Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

A zöld leguán, mint házikedvenc

2019. január 25.

A leguánok egyre népszerűbb házikedvencek. Ám, mielőtt úgy határoznánk, hogy mi is szeretnénk egy ilyen különleges hüllőt tartani, meg kell ismernünk a hidegvérűek morfológiáját, szükségleteit és szokásait is, hogy lássuk, mindezek összeegyeztethetőek-e a mi életmódunkkal.

A legtöbben zöld leguánt szoktak választani, mert fiatal korában rendkívül szép a színe, és mindössze 50 cm körüli a nagysága. Ám megfelelő tartás mellett egy leguán 2-3 év alatt elérheti az 150-200 cm-t is, tehát egy garzonlakásban aligha lesz elegendő hely a tartásához. És ezen kívül még nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk.

Az egyik ilyen fontos tényező, a már említett morfológia. A zöld leguánok Dél- Amerika esőerdeiben élő fán lakó hüllők. A vadonban mindig a víz közelében tartózkodnak, és meglepően jó úszók. A fiatal leguánok nagyon szép, világoszöld színűek, a felnőtt példányok színe kevésbé élénk.

Ahogy más gyíkok, úgy a leguánok is képesek ledobni a farkukat, majd regenerálódni, ám a visszanőtt testrész már nem lesz olyan szép és hosszú. A második alkalom után pedig már nem fog visszanőni farok.

Fogságban a leguánok körülbelül 15-20 évig élnek, tehát ennyi időre köteleződünk el, ha úgy döntünk, hogy befogadunk egyet otthonunkba.

Ahhoz, hogy egy leguán életben maradjon, elsősorban megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat kell biztosítanunk a számára. Mielőtt megvásárolnánk a lakókörnyezet kialakításához a terráriumot, mindenképp vegyük figyelembe a gyors növekedést és a várható végleges méretet, ami ugye akár 2 méter is lehet.

A legkisebb terrárium, ami elegendő lehet egy felnőtt hidegvérű számára, az 200 x 150 x 200 cm méretű, egy pár minimális férőhelyigénye már 250x200x200 cm. Ne felejtsük el, hogy a terrárium magassága fontosabb, mint a hossza, hiszen kell majd benne lennie egy fatörzsnek és erős ágaknak is, amelyekre bármikor felmászhat kedvencünk. Ha a leguánnak nincs lehetősége a mászásra, akkor stesszessé válik. Hüllőnk számára a 28-31 °C körüli hőmérséklet az ideális. Fontos, hogy a terrárium egyik pontja sem lehet hidegebb, mint 28 fok, mert ez alatt az állat nem képes emészteni és növekedni és immunrendszere is legyengül. A páratartalom 70-85% között mozoghat. Ez utóbbi fenntartásához hozzájárulhat egy, a hidegvérűnknek kialakított medence, melynek vizét naponta ajánlott tisztára cserélnünk, vagy erős szűrőberendezést kell alkalmaznunk, mivel az állatok nagyon gyakran a medencébe ürítenek. A leguánok nagyon szeretik és igénylik a vizet, ezért egy legalább 60x60x20 cm méretű medence a terrárium feltétlenül szükséges berendezési tárgya.

A terrárium aljára durva kéregzúzalékot vagy tőzeges földet tegyünk. Kavicsokat ne tegyünk a terráriumba, mert az állatok lenyelhetik őket, ami emésztési problémákat okozhat és akár bélelzáródás is kialakulhat. A vastag faágak mellett nagy lapos kövekkel és nem mérgező növényekkel tehetjük otthonosabbá leguánunk lakóhelyét. Nagyon fontosak a megfelelő fényforrások. Fénycsövekkel biztosíthatjuk a megvilágítást, de szükség van olyan spot lámpákra is, amelyek sugárzó hőt is adnak. A terráriumba talajfűtőket is el kell helyeznünk. Nagyon fontos, hogy az állatok ne érhessenek hozzá az izzókhoz és fűtőberendezésekhez, mert könnyen égési sérüléseket szenvedhetnek.

A természetben a zöld leguánok kizárólag növényevők, állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak. A terráriumban tartott állatok nagyon szívesen elfogadják az állati eredetű táplálékot, de a fehérje túletetés következtében veseelégtelenség és köszvény alakul ki náluk. A napi táplálék 40-70%-át zöld levelek alkossák, mint például gyermekláncfű, lándzsás útifű, szőlőlevél, hársfalevél, vöröshere, tyúkhúr, szederlevél, ribizlilevél. Nagyon jók a csíráztatott magvak, amelyek a téli hónapokban különösen hasznosak. Nagyon szeretik a leguánok az akácvirágot is. A zöldségek közül kaphatnak az állatok például uborkát, répát, káposztát, kelbimbót. A gyümölcsök többségét is fogyaszthatják az állatok. Banánt, paradicsomot, salátát csak kis mennyiségben kínáljunk ezeknek a gyíkoknak. Elengedhetetlen, hogy minden nap jó minőségű ásványi anyag és vitamin kiegészítőt szórjunk a leguánok táplálékára, ellenkező esetben súlyos betegség alakul ki. A leguánokat naponta kell etetni minden életkorban, így az esetleges étvágytalanságot hamar észrevehetjük. A megfelelő étrenddel és vitamin-kiegészítőkkel kapcsolatban javasolt kikérnünk egy állatorvos véleményét. Olyan orvost válasszunk, aki kifejezetten hüllőkkel foglalkozik. Időnként valószínűleg fel kell majd keresnünk karomvágás miatt is, valamint minden esetben, ha kedvencünkön valamilyen elváltozást látunk.

Ahhoz, hogy leguánunk megfelelően szocializált legyen, az első legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk, hogyan kell felvenni. Soha ne a farkánál fogva emeljük fel! Óvatosan csúsztassuk a hasa alá a kezünket a mellső lábai közelében, és így vegyük ki a terráriumból, vagy helyezzük arrébb. Mindig figyeljünk hüllőnk hangulatára. Ha azt tapasztaljuk, hogy meg akar ütni minket a farkával, vagy agresszívan nyitogatja a száját, akkor inkább ne zavarjuk. Ha naponta kézbe vesszük kedvencünket, akkor az állatok többsége kezessé válik.

Forrás: animalwised.com

További tartalmak

Béka kis kedvencnek?

Béka kis kedvencnek?

Kezdő hüllőtartóknak: gabonasikló 1×1

Kezdő hüllőtartóknak: gabonasikló 1×1

Leguán házikedvencnek? – A legfontosabb tudnivalók

Leguán házikedvencnek? – A legfontosabb tudnivalók

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok