Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

A mancsápolás fontossága

2019. november 01.

A mancsápolás fontossága

A lábápolás a kutyák esetében is nagyon fontos, ugyanúgy, ahogy az embereknél. Mancsukon előfordulhatnak hólyagok, sebek, száraz bőr, égési sérülés, túl sok szőr a lábujjak között, stb. A sérült tappancsok fájdalmas járást eredményezhetnek, és el is fertőződhetnek. Ezért nem csak a karomvágásra kell néha időt szánnunk, hanem egy-egy teljes „pedikűrre” is.

Pontosan mi a talppárna?

A talppárnák pigmentált bőrrétegekből állnak, amelyek zsírszövetet takarnak, általában rózsaszín vagy fekete színűek. Mivel a zsír szigetel, így télen is védelmet nyújt a hidegebb felületekkel szemben. A párnácskák segítik fenntartani az egyensúlyt, biztosítják a tapadást, a stabilitást, és az esést is tompítják. Tehát jelentős szerepük van kutyusunk életében.

Előfordulhat, hogy az eb párnái durvák és érdesek, de az is, hogy puhák és simák, ez attól függ, hogy mennyit szokott sétálni a kutya. Ha gyakran járunk túrázni a hegyekbe, vagy sokat közlekedünk aszfalton, akkor természetes, hogy a mancsok sem maradnak pihe-puhák. Abban az esetben viszont, ha kedvencünknek sima párnácskái vannak, vagyis az eb nincs hozzászokva ahhoz, hogy betonon vagy sziklák között járkáljon, nagyon fontos, hogy a mancsokat fokozatosan szoktassuk hozzá a durvább felületekhez, különben a párnácskák felszakadhatnak, begyulladhatnak.

Karbantartás, gondozás

Legyen a rutinunk része, hogy rendszeresen ellenőrizzük négylábúnk mancsait. Óvatosan nyomjuk meg a tappancsot, és ellenőrizzük a teljes felületét, beleértve a lábujjak közötti részt is. Figyeljünk arra, van-e valamilyen sérülés vagy nem oda illő dolog, például apró kavics, látunk-e duzzanatot, esetleg elszíneződést, vagy érzékenynek, fájdalmasnak tűnik-e az érintésünk a lábakon.

Nyáron kerüljük el a forró betont. Úgy tudjuk megállapítani, hogy túl magas-e a hőmérséklete, hogy rátesszük a tenyerünket, és ha nem tudjuk rajta tartani legalább 7 másodpercen keresztül, akkor bizony háziállatunknak sem szabad sétálnia rajta.

Télen sem könnyebb a helyzet, olyankor a hó, a jég és a só okozhat bántalmakat. A hideg hónapokban kiszáradhat az állat mancsa, seb keletkezhet rajta, vagy mérgező anyagokat nyalogathat le róla kedvencünk.  A legjobb megoldás, ha hozzá tudjuk szoktatni kutyusunkat ahhoz, hogy kiscsizmában sétáljon a mínuszok idején. A kezdetekben érdemes csak a lakáson belül ismerkedni a lábbelikkel, és fokozatosan növelni a bennük töltött időt, így nagyobb eséllyel fogja végül teljesen elfogadni őket bundás barátunk.

Érdemes lehet mancsápoló krémet is használnunk, főleg, ha kutyusunk nem tolerálja a cipőket. A kifejezetten kutyák számára készült krémek vagy balzsamok hidratálják az állat tappancsait és megóvják a legtöbb sérüléstől is, amit a hó, a jég, a só vagy az egyéb szennyeződések okozhatnak.

Az is segíthet, ha rövidre nyírjuk a szőrt a párnácskák körül és a lábujjak között. Így kevésbé fog csúszkálni az eb séta közben, és a szennyeződéseknek is kisebb esélyük lesz arra, hogy megtapadjanak a lábakon. További előny, hogy a mancsok átvizsgálása is egyszerűbbé válik, ha rövidebb a szőr.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy hogyan vágjuk le a karmokat és a szőrt, vagy hogyan ápoljuk a már sérült tappancsokat, akkor mindenképp kérjük ki az állatorvos véleményét vagy vigyük el pajtásunkat kisállat kozmetikushoz. Az első alkalom után, ha megfigyeljük a technikát, már sokkal könnyebb lesz az otthoni mancsápolás is.