táptalajt biztosítanak a penésznek és a baktériumoknak, amelyek súlyosan megbetegíthetik pajtásunkat.
– Kullancs: a kullancsok egész ősszel aktívak, így ha füves, erdős területen bóklászunk kedvencünkkel, akkor  fontos, hogy a séta után alaposan átvizsgáljuk kutyusunk bundáját, és ha vérszívót találunk benne, akkor a lehető leghamarabb távolítsuk el. A kullancsok által terjesztett betegségek, mint például a Lyme-kór, nagyobb eséllyel előzhetőek meg, ha a kullancsot 24 órán belül eltávolítjuk. Még mielőtt útnak indulnánk, javasolt valamilyen bolha- és kullancselleni készítményt alkalmaznunk háziállatunkon.

Ha ősszel túrázni indulunk, van néhány dolog, aminek mindenképp helyet kell kapnia a hátitáskánkban: feltöltött mobiltelefon, lámpa, csengettyű, kutyacipő, géz, kötszerek, fertőtlenítő, vérzéscsillapító, kullancskiszedő csipesz, élelem, víz.

A legjobb kirándulóhelyek, amelyeket kutyánkkal is bátran felkereshetünk az őszi hónapokban: szigligeti vár, tokaj, kővágóörsi kőtenger, Burok-völgy, Iharosi-erdő sziklái, pákozdi ingókövek, Apátkúti-völgy, Öreg Tölgy Erdei Tanösvény, Szalajka-völgy, Szurdok-völgy, Gyadai tanösvény, Cuha-völgy, Medves-fennsík

Mielőtt bármelyiket is kiválasztanánk, érdemes utánajárni, hogy milyen hosszú és mennyire meredek túraútvonalaik vannak, és a döntéskor vegyük figyelembe kutyusunk fizikai és egészségügyi állapotát. Ha még nem túráztunk vele erdős, hegyes területeken, akkor egy rövidebb távval érdemes kezdenünk.

További tartalmak

Mit tegyél, ha kutyád mérget evett?

Mit tegyél, ha kutyád mérget evett?

Hogyan óvd meg kutyusod mancsait a téli időszakban?

Hogyan óvd meg kutyusod mancsait a téli időszakban?

A legjobb téli programok kutyusodnak

A legjobb téli programok kutyusodnak

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok