A mókuskeréken túl – így rendezze be hörcsöge terráriumát

2020. augusztus 28.

A mókuskeréken túl – így rendezze be hörcsöge terráriumát

Kis méretük és viszonylag könnyű tartásuk miatt a hörcsögök nagyon kedvelt rágcsálók. De ahhoz, hogy apró szőrgombócunk rövidke élete boldogan teljen, fontos, hogy megismerjük az igényeit, és a lehető legjobbat biztosítsuk számára. Mivel ideje nagy részét a terráriumában fogja tölteni, ezért igyekezzünk gondosan berendezni azt.

Mielőtt hazavinnénk egy hörit, a következőket ajánlott mérlegelnünk:

Méret: Minél kisebb egy hörcsög, annál kisebb élőhely is megfelelő lesz a számára, és ez fordítva is igaz. Akkora terráriumot válasszunk, amelyben biztosan jól érzi majd magát a kiszemelt kisemlős. Elég helynek kell benne lennie a játékhoz és a testmozgáshoz is.

Típus: A hörcsöglak lehet ketrec vagy terrárium. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor célszerű rá egy dróthálós fedelet készíttetni, mert a hörik igazi szabadulóművészek. Az üvegfalak előnye a rácsokkal szemben, hogy jobban megvédik rágcsálónkat más háziállatainktól és a gyerekektől, valamint a látvány is szabadabb. További érv lehet mellette számunkra, hogy jobban bent tartja a szagokat, ám a rosszabb szellőzés kisbarátunk számára nem kedvező. A felhalmozódott ammónia légúti megbetegedéshez vezethet. Ráadásul a terrárium gyorsabb felmelegedése is veszélyes lehet, ezért nagyon fontos, hogy jól szellőző, de nem ingadozó hőmérsékletű, napfénytől védett, huzatmentes helyet találjunk neki. Minimum heti egyszer pedig alaposan ki kell takarítanunk, aminél óvatosaknak kell lennünk, hiszen az üveg nehezebb és törékeny is.

Tisztítás: Bár a teljes terráriumot elegendő lehet hetente egy alkalommal kitisztítanunk, a leginkább szennyezett sarokban lévő forgácsot napi szinten frissre kell cserélnünk.

Társaság: A hörcsögök általában magányos lények. Ha mindenképp egy párt szeretnénk, akkor válasszunk törpehörcsögöt, és korábban is együtt tartott, azonos neműeket vigyünk haza. Ellenkező esetben külön kell őket tartanunk. A különböző fajtákat semmiképp sem szabad összeengednünk, mert halálos sebeket is ejthetnek egymáson.

A hörik új otthonának berendezése:

A terrárium aljára szórjunk körülbelül 5 cm magasságig tiszta, pormentes faforgácsot. Tegyünk be olyan vegyszermentes és minden szempontból biztonságos játékokat, amelyeket hörcsögünk nyugodtan megrágcsálhat. Egy fadarab vagy egy rágóbot is jó választás lehet. Ezek segítenek majd abban, hogy kedvencünk fogai természetes módon tudjanak kopni.

Mivel egy hörinek sok mozgásra van szüksége, ezért a mókuskerék egy elengedhetetlen kiegészítő, ami hozzájárul a kisállat boldogságához is, és így biztosan nem fog unatkozni sem. Ahhoz, hogy a terráriumon kívül is tudjon szaladgálni kedvencünk, beszerezhetünk mellé egy műanyag hörcsöggömböt is.

Szükség lesz még etetőtálra is, amelybe mindig legyen minőségi hörcsögeleség. Ne aggódjunk, hörink nem fogja túlenni magát. Legyen még szőrgombócunknak külön itatója is, amiben naponta cseréljük ki a vizet frissre.

Ezeken kívül már csak egy kis alagutat vagy rejtekhelyet kell tennünk a terráriumba, amik lehetnek fából, kartonpapírból, vagy minőségi műanyagból is. Olyan termékeket válasszunk, amelyeket kifejezetten hörcsögök számára terveztek. Egy kis mókázáshoz az illatmentes wc-papír guriga is megfelelő lehet.