Amikor kiscicánk elkóborol

2019. január 03.

Amikor kiscicánk elkóborol

A macskák nagyszerű társak tudnak lenni. Rendkívül bájosak, szerethetőek. Egyesek számára előnyös lehet, hogy távol tartják az egereket. Ám mielőtt hazaviszünk egy minitigrist, alaposan meg kell fontolnunk, hogy van-e rá elég időnk, és anyagilag is megengedhetünk-e magunknak egy háziállatot. Ha mindezekre igen a válaszunk, akkor érdemes alaposan utánajárnunk a cicatartásnak. Kezdőként az alábbiakra javasolt nagyon odafigyelnünk, felkészülnünk.

Amennyiben macskánk csak pár perce szökött el, akkor valószínűleg nem kell túl messzire mennünk ahhoz, hogy elkapjuk őt. Azok a szobacicák, amelyek ritkán vagy soha nem hagyják el a lakást, rendkívül óvatosak lesznek, ha az ajtón kívülre merészkednek. Az idegen területen gyakran azonnal menedéket keresnek, és elbújnak a gerendák közé vagy egyéb sötét helyekre. Ha épp kint vannak a szomszédjaink, érdeklődjük meg tőlük, hogy látták-e minitigrisünket, és induljunk minél hamarabb a keresésére. Törekedjünk a gyorsaságra, de ügyeljünk arra, hogy lépteink ne legyenek túl hevesek, mert megrémiszthetjük vele az állatot, így még mélyebbre bújhat.

Amikor megtaláljuk a cicát, figyeljünk arra, hogy ne legyünk dühösek és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Előfordulhat, hogy a szobatigris a házon belül mindig azonnal előjön a hangunkra, de nem biztos, hogy ez kint is így történik. Kuporodjunk le a földre, és kezdjük el csalogatni a bársonytalpút apró zajokkal, vagy még jobb, ha van nálunk néhány szem jutalomfalat. Ahogy elérjük az állatot, fogjuk meg, és vigyük vissza azonnal a házba. Ha nem szeretnénk, hogy kijárkáljon, akár kicsit rá is ijeszthetünk a kiscicára, mikor betessékeljük az ajtón.

Ha azt gyanítjuk, hogy cicánk már korábban meglépett, és talán az éjszakát sem töltötte otthon, akkor is nagy eséllyel maradt a környéken, de az már nem biztos, hogy a ház közvetlen közelében rejtőzködött el. Tehetünk egy sétát az épület körül, és megpróbálhatjuk hívogatni, de a riadt állat valószínűleg nem jön elő akkor sem, ha igazából hall minket. Remek csali lehet ilyenkor egy kis konzerv, amit kell melegítenünk a mikrohullámú sütőben, hogy még intenzívebb legyen az illata. Olyan helyre tegyük ki az eledelt, ahol könnyen elérheti a cica, és mi úgy rálássunk a tálkára, hogy a kis kóborló viszont még ne vegyen minket észre. Mivel a macska a kint töltött órák alatt biztosan megéhezett, így bizonyára hamar előjön majd. Hagyjuk, hogy egyen pár falatot, majd vegyük fel, és vigyük vissza a lakásba.

Ha kis pajtásunknak már napokkal korábban nyoma veszett és nagyon kíváncsi természetű, akkor akár messzebbre is elkalandozhatott. Ilyenkor segíthet, ha szórólapokat készítünk a cica fényképével, valamint elérhetőségünkkel, és kiragasztjuk őket körülbelül 1,5 kilométeres körzetben. Ugyanezt a felhívást kiposztolhatjuk a legnagyobb közösségi oldalakra is, illetve érdemes megnéznünk, hogy nem-e került már ki kedvencünk képe valamelyik menhely oldalára. Érdemes személyesen is felkeresnünk a közeli állatmenhelyeket, és időnként telefonon is érdeklődjünk, hátha valaki bevitte elcsavargott kiscicánkat.

A gyors megtalálás érdekében érdemes már előre felkészülnünk arra, hogy kis barátunk megléphet. Helyezzünk a nyakörvére egy aprócska bilétát vagy címtartót, hogy aki rábukkan kedvencünkre, azonnal vissza tudja hozni őt a címünkre vagy értesíteni tudjon minket telefonon. Így akár hamarabb visszakerülhet hozzánk kisállatunk, mint ahogy felfedeznénk az eltűnését.

 

Forrás: pets.thenest.com