Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A tökéletes hörcsög-lak

2019. május 25.

A tökéletes hörcsög-lak

Ha ketrecet szeretnénk vásárolni hörcsögünknek, több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Legfőképp valószínűleg azt szeretnénk, hogy elég nagy legyen, biztonságos és könnyű legyen kitakarítani. Sajnos a kereskedésekben lévő ketrecek csak ritkán felelnek meg mindhárom elvárásnak egyszerre.

Választhatunk rácsos ketrecet műanyag alappal és kiegészítőkkel vagy akár terráriumot is hálós fedéllel. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai a tisztítást, a szellőzést és a biztonságot figyelembe véve is.

Tisztítás

A műanyag tálcával ellátott rácsos ketreceket általában könnyű kitakarítani, hiszen csak leemeljük a fém részt, kiszórjuk az almot, és áttörölgetjük mindkét részt egy nedves kendővel. Szükség esetén mosószert, fertőtlenítőszert is használhatunk, de nagyon alaposan ki kell öblíteni utána a ketrecet, hogy véletlenül se maradjon tisztítószer maradvány az állat közelében. Természetesen minél több része van egy ketrecnek, annál bonyolultabb a rendben tartása, a különböző kis rekeszek és tekergő csövek azért jelenthetnek kihívást. A terráriumok üveg felülete már önmagában is nehezen tisztítható, kényelmetlenebb és több időt vesz el, így ilyen szempontból érdemes a ketrec mellett letennünk a voksunkat.

Szellőzés

Egy ketrec remekül szellőzik, esetleg a kacskaringózó csövekben lehet problémásabb a légáramlás. A terráriumok ilyen szempontból sem ajánlottak, hiszen a szellőzés egy szinte zárt dobozban nem lehet a legjobb. A ketrecek esetében viszont arra kell figyelnünk, hogy a szabad szellőzés miatt óvnunk kell kisemlősünket a huzattól. Terráriumban persze kisebb az esélye annak, hogy hörcsögünk huzatot kap.

Méret

Rágcsálónk ketrece vagy terráriuma minimum 60×30 cm területű és 30 cm magas legyen. Ha viszont azt szeretnénk, hogy hörink igazán aktív és boldog életet éljen, akkor érdemes minél nagyobb méretű otthont biztosítanunk a számára. Elegendő hely kell ahhoz, hogy a hörcsög kényelmesen szaladgálhasson és játszhasson.

Biztonság

A rácsok közötti távolság ne legyen több mint 1 cm. A vízszintes rácsokon ügyesen tudnak mászni a hörcsögök, ezért rendszeresen ellenőrizzük, hogy minden ajtó be van-e zárva, és nem nyitható-e túl könnyen.

Rágcsálás

A hörcsögök bizony imádnak rágcsálni. Ha kedvencünk túl sokat rágja a rácsokat, az zavaró lehet számunkra. Megpróbálhatjuk rágható játékszerekkel elterelni a figyelmét és leszoktatni róla, de ha nem sikerül, akkor lehet, hogy kénytelenek leszünk terráriumra váltani. Az üveg oldalaknak köszönhetően azok rágásbiztosak, ám a fedélre azért figyelnünk kell. Amennyiben vannak műanyag részei a kiválasztott ketrecnek, meg kell győződnünk arról, hogy nem tudja annyira kirágni a kisemlős, hogy aztán megléphessen.

Kerék

A forgókerék elengedhetetlen kiegészítője a hörcsög-laknak. A biztonság kedvéért érdemes stabil alapokon álló, fából készült kereket választanunk. Mindig nézzük meg, hogy nincs-e az eszköznek olyan része, amely sérülést okozhat a kisállatnak. A méret is szempont lehet. Egyes termékek például a szíriai hörcsögök számára túl kicsik lehetnek.

AniOne mókuskerék fa 30cm

Alommélység

Mindegy, hogy terráriumban vagy ketrecben tartjuk kisemlősünket, az alomnak szép vastag rétegben kell elterülnie az alján. Tehát rácsos ketrecnél még arra is ügyelnünk kell, hogy magas peremmel rendelkezzen a hozzá tartozó műanyag tálca. Időnként előfordulhat majd, hogy hörcsögünk kitúrja a forgácsot bujkálás közben, emiatt is mérlegelhetjük a választást.

fit+fun kisemlős alom forgács 60l