Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A megfelelő méretű madár-lak

2019. április 04.

A megfelelő méretű madár-lak

A papagájtartás egyik alapköve a megfelelő lakótér biztosítása. Ha betérünk egy kisállatkereskedésbe, akkor különböző méretű, formájú, színű és változatosan felszerelt kalitkák közül válogathatunk. A legfontosabb szabályokat figyelembe véve viszont nem lesz nehéz a választás.

Hely és elhelyezkedés

Először is el kell döntetnünk, hogy hol fog helyet kapni a madár-lak. Keressük meg a lakásnak azt a pontját, ahol nincs a közelben ablak, nem huzatos, de mindezek mellett az is fontos, hogy sokat tartózkodjunk ott, mert így tud majd szocializálódni a szárnyas.

A tökéletes méret

Hogy mekkora kalitkát kell vásárolnunk, az a papagájunk méretétől függ, na meg persze attól, hogy hányan fognak benne lakni. Egy kanárinak elég egy kisebb kalitka, de minél nagyobb és minél több madarat szeretnénk, annál nagyobb helyben kell gondolkodnunk. A legjobb, ha olyan nagy ketrecet vásárolunk csőrös barátunknak, amekkorát csak tudunk. A túl kicsi madár-lak olyan nem kívánatos viselkedési formákhoz vezethet, mint a rikácsolás, a csipkedés, vagy a tolltépkedés. A kalitkának legalább akkorának kell lennie, hogy a madár kényelmesen sétálhasson benne, és teljesen kinyújthassa és megrebegtethesse a szárnyait. Ehhez kalkuláljuk be azt is, hogy a kalitkában helyet kell kapnia etetőnek, itatónak, pihenő rudaknak és egy-két játékszernek is. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes madarakra szakosodott állatorvostól tanácsot kérnünk.

Néhány konkrét példa:

– pintynek: min. 18″ x 30″ x 18″
– kanárinak: mint. 18″ x 24″ x 18″
– hullámos papagájnak: min. 18″ x 18″ x 24″
– afrikai szürke papagájnak: min. 24″ x 36″ x 48″
– nagyméretű arának: min. 36″ x 48″ x 60″

MORE FOR BIRDS Voliere Australia madárkalitka 150x60x100cm

Rácstávolság

A kalitka kiválasztásakor szemügyre kell vennünk a rácsok közötti távolságot is. Kisebb fajta papagájok esetében fontos, hogy nagyon kicsik legyenek a rések, nehogy beszoruljanak a madarak például egy szökési kísérletkor. A papagájok igazi szabaduló művészek, ezért a biztonságra kiemelt figyelmet kell szentelnünk.

A nagyobb tollasok számára pedig olyan kalitkát kell vásárolnunk, amelynél a rácsok elhelyezkedése nem függőleges, hanem vízszintes, hogy mászni és csimpaszkodni is tudjon a madár a ketrec oldalán, ha szeretne.

Alakzat

Az, hogy milyen formájú a madár-lak, szintén sokat számít. Egyes állatorvosok szerint az alakzat is hatással van a madarak pszichológiai egészségére, és ilyen szempontból a szögletes a legjobb választás. Szerencsére minden méretben találhatunk ebből a formából is, és az elhelyezésük is egyszerű, egyes típusokhoz még állvány is kapható.

Minőség és kivitelezés

Ha a méretet és a formát sikerült kiválasztani, arra azért még figyeljünk oda, hogy a minőség is megfelelő legyen. Ellenőrizzük, hogy elég masszív és stabil-e a kalitka, valamint, hogy nincsenek-e éles részei, amelyek sérülést okozhatnak. Mivel a dekorációk és a játékszerek elengedhetetlen részei a madár-laknak, azok esetében ügyeljünk arra, hogy véletlenül se legyenek károsak tollas barátunk egészségére nézve.