Amiket be kell szereznünk, ha kölyökkutyát szeretnénk

2021. április 01.

Amiket be kell szereznünk, ha kölyökkutyát szeretnénk

Bármilyen háziállatra is vágyunk, még az érkezése előtt ajánlott beszereznünk azokat a felszereléseket, amelyekre szükségünk lesz a tartása során. Így van ez akkor is, ha elhatároztuk, hogy kiskutyát fogunk hazavinni. Egy kölyökkutya eleinte csak eszik, iszik, emészt, alszik, játszik, de már ezek kapcsán is felmerül több dolog is, amiket biztosítanunk kell a számára már az első napoktól.

A legegyszerűbb, ha végigmegyünk a kezdőkészlet minden pontján a bevásárlás során:

 • Etető- és itatótál
 • Magas minőségű junior kutyaeledel
 • Rágócsont, jutalomfalat- és tartó
 • Szállítóbox, biztonsági öv
 • Kutyafekhely
 • Nyakörv/hám, póráz
 • Játék
 • Kefe
 • Bolha- és kullancsriasztó
 • Kölyökkutyáknak készült sampon
 • Kutyapiszokszedő-zacskó

A kistermetű és fiatal kutyusoknak a sétákhoz nyakörv helyett általában hám javasolt a póráz mellé. Igyekezzünk kiválasztani a leginkább megfelelő méretet, hogy annak használata kényelmes legyen az számára. A séták és a tréningek során egyaránt jó, ha van nálunk pár szem jutalomfalat, melyeket pozitív megerősítés gyanánt tudunk alkalmazni. A séták további elengedhetetlen kiegészítője a kutyapiszok szedő zacskó, ugyanis nagy eséllyel az út közben fogja elvégezni négylábúnk a dolgát, és bizony fel kell szednünk utána az ürülékét.

A kint lét alatt könnyedén találkozhatunk bolhákkal és kullancsokkal is. A bajt ajánlott megelőzni, ezért vásároljunk bolhanyakörvet, illetve jó megoldás lehet egyéb bolha- és kullancsirtó készítmény beszerzése is, de mindenképp egyeztessünk előtte az állatorvossal.

A kiskutya kezdőkészletben fontos szerepe van a játékszereknek is, melyek stimulálják az érzékszerveket és szórakoztatnak. Olyan játékokat válasszunk, amelyek biztonságosak a kicsik számára is, azaz például gyengédek a fogakhoz. Se a játékokkal, se a rágócsontokkal ne hagyjuk soha magára a fiatal ebet.

Ahogy minden babának, úgy a kölyökkutyáknak is sok alvásra van szükségük. Egy izgalmas játékban vagy akár az evésben is elfáradhat háziállatunk. A pihenéshez szüksége lesz egy csendes szobában lévő, kényelmes, puha fekhelyre. Kistermetű kutyus esetén ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl magas a pereme, hogy könnyedén birtokba vehesse az eb.

Már az első út során is elengedhetetlen a biztonság, vagyis válasszunk egy jó minőségű szállítoboxot is a hazaúthoz. Soha ne engedjük, hogy a kutya szabadon legyen az autóban, mert vezetés közben rendkívül zavaró és balesetveszélyes tud lenni.

Időnként előfordulhat, hogy meg kell fürdetnünk bundás barátunkat, amihez kizárólag kiskutyák számára készült kutyasampont szabad használnunk. Más termékek bőrirritációt, gyulladást okozhatnak. A rendszeres szőrápoláshoz pedig kutyakefére is szükségünk lesz, amit igyekezzünk a szőr típusának megfelelően kiválasztani.