Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Aktív vagy lustálkodós? – Különböző kutyafajták mozgásigénye

2018. október 18.

Aktív vagy lustálkodós? – Különböző kutyafajták mozgásigénye

A kutyáknak kortól és fajtától függően eltérő idejű és minőségű aktív mozgásra van igényük. Hogy melyik fajta lustálkodós és melyik aktív, érdemes még a vásárlás vagy az örökbefogadás előtt megtudni, hiszen ez jelentősen kihathat a család életére. Ne válasszunk például örökmozgó ebet, ha nem tudunk minden nap elég időt szánni a sétákra, a közös játékokra vagy esetleg a kutyasportokra.

Persze előfordulhat, hogy néhány nap jóval zsúfoltabbá válik a megszokottnál, és egyszerűen nem tudunk elég időt szakítani kedvencünkre. Ilyenkor remek megoldás például, ha megbízunk valakit azzal, hogy elvigye 20-30 percre sétálni a kutyusunkat. A diákoknak ez nagyon jó zsebpénzszerzési lehetőség, négylábúnk pedig fitt és egészséges marad akkor is, ha a gazdi időhiánnyal küzd. Emellé pedig érdemes olyan játékszereket beszereznünk, amelyek lekötik az ebet anélkül, hogy nekünk folyamatosan részt kellene vennünk benne. Jó választás például egy IQ játék vagy egy jutalomfalattal tölthető labda.

Hogy valójában mennyi és milyen jellegű mozgásra van szüksége bundás barátunknak, az függ a korától is.  Ami a mozgásformát illeti, lehet például úszás, labdázás és sétálás is, de számos más lehetőség is van arra, hogy kedvencünk testileg és szellemileg is kellemesen elfáradjon.

A felnőtt kutyák már talán egy kicsivel kevesebb és más jellegű elfoglaltságot, figyelmet igényelnek, mint a kicsik, de azért naponta 30-120 perc aktív időtöltésre nekik is szükségük lehet. Náluk már szóba jöhet túrázás, versenyzés, valamint egyéb, a kutyás barátokkal szervezett közös, izgalmas tevékenység, és sport is.

Ahogy az ember sem bírja már ugyanazt a tempót idősen, mint amit fénykorában még nagyon is élvezett, úgy a négylábúak sem. Ám a séta a korosabb kutyák esetében is rendkívül fontos, csak épp lassabb ütemben kell haladni velük. Az úszás szintén pozitív hatású lehet, ráadásul ízületkímélő is. Ilyenkor folyamatosan tartsuk az állaton a szemünket, és ne feledkezzünk meg az úszómellényről sem, ha mély a víz.

Ha a fajtát vesszük figyelembe, akkor általánosságban megállapítható, hogy

– az óriástermetűek, mint a német dogok, az angol masztiffok és az újfundlandik, bár hatalmas testtel és erővel rendelkeznek, sokszor nyugodtabbak, kevébé pörgősek,

– a rövid orrú fajták, vagyis pl. a bulldogok, a mopszok, és a si-cuk közül sokan a lustizást részesítik előnyben, de közöttük is akadnak olyanok, amelyek rendkívül aktív, örökmozgók

– azok a fajták, akiknél szinte biztos, hogy szükség van minimum napi 60-90 perc futkározásra: a terrierek, a retrieverek, a kopók, és a pásztorkutyák, vadászkutyák, agarak.

Fontos megjegyezni, hogy eddig csak általános szükségletekről beszéltünk, hiszen a pontos mozgásigényt a koron és a fajtán túl befolyásolja az állat egyénisége, az egészségügyi állapota, sőt, még az időjárás is. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi időt kell aktívan töltenünk kedvencünkkel ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges, boldog kutya legyen, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal.

 

Forrás: dogster.com