Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Allergiára utaló jelek cicáknál

2020. július 20.

Ha egy macska allergiás, akkor az azt jelenti, hogy az immunrendszere túlságosan érzékenyen reagál bizonyos hétköznapi anyagokra, és elkezdi azokat veszélyesként azonosítani. Annak ellenére, hogy ezek a dolgok (allergének) szinte mindenhol előfordulnak és általában teljesen ártalmatlanok, az allergiás cicákból túlérzékenységi reakciókat váltanak ki. A test ilyenkor megpróbál megszabadulni ezektől az anyagoktól, így sokféle tünet jelentkezhet.

A bársonytalpúaknál jelentkező általános allergiás tünetek:

 • Tüsszentés, köhögés, zihálás
 • Viszkető bőr, gyakori vakaródzás, pörkök testszerte, esetleg nagyobb kiterjedésű nedvedző bőrterület
 • Viszkető, könnyező szemek
 • Viszkető hát vagy faroktő (általában bolhaallergia esetén)
 • Viszkető fülek, következményes külső hallójárat gyulladás
 • Hányás, hasmenés, véres bélsár, fokozott gázképződés a gyomor és bélrendszerben
 • Felerősödött légzési zörejek, amelyeket a légúti nyálkahártya duzzanata okoz
 • A mancs rágása, duzzadt mancsok

gáplálékallergia macskáknál

Előfordulhat, hogy cicánk ételallergiás, ilyenkor a fej és a nyak környékének intenzív vakarása figyelhető meg, melynek következtében akár nagy kiterjedésű sebek is kialakulhatnak. A tünetek között szerepelhet még hányás és hasmenés, vér is megjelenhet a bélsárban és intenzívebbek lehetnek a bélhangok is a fokozott gázképződés miatt. Ételallergia bármikor jelentkezhet a minitigris életében. Ha kiderül, hogy milyen étel okozza a tüneteket, akkor azt és annak származékait is igyekezzünk elkerülni a táplálás során. Például, ha a csirkére allergiás kedvencünk, akkor ügyeljünk arra, hogy az ennivalója összetevőiben ne szerepeljen csirkéből származó zsír és fehérje sem.

Amik a legtöbbször allergiát válthatnak ki a cicákban még bizonyos ételeken kívül:

 • Fa, fű, gyom, penész, por
 • Bolhák és a bolhák elleni termékek
 • Vényköteles gyógyszerek
 • Parfümök, tisztítószerek
 • Cigarettafüst
 • Szövetek, gumi, műanyagok
 • Illatosított macskaalom

Ha úgy gondoljuk, hogy bársonytalpúnk allergiás, látogassuk meg vele az állatorvost. Egy széleskörű vizsgálat után az állatorvos meg fogja tudni pontosan állapítani azt, hogy mire allergiás kisbarátunk, de ez egy elég költséges dolog, így az első lépésként általában nem ezt javasoljuk. Ilyenkor az első lépés a teljeskörű parazitamentesítés és szigorú diéta alkalmazása 6-8 héten át, mellette pedig a cica komfortérzetének növelése érdekében tüneti kezelés. Ha a diéta nem eredményes, akkor érdemes allergiavizsgálatot végezni, az egyéb allergének felderítésének céljából.

A macskaallergia kezelésének egyik alapvető módja az, ha eltávolítjuk az allergiát okozó anyagot vagy élelmiszert a cica életéből. Bolhák esetében például nem csak a minitigris bundájából kell kiirtanunk az élősködőket, hanem az egész lakásból és környezetéből is. Ha porallergia áll fent, akkor pedig hetente több alkalommal is ki kell porszívóznunk otthonunkat, beleértve a cica fekhelyét, a szőnyegeket és a függönyöket is. Pollenek és egyéb környezeti allergének esetén csökkentheti a bőrirritációt a heti szintű fürdetés, de hogy milyen sampont használhatunk hozzá, arról mindenképp egyeztessünk az állatorvossal. Ha nem tudjuk kiszűrni az allergiát okozó dolgot, akkor gyógyszeres kezelés is szóba jöhet az orvos javaslatára.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Mikor érdemes gluténmentes eledelt választani kedvenceink számára?

Hogyan segíti cicád tápláléka az emésztését?

Hogyan segíti cicád tápláléka az emésztését?

Étvágytalan a cicád? – Segítünk!

Étvágytalan a cicád? – Segítünk!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.