Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Allergiára utaló jelek kutyáknál

2020. május 01.

Allergiára utaló jelek kutyáknál

A tavasz nem csak az emberek, hanem a kutyák számára is az allergiaszezon kezdetét jelenti. A szezonális allergiát állatok esetében is a különböző virágzó növények virágpora okozza. Ha a tünetek egész évben fennállnak, akkor más tehető felelőssé a kellemetlen tünetekért. Ilyenkor a táplálék, vagy az állat környezetében lévő egyéb anyagok felelősek a kellemetlenségekért. A füvek, fák, pollenek, de ide sorolhatók még a környezetszennyező anyagok is. És ezektől sajnos nagyon nehéz elhatárolódnunk. Mivel rengeteg háziállat szenved allergiában, ezért minden esély megvan rá, hogy a mi kedvencünk sem kivétel. Figyeljünk a jelekre!

  1. Vakaródzás, harapdálás

A viszkető érzést az állatok is vakaródzással és bőrük apró harapdálásával tudják enyhíteni. Ha ezt a jelenséget gyakran látjuk, akkor előfordulhat, hogy egy allergiás tünetet fedeztünk fel. Előfordulhat, hogy kutyusunk testén több helyen vörössé, gyulladttá válik a bőr, ilyenkor mindenképp érdemes állatorvoshoz fordulnunk. Egy kíméletes, gyógysamponos fürdetés enyhébb esetekben segíthet hosszabb-rövidebb időre csillapítani a viszketést. Ha a reakciót fa, fű vagy pollen váltotta ki, akkor a bunda megtisztítása jelentős javulást eredményezhet. Kérjünk állatorvosunktól megfelelő készítményt.

  1. Gyulladt, fertőzött bőr

A háziállatok allergiájának egyik gyakori kísérője, hogy az allergia miatt legyengült bőrt másodlagosan baktériumok és gombák fertőzik felül, ami tovább súlyosbítja a tüneteket.  Kezeléséhez szükséges kikérnünk az állatorvos véleményét. A kezelés csak akkor lehet eredményes, ha a másodlagos fertőzéseket is kezeljük, és természetesen próbáljuk kideríteni, hogy mi okozza az alapproblémát. Első lépésként szükséges a bűzmirigyek állapotának ellenőrzése, alapos parazitaellenes kezelés, és hypoallergén diéta kezdete. Sok esetben ez néhány hét alatt jelentős javulást hoz. Ha ez nem így van, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ha nagyon erősek a tünetek, akkor az allergia gyógyszeres kezelése is szükségessé válik. Számos lehetőség van ma már, amivel eredményt érhetünk el. Állatorvosunk segítségével kell kialakítani az egyedi sajátosságoknak és pénztárcánknak megfelelő kezelési protokollt.

  1. Túlzott vedlés

A tavaszi vedlés egy bizonyos szintig teljesen rendben van, de ha kutyánknak a megszokottnál is jobban hullik a szőre, esetleg kopasz foltokat találunk, akkor rá kell jönnünk, hogy komolyabb problémával állunk szemben. A kiszáradt bőr eredményeképp gyakran korpát is felfedezhetünk. Mindenképp egyeztessünk az állatorvossal, de ne essünk pánikba, vannak gyógyszerek, amik segítik a gyógyulást.

  1. Mancsnyalogatás

Ha időnként nyalogatja az eb a mancsát, az rendben van, hiszen az öntisztogatás része, ám, ha ezt túl gyakran csinálja, az szintén egy allergiára utaló jel lehet. Ide vehetjük még a mancsokkal való pofadörzsölést és a fülek vakarását is. Ha az állat gyakran húzza a popsiját a földön, esetleg gyakran nyalogatja is azt, akkor mindenképpen meg kell mutatnunk a bűzmirigyeket állatorvosnak. A bűzmirigyek nem megfelelő ürülése, gyulladása gyakran kapcsolatba hozható vakaródzással és fülgyulladással.

  1. Krónikus fülgyulladás

A lógó fülekkel rendelkező kutyusoknál, például a spánieleknél gyakori betegség a külső hallójárat gyulladása, amelynek számos oka lehet. Ha kutyusunknak újra és újra fülgyulladása lesz, akkor nagy eséllyel allergia áll a háttérben. Ha pirosra vakarja az állat a fülét, és gyakran rázza a fejét, akkor mindenképp forduljunk vele állatorvoshoz, mert ez egy igen kellemetlen és fájdalmas probléma. Mivel a kezelése bizonyos súlyosabb, elhanyagolt esetekben hetekig is eltarthat, ezért nem ajánlott késleltetni a vizsgálatot, minél hamarabb megkapjuk a diagnózist, annál hamarabb elkezdődhet a gyógyulási folyamat.