Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A tökéletes étrend törpe nyuszik számára

2018. október 12.

A tökéletes étrend törpe nyuszik számára

A megfelelő táplálkozás nem csak az emberek, hanem a nyuszik esetében is kiemelkedően fontos. A korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló jó minőségű széna a nyuszi étrendjének alapja, e mellett kínáljuk jó minőségű pellettel és nagyon kis mennyiségben zöldségekkel, gyümölcsökkel és vízzel. Nagyon fontos azt is tudni, hogy pontosan miből, milyet, mennyit lehet.

Arra a kérdésre, hogy mit eszik a nyúl, valószínűleg a legtöbb ember azt válaszolná, hogy répát. Kevesen tudják, hogy a törpenyuszik étrendjének legnagyobb százalékát a friss, pormentes szénának kell kitennie.

Real Nature zöld réti széna 1kg

Jó választás a hegyi vagy mezei széna és a fű. A széna nagyon fontos a megfelelő emésztés érdekében, és a fogkoptatásban is jelentős szerepe van. Sokan abba a sarokba helyezik a szénatartót a ketrecben, ahol a nyuszi wc is van, mert a tapsifülesek ropogtatás közben gyakran bogyóznak is.

AniOne kisemlős wc sarok színes L

Figyeljünk arra, hogy a megvásárolt széna friss és illatos legyen. Ne vigyünk haza már barnuló, penészes terméket, vagy aminek már nem olyan az illata, mint a frissen vágott fűnek. Otthon is olyan helyen, illetve edényben tároljuk, ahol lehetősége van levegőzni, hogy később se penészesedjen meg. Ha lehetőségünk van rá, vásároljunk szénát a helyi gazdáktól, mert frissebb és pénztárcakímélőbb lehet.

A törpenyulak étrendjét ízletes zöldségekkel és egyéb növényekkel tehetjük igazán változatossá. Mindig friss, alaposan megmosott, vegyszermentes zöldségekkel kínáljuk csak kedvencünket. Egy-egy újdonságból először mindig csak keveset adjunk, hogy lássuk, hogyan reagál rá a nyuszi.

Amikkel például bátran kínálhatjuk a tapsifülest: bazsalikom, brokkoli, sárgarépa, zeller, koriander, lóhere, pitypang, tyúkhúr, lándzsás útifű, saláta (de nem jégsaláta vagy káposzta), menta, mustár zöldje.

Ennivalók, amiket kerüljünk, mert mérgezően/negatívan hathatnak az állat szervezetére: nadragulya, petrezselyem (nagy mennyiségben), krumpli, olajosmagvak, szobanövények, kenyér, cukor és más édességek, tejtermékek, egyéb emberi vagy kutya-macska élelmiszerek.

A minőségi pelletet úgy tudjuk kiválasztani háziállatunk számára, hogy figyelünk az összetevőkre, vagyis a magas rost- és az alacsony fehérjetartalomra.

Real Nature törpenyúl eleség 500g

Ez azért fontos, mert a szükségesnél nagyobb fehérjebevitel hamar elhízáshoz vezethet. Ne adjunk olyan eleséget a nyuszinak, amely különböző finomságokat, például kukoricát vagy színezett pelyheket tartalmaz, mert ezek nem egészségesek az állat számára és emésztési problémákat okozhatnak. A nyuszik gyomra és bélrendszere nagyon érzékeny. Nagyon fontos tudni, hogy a nagyüzemi nyúltartásban használatos tápok nem alkalmasak kedvenceink táplálására, mert azok a jó gyarapodást szolgálják és nem megfelelőek olyan nyuszik számára, amelyeknél a minél hosszabb élet és a jó kondíció a legfontosabb cél.

A friss víz elengedhetetlen kiegészítője a helyes táplálásnak, mindig korlátlanul a nyuszi rendelkezésére kell állnia. Fontos, hogy naponta cseréljük az itatóban lévő vizet. Legjobb, ha golyós önitatót használunk.

AniOne kisemlős itató 250ml

Valószínűleg minden gazdi fejében megfordul, hogy jó lenne valami nyalánksággal is kedveskedni a szeretett szőrgombóc felé. Sajnos minden, aminek magas szénhidráttartalma van, kerülendő, vagyis nem adhatunk a törpenyuszinak kekszet, tésztát, perecet, süteményt, sőt, gabonát sem. A csoki is szigorúan tilos! Kis mennyiségben a gyümölcs, ami megengedett, de a cukortartalom miatt csínján kell vele bánni. Jó választás lehet pár falatka eper, málna, banán, ananász vagy mag nélküli alma.

 

Forrás: myhouserabbit.com, animalwised.com