Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A nyúlketrecek elengedhetetlen tartozékai

2018. augusztus 02.

A nyúlketrecek elengedhetetlen tartozékai

A ketrecben élő állatok tartása könnyebbnek tűnhet, mint a többi háziállaté, pedig ugyanolyan gondosságot igényelnek. Sőt, akár több idővel is számolhatunk, hiszen gondolnunk kell a lakhely takarítására, a rendszeres foglalkozásokra és a szocializálásra is. A ketrecben tartott házikedvencek közül talán a törpenyulak a legnépszerűbbek, de ez nem jelenti azt, hogy a gondozás az ő esetükben a legegyszerűbb.

Azok az emberek, akik nem sok időt töltöttek eddig nyuszikkal, gyakran alul értékelik őket, pedig nagyon különleges kapcsolat is létrejöhet egy tapsifüles és gazdája között, ha kialakul a bizalom és a kötődés. Mielőtt befogadnánk vagy vásárolnánk egy kedves kis szőrgombócot, először szerezzünk be mindent, amire szükségünk lesz a tartásához.

Először válasszunk ketrecet. Kintre a fából készültek ideálisak, bentre pedig a műanyag aljú, fém rácsos változatok.

AniOne Woody Castle Garden 116x63x92cm

AniOne ketrec szürke Olympos 140x69x49cm

Fontos, hogy kizárólag megbízható helyről vásároljunk nyuszilakot és kiegészítőket. Győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott termékek nem tartalmaznak mérgező anyagokat, amelyek egy rágcsálás vagy kaparás során belekerülhetnek a nyúl szervezetébe.

Sokan vásárolnak olyan kisméretű ketreceket, amelyek valójában legfeljebb egy-két tengerimalac tartására alkalmasak. Ezek akkor lehetnek megfelelőek, ha a nyuszi a nap jelentős részét szabadon tölti, és csak éjszakára zárjuk be őt. Egy nyúlketrecnek legalább 100x50x50 cm-esnek kell lennie. Ügyeljünk arra, hogy a nyuszi hátsó lábaira ülve is elférjen, valamint legyen elég hely ahhoz, hogy elnyúljon a padlón. Vegyük figyelembe, hogy több tartozéka is kell, hogy legyen a nyuszilaknak, tehát azok mellett is elegendő helynek kell maradnia. Sőt, a nyulak társas lények, két kisállat együtt pedig még nagyobb helyet igényel.

A törpenyulak tiszta állatok, kis- és nagydolgukat is mindig csak egy kiválasztott sarokban végzik el. Ebben a sarokban kell elhelyeznünk egy megfelelő méretű nyuszi wc-t, amelybe könnyen belefér a tapsifüles.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-wc-sarok-szines-s-184x124x97cm/

A legjobb, ha az aljára magas nedvszívó és szagmegkötő képességű fapelletet szórunk. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében naponta érdemes kicserélnünk az elhasználódott pelletet.

Fontos megjegyezni, hogy a pelletből nem ajánlott a teljes ketrec aljára is szórni, mert keménysége miatt talpfekélyt okozhat a tappancsokon. Helyette választhatunk faforgácsot (ha nyulunk rövid szőrű), szalmát.

A nyuszi wc felé javasolt tenni a műanyag szénatartót, melyben folyamatosan jelen kell lennie a friss, pormentes szénának, amely a törpenyuszik fő tápláléka.

Real Nature Natur réti széna 1kg

A jó minőségű széna mellett vásároljunk a nyuszinak jó minőségű pelletált nyuszitápot is.

Real Nature törpenyúl eleség 500g

A zöldségeknek és a gyümölcsöknek egy-két nehéz, kerámia tálat kell beraknunk a ketrecbe. Ezekre a finomságokra csak kis mennyiségben, inkább csak desszertként van szüksége egy nyuszinak. A magvak etetését kerüljük.

A szénán kívül állandóan elérhető helyen kell lennie friss, hideg ivóvíznek is. Ha kedvencünk nem borítja ki rendszeresen, akkor megfelelő lehet hozzá egy nehezebb itatótál is, de inkább a golyós vagy szelepes kisállat itatók közül érdemes válogatnunk. Hogy biztosan soha ne maradjon szomjan tapsifülesünk, az 500 ml-est ajánlott választanunk.

AniOne kisemlős itató 500ml

A törpenyuszik időnként ijedősek, szeretnek elbújni. Növeli a biztonságérzetüket, ha kapnak egy műanyag vagy fából készült házikót, amelyben kényelmesen elférnek, ha megriadnak valamitől, vagy egyszerűen csak a sötétben szeretnének pihenni egyet.

Végezetül szerezzünk be egy-két játékot is törpenyuszinknak, hogy ne unatkozzon akkor sem, amikor nélkülünk van otthon. Kellemes elfoglaltságot nyújt például egy természetes anyagokból készült vesszőhíd vagy egy szénatartó labda, ráadásul ezek a fogkoptatást is segítik, ami szintén elengedhetetlen egy nyúl életében.

AniOne vesszőhíd kisállatoknak XL

 

Forrás: mspca.org, rabbit.org