Az otthonos nyúlketrec ismérvei

2021. október 01.

Az otthonos nyúlketrec ismérvei

A ketrec megfelelő berendezése nagyon fontos része a kedvtelésből tartott nyulak gondozásának. Egy rossz nyuszi-lak súlyos, sőt akár halálos kimenetelű egészségügyi következményekhez vezethet. Akár a tapsifüles viselkedésére is kihathat. Ezért fontos, hogy törekedjünk arra, hogy kedvencünk otthonosan érezze magát ketrecében, még akkor is, ha csak este tartózkodik benne.

A nyúlketrec kiválasztása

Elsődleges szempont, hogy a nyúlketrecnek nagynak kell lennie. Minél több időt tölt majd a kisemlős a ketrecében, annál nagyobbat kell vásárolnunk. A legkisebb méret, ami szóba jöhet (ha a nyuszi csak éjjel tartózkodik a ketrecében, amikor mi ágyban vagyunk) szélességben és hosszban is a teljes nyuszi háromszorosa, magasságra pedig legalább akkorának kell lennie, hogy kis barátunk hátsó lábaira állva kényelmesen nézelődhessen.

A legtöbb nyuszi jelentős mennyiségű időt tölt felügyelet nélkül, bezárva, ebben az esetben nem biztos, hogy egy ketrec az ideális választás. Jobb megoldás lehet, ha egy (vagy egybeépítve két) karámot/kifutót rendezünk be, hogy nagyobb területen mozoghasson háziállatunk olyankor is, amikor nem vagyunk otthon.

Elhelyezés

Az is fontos, hogy jó helyre kerüljön a ketrec. A törpenyulak háziállatok, ketrecüknek a lakásunkban kell helyet kapnia, nem pedig az udvaron, a garázsban vagy a fészerben. Nyuszinknak szüksége van társaságra, ezért ketrecét olyan területre tegyük, ahol sokat tartózkodik a család. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne érje közvetlen napfény, ugyanis a tapsifülesek nehezen viselik a meleget.

Játékok

Amikor a nyúlketrec tartozékairól van szó, szinte csak a képzelet szabhat határt. Nem kell drága játékszerekben gondolkodnunk, viszont cserélgetnünk kell őket, hogy kedvencünk érdeklődő és elkötelezett maradjon. Egy-két szénával töltött wc papír guriga, lyukakkal ellátott kartondoboz vagy növényvédőszer-mentes almafaág is nagyon kedvelt kiegészítő lehet.

Kísérletezzünk bátran, és figyeljük meg, hogy mit szeret leginkább kisállatunk. Olyan dolgokat viszont ne tegyünk a ketrecbe, amit nem szabad megenni, ugyanis a nyuszik hajlamosak mindent megrágcsálni.

Alomdoboz és szénatartó

Nézzük meg, hogy a törpenyúl a ketrec mely sarkában végzi el rendszeresen a dolgát, és oda helyezzük a nagyméretű, ám alacsony oldalú, műanyag nyuszi wc-t. Aljába fapelletet is szénát is szórhatunk. Naponta takarítsuk. Mivel a nyulak evés közben sokat bogyóznak, ezért érdemes olyan helyre tennünk a szénatartót, hogy toalettjükben ücsörögve enni is tudjanak.

Etető és itató

Az etetőtál lehet műanyag vagy kerámia is. Itatóként érdemes 500 ml-es golyós itatót beszereznünk és felszerelnünk a ketrec oldalára. Egy nehezebb kerámia tálka is megfelelő lehet, de azt könnyen felboríthatja a nyuszi, vagy beleléphet a vízbe, és hamarabb válik piszkossá.

Alvóhely

Egyes törpenyuszik szénával töltött dobozban sziesztáznak szívesen, míg mások régi törölközőn vagy kisméretű szőnyegen, esetleg külön házikóban. Bármelyiket is preferálja tapsifülesünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy valószínűleg meg fogja kóstolni, ezért győződjünk meg arról, hogy a fekhely ez esetben sem hathat károsan háziállatunkra.