Akváriumtiszítás kezdőknek

2020. október 22.

Akváriumtiszítás kezdőknek

Ha háziállatot szeretnénk tartani, de még nem igazán vagyunk felkészültek a felelősségvállalásra és szabadidőből sincs túl sok, akkor érdemes lehet pikkelyesek mellett döntenünk. Őket nem kell minden nap megsétáltatni, mint a kutyákat, és állatorvoshoz sem kell járni velük. Persze teendő a halakkal is van, még ha nem is kell őket annyit gondozni, mint a négylábúakat. A helyes táplálás és az akvárium rendszeres karbantartása elengedhetetlen. Néhány tipp segítség lehet a kezdők számára az akvárium tisztításához.

Milyen gyakran kell kitakarítani az akváriumot?

Egy teljes, átfogó akváriumtisztítás, amelynél eltávolítjuk a halakat és kicseréljük a vizet, drága és időigényes lehet, ezért praktikusabb a rendszeres karbantartás. Minden második héten javasolt körülbelül 30 percet rászánnunk. Ha ezt betartjuk, akkor nem kell majd túl gyakran nagytakarítást végeznünk.

Kezdő haltartók azért nem végzik el a karbantartást, mert úgy gondolják, hogy mindig ki kell venni a halakat is az akváriumból, de egy rutintisztításnál nyugodtan bent hagyhatjuk őket. Ha igyekszünk szinten tartani halaink lakosztályának tisztaságát, akkor elegendő lehet évente egyszer alaposabban kitakarítanunk az akváriumot. Így nem fognak túlzottan elszaporodni az ásványi anyagok és az algák, továbbá a készülékeink is üzemképesek maradnak.

Szerezzük be a megfelelő kellékeket

Mielőtt nekiállnánk az akvárium rendbetételének, össze kell gyűjtenünk néhány eszközt, amely a segítségünkre lesz hozzá. Fontos, hogy gondosan válasszuk ki a tisztítószereket, és csak olyan tárgyakat használjuk, amelyeket alkalmazva nem teszünk kárt az akváriumunkban vagy kopoltyúsainkban. Jól jöhet például egy pengés algatisztító az üvegfalak belső részének algamentesítéséhez, és szükségünk lesz egy speciális szifonra is a víz egy részének és a kavicsok közötti szennyeződések eltávolításához. Az akvárium külső részéhez elegendő lehet egy kis ecet és egy rongy is.

Az akvárium belsejének tisztítása

Először mindig az akvárium falaival kezdjünk, távolítsuk el róluk az algát. Ha gumikesztyűt viselünk közben, akkor győződjünk meg arról, hogy semmilyen vegyszer nem került rá korábban, ami most leoldódhatna a vízben. Ezután jöhet a kavicsok tisztítása és a törmelékek eltávolítása a szifon segítségével. Ha pici halak is vannak az akváriumban, akkor legyünk nagyon óvatosak, nehogy kiszívja őket is a vákuum. Az alga a díszeken is jól érezheti magát, így azokat is ajánlott alaposan megtisztítanunk, például egy fogkefével.

Vízcsere

Az akvárium vizének 10-15%-át ajánlott kicserélnünk a kéthetente történő karbantartáskor. Ez elegendő ahhoz, hogy nitrát-mentesítsük a vizet. Mielőtt beletöltjük a friss vizet az akváriumba, ellenőrizzük, hogy ugyanolyan hőmérsékletű-e, mint a korábbi víz. A hirtelen változás akár a halak pusztulását is okozhatja.

Szűrőcsere

A szűrő eltávolítja a felesleges ételmaradványokat és törmelékeket a vízből, továbbá kiszűri a káros vegyszereket is. Így lesz a vizünk sokáig szép és tiszta. A karbantartási hét után mindig javasolt a szűrőt, illetve a szűrőben lévő filtert is kicserélni.