Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Az alábbi vérképpel kapcsolatban érdeklődnék. A páciens egy 1 éves magyar vizsla kan egy hete költözött hozzánk a régi családjától, előéletéről sajnos keveset tudunk, kicsit felborult az étrendje, picit étvágytalan is volt az első napokban. Fizikális állapota, kedve szuper, mostmár eszik is. (láz nincs, nycsomók normálok, szívhang rendben)
(Sajnos a vérvétel előtt evett, tudom hogy az is befolyásolhatta az eredményt.) A többi érték rendben volt.
Ezek alapján mire utalhat az emelkedett ALT, alkalikus foszfatáz és CRP?

KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje 70 g/L 55 – 75
Albumin 31.0 g/L 25.0 – 41.0
Globulin 39.0 g/L 20.0 – 45.0
A/G arány 0.79 0.60 – 1.50
ALT (GPT) ++ 226 U/L 5 – 60
AST (GOT) 43 U/L 10 – 50
GLDH 9 U/L – 10
Alkalikus foszfatáz + 573 U/L – 280
GGT + 9 U/L – 9
Összbilirubin 4.2 umol/L 0.1 – 5.1
Alfa amiláz 664 U/L 100 – 1200
Lipáz (pancreas) 14 U/L 8-81
CK (kreatin-kináz) 206 U/L 20 – 225
LDH 87 U/L 20 – 250
Triglicerid 0.58 mmol/L 0.30 – 1.20
Koleszterin 5.4 mmol/L 3.2 – 6.2
Glükóz (Szérum) + 5.8 mmol/L 2.8 – 4.9
Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a
valós koncentráció magasabb lehet.
Fruktózamin 314 umol/L 187 – 386
Karbamid + 7.2 mmol/L 2.5 – 6.7
Kreatinin 80 umol/L 20 – 150
KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK
Nátrium 147 mmol/L 135 – 155
Kálium 3.87 mmol/L 3.60 – 5.60
Na/K arány 37.98 28.80 – 40.00
Klorid 109 mmol/L 100 – 116
Kálcium 2.74 mmol/L 2.50 – 3.10
Magnézium 0.82 mmol/L 0.70 – 1.00
Foszfát 1.2 mmol/L 0.8 – 1.6
KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOKVas 23.4 umol/L 18.0 – 25.0
C-reaktív protein ++ 30.1 mg/L – 10.0
MINTA MINŐSÉGI INDEXEK
Hemolizis NORMAL
Ikterusz NORMAL
Lipaemia NORMAL

2021.03.26

Állatorvos

Ezt leginkább kezelő állatorvosával kellene megbeszélnie, mert a véreredmény mindig a klinikai képpel együtt értelmezendő…Esetleg bélgyulladása lehet az állatnak. Amit javasolnék, hogy adjanak az állatnak minőségi, érzékeny kutyáknak való eledelt és éhgyomorra vigyék el vérvételre 2-3 hét múlva. Ha bármilyen tünet jelentkezik, akkor természetesen előbb forduljanak orvoshoz, esetleg egy hasi ultrahang készítése céljából.

Vissza a kérdésekhez