Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Almozási technikák kisemlős gazdik számára

2019. június 14.

Almozási technikák kisemlős gazdik számára

Kezdő kisemlős gazdiként sok-sok információt kell begyűjtenünk ahhoz, hogy kisállatunk számára mindent biztosítani tudjunk, amire szüksége van. A megfelelő méretű ketrec és kiegészítői, valamint a tápláló eleség mellé bizony almot is vásárolnunk kell. Mivel a kereskedésekben általában többféle is kapható, érdemes utánajárnunk, hogy melyik lesz kedvencünk számára a legideálisabb.

Faforgács

Ha például hörcsögöt szeretnénk, akkor figyelnünk kell arra, hogy olyan terméket válasszunk, amely csomagolásán szerepel a hörcsög és más kisemlősök képe.

fit+fun kisemlős alom forgács 60l

A faforgács remek választás lehet, ami viszont fontos, hogy győződjünk meg arról, hogy a forgács pormentes és nem lett lekezelve semmilyen vegyszerrel a fa. Épp ezért nem javasolt asztalosműhelyben összegyűjtött faforgácsot alkalmaznunk, mert káros lehet apró négylábúnk számára.

Fűrészport soha ne használjunk, főleg olyat ne, ami fenyőből vagy cédrusfából keletkezett – és ez a forgácsa is vonatkozik. Ez a két fafajta illóolajokat tartalmaz, melyeknek köszönhetően kellemes illatúnak és frissnek tűnhetnek a számunkra, de egészségkárosító hatásuk van a hörcsögökre, a tengerimalacokra és a nyuszikra nézve is.

Amit szintén érdemes megjegyezni, hogy a macskaalom sem megfelelő a kisemlősök számára. A legkisebb rágcsálók, de még a tapsifülesek is súlyosan megbetegedhetnek tőle. A legtöbb cicaalom agyagból vagy homokból készül, továbbá sokszor még illatosítottak is, ezek az apró szemcsék pedig bejuthatnak a rágcsálók szemeibe, illetve füleibe, és komoly problémákat okozhatnak. Ha pedig lenyeli őket kisállatunk, akkor az például bélelzáródást eredményezhet. Tehát nagyon fontos figyelembe vennünk a csomagoláson szereplő információkat, mindig csak olyan almot válasszunk, amelyek szerepel egy fotó vagy rajz kedvencünkről.

Széna, szalma

Sokan használnak szénát és/vagy szalmát is alomként.

fit+fun kisemlős alom szalma 30l

Real Nature Natur réti széna 1kg

Ezek is remekül alkalmazhatóak, különösen akkor, ha tengerimalacunk vagy törpenyuszink van. Ami fontos, hogy a széna mindig friss és pormentes legyen, nagyon figyeljünk arra, hogy véletlenül se helyezzünk penészes szénát a ketrecbe. Épp ezért a megkezdett csomagot kizárólag száraz, hűvös helyen tároljuk, amíg fel nem használjuk a zacskó teljes tartalmát. Mivel a széna nem csak alomként szolgál, hanem táplálékként is, így a gyakori takarítás elengedhetetlen, cserébe viszont hozzájárul a fogak természetes koptatásához is. Mi magunk csak akkor gyűjtsünk szénát és szalmát, vagy akkor fogadjunk el belőlük ismerőstől, ha biztosan nem került rájuk korábban vegyszer.

Pellet

Az összetömörített, fából készült pelletek nagy előnye, hogy rendkívül jó a szagmegkötő és a nedvszívó képességük.

MultiFit kisemlős alom fa pellet 8l

 

Ám, mivel elég kemény egy-egy ilyen kis fapellet, ezért csak a ketrec vagy a wc aljára javasolt szórni belőlük, a tetejére pedig javasolt szénát helyeznünk. Így nem fogja nyomni, bántani a kisemlős tappancsát, és kényelmes lesz a pihenés is az almon.

Bármelyik opciót is válasszuk, mindig legyünk körültekintők és csak megbízható helyről szerezzük be a termékeket, hiszen a ketrecen belül közvetlenül érintkeznek a kisállattal, bármikor fogyaszthat belőlük kedvencünk, így a por, a penész és a vegyszer is hamar problémát okozhat.