Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatdivat: öltöztessük-e kedvencünket?

2018. március 05.

Állatdivat: öltöztessük-e kedvencünket?

Arról, hogy ajánlott-e a háziállatokat öltöztetni, egészen eltérő vélemények alakultak ki a kutyatulajdonosok között. Van, aki a természetességre esküszik, van, aki a hidegtől szeretné megóvni kedvencét, és van, aki egyszerűen csak divatos négylábút szeretne maga mellett tudni. De mi a jó az ebnek?

Alapesetben egy állat számára az a legjobb, ha nem kell ruhát viselnie. Az öltöztetés zavart okozhat a kutyusnál, és előfordulhat, hogy büntetésnek érzi azt. Tehát sokszor ugyanúgy érzik magukat akkor, amikor rájuk adunk egy pulóvert, mint mikor kiabálunk a bepisilés miatt vagy bezárjuk őket egy időre a kennelbe (ha egyébként az nem megszokott).

Ráadásul a kutyaruha veszélyes is lehet, különösen akkor, ha valamilyen farsangi vagy halloween-i jelmezről van szó, az ilyesmiket kerüljük. Ruhában könnyen elakadhatnak itt-ott bundás barátaink, ami különösen frusztráló lehet a számukra. Egyes ruhadarabok kifejezetten szokatlanok és kényelmetlenek lehetnek futás vagy játék közben. Bizonyos kiegészítők, például a gombok és a csatok, könnyen lenyelhetők, akár fulladást is okozhatnak.

A fő oka annak, hogy időnként mégis felöltöztetjük kedvenceinket, az a védelem a hideg ellen. A kistermetű kutyusok, mint a csivavák vagy a yorkik, nehezen viselik a hűvös napokat, és az ő esetükben sokat javíthat a komfortérzeten egy meleg kabát. Hasonlóan lehetnek ezzel a nagyobb termetű, de rövid, világos szőrű ebek, esetleg az idősebb példányok. Viszont a nagytestű, hosszú szőrű kutyák, mint például a huskyk és a bernáthegyiek, még télen is kifejezetten rosszul éreznék magukat beöltöztetve, hiszen a túlmelegedés legalább olyan kellemetlen tud lenni, mint a hidegrázás.

Tehát, hogy szükség van-e ruhára, az lehet első sorban fajta- és méretfüggő, de persze érdemes figyelembe venni az állat korát és egészségügyi állapotát is.

A kiscipők és zoknik nagyon hasznosak tudnak lenni a jeges vagy vizes úton, hiszen szárazon tartják a mancsokat, sőt, az esetleges sérülések is könnyebben elkerülhetők általuk. Ám nem minden kutyus tud hozzászokni a csizmákhoz, és ha nagyon ügyetlenül jár benne az állat, akkor jobb inkább hanyagolni a dolgot.

Fontos, hogy csak akkor adjunk ruhát négylábúnkra, ha azt tapasztaljuk, hogy nem zavarja őt a kiválasztott ruhadarab. A bátortalan és félénk kutyusok valószínűleg nem fogadják örömmel az öltöztetést, de vannak olyan kedvencek, akik kifejezetten élvezik a kitüntetett figyelmet és törődést. Ennek megállapításához természetesen ismernünk kell saját háziállatunkat.

Ha az öltöztetés mellett döntünk, mindenképp olyan pulóvert válasszunk, amely tökéletesen megfelel kedvencünk méretének és testalkatának. Figyeljünk arra, hogy sehol ne legyen túl szűk, ne szorítsa kedvencünk nyakát vagy végtagjait, de ne legyen túl bő sem, mert abban különösen nehézkessé válik a mozgás.

Az első kabátka kiválasztásakor a legjobb, ha magunkkal visszük bundás barátunkat is, de mindenképp ajánlott előtte levennünk a méreteket egy centi segítségével. Érdemes odafigyelni az anyag minőségére is, célszerű könnyen tisztítható, kényelmes viseletet biztosító kutyaruhák közül válogatni.

Hogy öltöztetjük-e kedvencünket vagy sem, az tulajdonképpen a saját belátásunkra van bízva, a lényeg, hogy mindig tartsuk szem előtt kutyusunk igényeit, és ne tegyünk olyat, amitől rosszul érezné magát.

 

Forrás: kuddly.co, rover.com