Ahol mindig jól jön a segítség: menhelyek támogatása

2020. december 23.

Ahol mindig jól jön a segítség: menhelyek támogatása

Karácsony környékén valahogy sokkal könnyebben adakozunk és segítünk másokon, de a menhelyek támogatására egész évben szükség van. Persze vannak forgalmasabb időszakok, de az év minden napján érkeznek állatok a már így is zsúfolt menhelyekre. Nekik pedig nem csak fedélre van szükség a fejük fölé, hanem ennivalóra, etető- és itatótálakra, nyakörvekre és pórázokra, továbbá, ami különösen nagy kiadással jár: állatorvosi kezelésekre.

Egy menhely vagy állatmentő szervezet támogatása több módon is lehetséges.

  1. Fogadjunk örökbe egy négylábút

Ha arra az elhatározásra jutottunk, hogy szeretnénk egy bundás családtagot, akkor mindenképp vegyük fontolóra az örökbefogadást. Biztosan találunk a közelünkben egy állatmenhelyet, vagy akár többet is. Tájékozódjunk az interneten, ismerjük meg az örökbefogadás menetét, és ha fel vannak töltve, nézzük meg, van-e olyan gazdikereső kiállat náluk, amely megfelel az elképzeléseinknek. Az örökbefogadásnak általában van egy alapdíja, amivel támogatjuk a menhely működését.

  1. Adományozzunk

Legyen szó menhelyről vagy mentőszervezetről, magasak a kiadások, ezért mindig jól jön az adomány. A legkisebb összeg is számít. A legtöbb esetben elérhető egy számlaszám az utaláshoz, de például az áruházakban találkozhatunk gyűjtőládákkal is, és adónk 1%-áról se feledkezzünk meg. Az összegyűlt pénzből tudják fizetni például a dolgozók bérét, a kennelek korszerűsítését, a közösségi programokat, és minden, az állatok tartásához kapcsolódó dolgot. Persze tárgyi adományra is szükség lehet, ha inkább ez a megoldás a szimpatikusabb számunkra, akkor érdeklődjük meg, hogy épp mire van szükség, például felnőtt vagy kölyök eledelekre, takarókra vagy esetleg játékokra, stb.

  1. Önkénteskedjünk

Ha szeretjük az állatokat, de örökbefogadásra nincs lehetőségünk, akkor vállaljunk önkéntes munkát a menhelynél. Persze kutyasétáltatókra is mindig szükség van, de, ha például asztalosok vagy villanyszerelők vagyunk, akkor időnként különösen jól jöhet a segítségünk.

  1. Mondjunk köszönetet nyilvánosan

Szánjunk néhány percet arra, hogy kifejezzük a hálánkat a kutyamenhely vagy a szervezet felé. Ha örökbe fogadtunk tőlük egy kutyust, vagy kedvezményes ivartalanításban részesülhetett kedvencünk, esetleg általuk jutott haza elkóborolt négylábúnk, akkor tegyünk ki egy posztot közösségi profilunkra. Ha tudjuk, jelöljük meg a menhely oldalát is a bejegyzésben, hogy minél többen megismerjék és támogathassák munkájukat. Továbbá is segítség, ha időnként megosztjuk egy-egy gazdikereső kisállat fotóját.

  1. Legyünk ideiglenes befogadók

A menhelyek férőhelyei végesek, ezért az is szuper felajánlás lehet a részünkről, ha csak ideiglenesen fogadunk be egy-egy négylábút, amíg meg nem érkezik az álomgazdi. Ilyenkor, ha szükséges, minden felszerelést és élelmet biztosítanak számunkra az állat gondozásához, nekünk csak a helyet, a szeretetünket és az időnket kell adnunk.