Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A macskák érzékelése

2018. június 20.

A macskák érzékelése

Hallás

A macskák kifinomult hallását a felálló, kagyló alakú fülei segítik, amelyek könnyen a hangforrás felé fordíthatók. A szunnyadó macska a füleivel monitorozza a környezetét és éberen reagál a legkisebb zajra is. Bármilyen furcsa is, a cica hallását növelik a talppárnájában elhelyezkedő különleges molekulák is, amelyek érzékelik a talaj rezgését, például a kistetű rágcsáló mozgása által keltett rezgést.

Látás

A macska a látása félhomályban a leghatékonyabb. Az a tény, hogy szürkületben is jól lát és képes még a legapróbb mozgást is észlelni 50 méter távolságból, jelentősen javítja a vadászó macska zsákmányszerzési képességét, de akkor is előnyös, ha éppenséggel az ő rá vadászó ragadozót kell időben észrevenni.

A sötétben látását a recehártyán elhelyezkedő fényérzékeny sejtek (tapetum lucidum) segítik, amelyek tükörként visszaverik a szembe érkező fényt és ezzel mintegy 40%-kal fokozzák a macska látását.

A retinában (ideghártya) a fény érzékelésére szolgáló speciális pálcikák és csapok találhatók. A pálcikák a sötét-világos megkülönböztetését, a csapok pedig a színlátást és az éles látást szolgálják. A csapok a vörös, kék és zöld színek kombinációit képesek felismerni. Mivel azonban az embernek tízszer annyi csap van a retinájában, mint a macskának, mi sokkal színesebbnek látjuk a világot, ami számukra olyan, mint nekünk egy fakó és életlen fotó. Viszont a mi retinánkban kevesebb pálcika van, mint a macskáéban, ezért a mi látásunk szürkületben és sötétben alulmarad az övénél.

A macska számára a színeknek sincs nagy jelentősége, lévén vadászó útjaira szürkületkor – hajnalban és alkonyatkor – indul, amikor a tárgyak színe elmosódik. A cicák a kéket és szürkét és valószínűleg a sárgát ismerik fel, a vöröset nem oly mértékben.

Érintés

A macska pofáján (bajusz), a szemei felett és az arcrész fül felé eső részén, továbbá a mellső lábak hátsó felén merev szőrszálak vannak, tövükben számos idegvégződéssel. Ezekkel „letapogatja” a környezetét.

Szaglás

A szaglás elsősorban a macskák közötti társas viselkedésben játszik fontos szerepet. A szaglás továbbá fontos a táplálék azonosításában és értékelésében, így ha a szaglás gyengül (például macskanátha esetén), a macska elveszti az étvágyát is.

Ízlelés

A macskák közömbösek az édes ízekre. Nehezen emésztik meg a gyümölcs vagy nádcukrot, egyes macskák a tejcukrot is, ezért a tehéntejtől hasmenést kapnak. Ételüket szobahőmérsékleten kedvelik a legjobban.

Hőérzékelés

A macska bőre akkor érzékel fájdalmat, ha a hőmérséklet eléri az 52 oC-ot (mi emberek ugyanakkor már 44 oC-nál jajgatunk).

A macskák nem jól tűrik a hideg klímát annak ellenére, hogy bundájuk jó hőszigetelő. Ezért a szabadban élő macskák igyekeznek fészerbe, istállóba húzódni a téli hideg ellen.