Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az akvárium növényzete – mű vagy valódi?

2018. július 16.

Az akvárium növényzete – mű vagy valódi?

Az első akváriumokban még csak élő növények kaptak helyet, ám ma már nagyok sok mű- és selyemvirág közül választhatunk, amelyek szinte ugyanúgy néznek ki, mint a valódiak. Hogy a mű vagy az élő növény-e a jobb egy akváriumba, arra nehéz konkrét választ adni, ugyanis mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Érdemes jobban megismernünk őket, és utána saját elvárásainknak megfelelően dönteni.

A valódi növényzettel és élővilággal rendelkező akváriumra bizonyára büszkébb lehet tulajdonosa, de persze ne ez a tényező legyen a mérvadó. Az élő növények sokkal természetesebb környezetet nyújtanak a halak számára, és olyan alapokat biztosítanak, amelyekre a műnövények nem képesek.

Ellentétben a művirágokkal, a valódiak növekednek és lélegeznek. A nappali órákban széndioxidot vesznek fel és oxigént bocsátanak ki, ezzel is jelentősen hozzájárulnak az egészséges élőhely kialakulásához. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat éjszaka megfordul, ha túl sok növényt telepítünk az akváriumba, akkor a széndioxid szint túlságosan megemelkedhet, és az oxigén mennyisége lecsökkenhet. Ha halaink folyamatosan a víz felszíne körül úszkálnak, és láthatóan ott vesznek levegőt, akkor nagy eséllyel oxigénhiányossá vált az akvárium vize. Ha ez megtörténik, szükségünk lesz egy éjjel-nappal működő levegőztetőre.

A valódi növényeken baktériumok is élnek, melyek segítenek lebontani az akváriumban lévő szerves anyagokat. Ha halaink otthonát megfelelő növényekkel telepítjük be, akkor kémiai szempontból csak nagyon kis karbantartást igényel majd. Persze van másik oldala is az éremnek. Ha valamelyik növény elpusztul és az így keletkezett hulladék nem távozik el gyorsan az akváriumból, akkor az káros lehet kopoltyús barátainkra nézve. Az is előfordulhat, hogy a zöld levelekkel kártevőket, vagyis csigákat vagy parazitákat juttatunk a vízbe, ami szintén nem szerencsés.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az igazi növények ehetőek és ízletesek, ellentétben műanyaggal. Ez a növényevő pikkelyesek számára különösen hasznos, mert nekik gyakori táplálékfelvételre van szükségük. Az élő zöldeknek köszönhetően az akvárium is szebb maradhat, hiszen a nitrátok csökkentésével jóval kisebb lehet az algaképződés. De az is igaz, hogy a „megrágcsált” levelek nem túl mutatósak, tehát jól kell választanunk növényeket és halakat is.

A mesterséges növényzet megjelenésében nagyon hasonlít a valódira. Az élő zöldekkel szemben a művirágok nem fognak túl nagyra megnőni, elpusztulni vagy sérülni. Ha esetleg túl sok alga rakódik le a leveleken, akkor könnyedén eltávolíthatóak és megtisztíthatóak. Például fehérítőt tartalmazó oldattal is fertőtleníthetőek, hogy biztosan ne maradjon rajtuk baktérium vagy kártevő.

A művirágoknak az is előnyük az igaziakkal szemben, hogy nem szükséges világítás ahhoz, hogy életben maradjanak. Ráadásul számos színben és méretben kaphatóak, és egész évben könnyedén beszerezhetőek. Nyilvánvalóan a mesterséges kiegészítők nem fognak hozzájárulni az élővilág fenntartásához, de kezdők számára tökéletesek lehetnek, vagy például akkor is, ha nem szeretnénk, ha kopoltyúsaink élelemként tekintenének a zöld levelekre és megkóstolnák őket.

Tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a mű vagy a valódi növényzet-e a jó választás. Előnyeiket és hátrányaikat megismerve, nekünk kell eldöntenünk, hogy mi az, ami fontos számunkra, és melyiket tartjuk megfelelőbbnek halaink érdekeit is figyelembe véve.

 

Forrás: thesprucepets.com