Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Ajándékötletek tollasoknak: a 3 legfinomabb nasi

2021. december 07.

Ajándékötletek tollasoknak: a 3 legfinomabb nasi

Még ha nem is igazán vagyunk konyhatündérek, akkor is jó móka lehet elkészítenünk szárnyas barátunknak néhány egyszerű és ízletes finomságot karácsony környékén. A legjobb, ha olyan házi csemegéket választunk, amelyek nem csak változatosabbá teszik madarunk étrendjét, hanem tele vannak tápanyagokkal és extra vitaminokkal is, így kedvencünk immunrendszerét is támogathatjuk velük.

  1. Tojásos nasi

Lehet, hogy először furcsának tűnik, de a tojás kiváló táplálék a papagájok számára. Ha szeretnénk egészséges omlettet készíteni csőrös pajtásunknak, akkor egy fagyasztós műanyagzacskóba üssünk bele 2 tojást, és szórjunk rájuk madarunk kedvenc hozzávalóiból, például kölest vagy napraforgómagot, sőt, akár gyümölcs- és zöldségdarabkákat és csempészhetünk a tasakba.

Préseljük ki a felesleges levegőt a zacskóból, és zárjuk le. Ezt követően forraljunk fel egy fazék fizet, majd tegyük bele a zacskót. Körülbelül 13-14 percig főzzük így az omlettet, győződjünk meg arról, hogy a tojás teljesen megfőtt. Ha elkészült, vegyik ki a zacskót a vízből, csepegtessük le, majd óvatosan, ügyelve arra, hogy ne égessük meg magunkat, olló segítségével vágjuk végig a tasak egyik oldalát, így az omlett azonnal ki fog csúszni belőle az előre odakészített tányérra.

Mielőtt felszolgálnánk papagájunknak az ételt, mindenképp hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Körülbelül egy órával később, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását, az el nem fogyasztott omlettet vegyük ki a szárnyas kalitkájából és dobjuk ki.

  1. Zabpelyhes rágcsa

A madárbarát, friss gyümölcsök és zöldségek mellett a teljes kiőrlésű gabonák is jó hatással lehetnek a díszmadarak szervezetére.

Tegyünk egy csésze száraz zabpelyhet egy tálba, és keverjük össze nyers tojással. Ha szeretnénk, hozzáadhatunk egy kevés összezúzott tojáshéjat is, ezzel is plusz kálciumot juttatva az eleségbe. Édesítőszerként használhatunk 2-3 evőkanál mézet. Kenjünk ki kevés növényi olajjal egy kisebb tepsit, és a zabpelyhes keveréket oszlassuk el rajta. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, illetve amíg meg nem szilárdul.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből a csemegét, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel apró falatkákra. A megmaradt finomság maximum három napig tárolható hűtőben.

  1. Házilag termesztett csíra

Az egyik legjobb módja annak, hogy növeljük díszmadarunk fehérje- és A-vitamin bevitelét, ha friss csírával kínáljuk. A bolti lucernacsíra is megfelelő lehet erre a célra, de sokkal szórakoztatóbb, ha mi magunk csíráztatunk otthon.

Papagájunk szokásos eleségéből szórjunk egy adag magot nedves papírtörlők közé, majd helyezzük arra az ablakpárkányra, ahol viszonylag sok napfényt és meleget kap. Hagyjuk ott 24 órán keresztül. Ennyi idő után valószínűleg a magok többségét kicsírázva találjuk. Ha mégsem, annak oka az lehet, hogy nem volt elég friss az eledel, és ki kell cserélnünk egy újabb adagra.

Bármilyen finomságot is készítsünk papagájunknak, figyeljünk arra, hogy a hozzávalók mindegyike megfelelő legyen díszmadarak számára.