A tökéletes kisemlős alom kiválasztása. Mire figyeljen?

2020. június 26.

A tökéletes kisemlős alom kiválasztása. Mire figyeljen?

Mivel sokféle kisállat alom kapható az üzletekben, ezért jó, ha tudjuk, hogy mi alapján érdemes kiválasztanunk a megfelelő terméket. A legtöbb kisemlős számára megfelelő például a forgács, de abból is találhatunk többfélét. Ami még kiemelten fontos, hogy bármelyik almot is válasszuk, kedvencünk egészségének megőrzése érdekében rendszeresen cseréljük ki alatta. Vannak olyan alomtípusok, amelyek bizonyos fajoknál nem javasoltak. Egyes almok akár önmagukban is problémát okozhatnak, azokat érdemes elkerülni.

Alomtípusok

A kínálat helyenként igen széles lehet, és tudnunk kell, hogy minden terméknek vannak előnyei is hátrányai is. Sok állatnál ajánlott a különböző alomtípusokat kombinációban alkalmazni. Meg kell találnunk azt, amelyik a legjobb kis szőrgombócunknak és nekünk is.

Pellet

A pellet lényegében egy préselt alom, ami készülhet például újrahasznosított újságpapírból, fából vagy szalmából. A háziállatok egészségét általában nem veszélyezteti, nagyon jó a nedvszívó képessége és szagmegkötő tulajdonsága, arra figyeljünk, hogy ne morzsolódjon, és ne legyen poros. Törpenyulak toalettjébe remek megoldás.

Kukorica alapú alom

A kukorica csutkából készült pellet az egyik legjobb alomtípus, hatékonyabb, mint más almok. Arra ügyeljünk, hogy ne hagyjuk túl sokáig nedvesen, mert akkor penészedhet és rothadhat, tehát elengedhetetlen a gyakori csere.

Aprított papír

Költséghatékony megoldás lehet az aprított papír használata, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen rajta mérgező tinta, és ne legyen olyan éles a széle, hogy megvágja a kisállatot. Ha van tinta a papíron, akkor győződjünk meg arról, hogy szójából vagy valamilyen más növényből készült. Kiváló a nedvszívóképessége. Műtétek és sebek kezelése során kifejezetten ajánlott alomtípus.

Faforgács

Mivel olcsóbb, mint a pellet, így sokan választják a faforgácsot is. Használat előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a forgács sterilizált, szennyeződésektől, penésztől, gombától, baktériumoktól, rovaroktól vagy egyéb állati hulladékoktól mentes. Hogy ne irritálja a kisemlősök légúti szerveit, az is kiemelt szempont, hogy ne legyen poros, és lehetőleg ne illatosított verziót vigyünk haza. Hörcsögök számára különösen ideális, hiszen, ha eleget szórunk a ketrec vagy a terrárium aljára, akkor nagyon jókat tudnak benne bujkálni és aludni. Viszont fontos, hogy a járataik stabilizálása szempontjából adjunk a forgácshoz szalmát, mellyel az üregek stabilitást tudja biztosítani kedvencünk.

Segítség lehet, ha háziállatunkat hozzá tudjuk szoktatni alomdoboz használatához, mert akkor csak azt kell gyakran kitakarítanunk, a ketrec vagy a terrárium többi részét elegendő lehet körülbelül hetente. Minél nagyobb kisbarátunk, annál sűrűbben ajánlott az almot cserélni. Megfelelő lehet a napi takarítás mellett, akár a heti 2, heti vagy félhavi gyakoriság is. De két hétnél tovább soha ne hagyjuk bent az almot. Az alom behelyezésekor nagyon fontos, hogy az alom mélységét is megfelelően válasszuk meg. Ez a kisállat egészségének és boldogságának fenntartásához is kulcsfontosságú.