Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A macska szocializációja

2018. június 20.

A macska szocializációja

Az, hogy egy macska bátor és kedves, vagy magába zárkózó félénk és emberektől rettegő lesz-e, az attól függ, hogy mi történik vele az első nyolc hétben.

Hathetes koráig legalább négy embernek célszerű őt kézbe venni többször is, közöttük nyugodt és kedves gyerekekkel. Az első nyolc hét létfontosságú a kölyök számára, ha ez időben nincs kapcsolata emberekkel, majdnem lehetetlen szocializálni később.

A macska alapjában véve magányos állat, nem érzi szükségesnek az emberek társaságát, ez tanult viselkedés.

A háziasítás és a szocializáció (a gazdához való kötődés) a macska esetében nem akkora mértékű, hogy gátat szabna a macska „visszavadulási” képességének. Majdnem minden macska képes emberi segítség nélkül is megállni a lábán.

A kölykök anyjuk viselkedésének megfigyelésével és utánzásával szereznek jártasságot a nagybetűs életben, ezért a barátságos anya, jó eséllyel nevel barátságos kölyköket.

Azok a macskák barátságosak egymással, amelyeknek közös a szaguk és e baráti helyzet fenntartása érdekében dörzsölik a pofájukat egymáshoz és az emberhez is.

Az állatorvosnál vagy idegenben járt macska szaga új, ezért hazatértekor az otthoni macska (macskák) idegenként fogadhatja és megtámadhatja őt.

A pozitív élmények pozitív hozzáállást teremtenek. Viszont a félelmet keltő, fájdalmat okozó emberi beavatkozás az emberek elutasításához vezet.

Az emberek iránt bizalmatlan felnőtt macska szocializációja nem könnyű feladat. Kitartás és türelem kell hozzá. Néhány nap alatt nem lehet a macska bizalmába férkőzni, hetek, esetleg hónapok kellenek ehhez, de sajnos van olyan eset is, hogy végül nem sikerül.

Az áthangolás időszakában kerülendők a hirtelen zajok, ajtócsapkodások, népes vendégsereg látogatása. A zajos háztartási gépek beindítása előtt a cicát vigyük más helyiségbe.

Semmit nem szabad erőltetni, csak kínáljuk fel a lehetőséget, hogy éljen vele. Várjuk meg, amíg ő közeledik, ne erőltessük rá magunkat.

A macskákat nem zavarja, ha a szemükbe néznek, sőt. Ennek lehet különleges jelentéstartalma is, ha megtoldjuk egy lusta pislogással is, mert ez macskanyelven annyit tesz: „minden rendben, nem lesz semmi baj”. Ez bátorításnak is beválik félénk macska esetében.

Minden macskának csak rá jellemző személyisége és stílusa van. Adott macska személyisége a génjeiben és élettapasztalataiban gyökerezik. A háziasítás egyik legfontosabb eredménye az ember iránti félelem megszüntetése volt, s ennek köszönhető, hogy e két faj — az ember és a macska — egymás mellett élhet.

A macskafélék — még azok is, amelyek a házimacskánál sokkal magányosabb és elzárkózóbb életstílust folytatnak, mint például az ocelot — képesek kialakítani szoros, majdhogynem szeretetteljes kapcsolatot az emberrel.

A macska számára az ember eszményi partner, hiszen nem versenytárs. Nem harcol ellene az élelemért, a területért vagy a szexért, vagyis azokért a dolgokért, amelyek a felnőtt macskák szeretetteljes együttélését lehetetlenné teszik.

A macskák ellentéte más macskákkal a terület védelmezéséből és megóvásából, a szexuális fölény és az életüket fenntartó erőforrások (táplálékszerzés) megtartásának fontosságából ered. Ez teszi lehetetlenné, hogy a kölyök korban az alomtestvérek között még meglévő „társasági” viselkedésformákat felnőtt korukban is megőrizzék.

Emberekkel való kapcsolatukból azonban mindezek a veszélyek hiányoznak, s ez lehetővé teszi a fiatalkori viselkedésformáik megtartását a macska—ember kapcsolatban.