Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Álomotthon papagájoknak – mit tegyünk a kalitkába?

2022. szeptember 08.

Álomotthon papagájoknak – mit tegyünk a kalitkába?

Mivel a papagájtartás hosszú távú elköteleződéssel jár, – egy díszmadár több mint 40 évig is élhet – ezért nagyon meg kell fontolnunk, hogy hol és miként tudjuk létrehozni a szárnyas lakhelyét, még mielőtt hazavinnénk. Akár egy különálló ketrecben, akár egy teljes szoba berendezésében gondolkodunk (vagy együtt a kettőben), a tiszta és jól karbantartott élettér megalapozhatja kedvencünk egészségét és boldogságát.

A kalitka mérete

Először annak kell utánajárnunk, hogy körülbelül mekkora kalitkára van szüksége a kiszemelt papagájnak, de érdemes szem előtt tartanunk a minél nagyobb, annál jobb elvet. Még, ha szabadon is mozoghat madarunk az egyik szobában, akkor is érdemes betenni egy kalitkát neki egy nyugodt helyre, hogy pihenni tudjon.

A kalitkának mindig elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a papagáj csapkodni tudjon benne a szárnyaival, anélkül, hogy bármibe beleütközne. Ehhez figyelembe kell venni a kalitkában lévő berendezési tárgyakat is: az etetőket, az itatókat, az ülőrudakat és a játékszereket.

Általánosságban elmondható, hogy a kalitkának inkább szélesnek kell lennie, mint magasnak, hiszen a madarak inkább oldalirányba szeretnek repülni, nem pedig fel-le. A magas, függőleges kalitkák ráadásul gyakran instabilak, így könnyebben felborulhatnak.

A kalitka helye

A madárkalitkát javasolt otthonunk azon területére elhelyeznünk, ahol a legtöbb családi tevékenység zajlik, de a konyha, a garázs és a műhely, vagyis az olyan helyiségek, ahol füst keletkezhet, kerülendő. Tehát papagájunknak ott kell lennie, ahol mi a leggyakrabban tartózkodunk, de távol a veszélyektől.

Bár izgalmas lehet tollas barátunk számára, ha egy ablakon keresztül kilát a szabadba, de a közvetlen napfény és a huzat bajt okozhat, az arra járó nagyobb madarak pedig ijedtséget okozhatnak. Továbbá arra is ügyelnünk kell, hogy a kalitka felett elhelyezett léggömb és mennyezeti lámpa stresszhatást válthat ki.

A kalitka kiegészítői

Az álomkalitkában mindenképp helyet kell kapnia különböző ülőrudaknak, ezek lehetnek műanyagból, de még jobb, ha természetes fából készülteket választunk. Ha mi magunk barkácsolnánk össze néhány ülőalkalmatosságot madarunknak, figyeljünk arra, hogy az ág növényvédőszer-mentes legyen és biztosan olyan fáról származzon, amely nem mérgező a papagájokra nézve.

Jó ötlet lehet néhány kötelet is függőlegesen belógatni vagy vízszintesen kifeszíteni. A vastagságot mindig az alapján határozzuk meg, hogy mekkora papagájunk van, illetve milyen átmérőjű rudat vagy kötelet tud kényelmesen megragadni.

Az etető- és itatótálaknak javasolt kerámia vagy rozsdamentes acél típusúakat választani, és ügyelni kell a folyamatos tisztán tartásukra.

A különféle játékok a papagájok mentális és fizikai egészségére szempontjából is fontosak, így játékszerekből is be kell szereznünk néhányat. A legjobb, ha kifejezetten díszmadarak számára készült termékek közül válogatunk, mert azok biztosan nem tartalmaznak mérgező anyagokat és nem fognak sérülést okozni szárnyasunknak. Jó választás lehet például egy mászóka karika, egy madárhinta és egy színes, műanyag labdákból álló, csengős játék is. Sőt, beszerezhetünk papagájoknak készült tükröt is, válószínűleg imádni fogja tollasunk.

A tökéletes kalitkában úgy helyezkednek el az összeválogatott berendezési tárgyak, hogy köztük kényelmesen tud repkedni a papagáj, és arról se feledkezzünk meg, hogy az etetőnek és az itatónak minden esetben könnyen elérhetőnek kell lennie.