Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

BARF etetés kezdőknek

2019. augusztus 21.

BARF etetés kezdőknek

A BARF étrend (Bones And Raw Food) nyersetetést jelent – így táplálkoztak a kutyák a háziasítás előtt – és megoszlanak róla a vélemények. Egyesek szerint teljesen ideális a felnőtt ebek számára, mások úgy gondolják veszélyes hóbort. Mielőtt belevágnánk, érdemes alaposan megismerkedni az étrenddel, és ajánlott kikérnünk az állatorvosunk véleményét is.

A tapasztalatok alapján a nyersetetés pozitív hatásai:

 • kevesebb allergiás betegség
 • tisztább fogak
 • a kutyafélék természetes táplálékához leginkább hasonlító étrend

Lehetséges kockázatok, amikkel számolnunk kell:

 • A nyers húsokban található baktériumok károsak lehetnek az emberek és a háziállatok egészségére is. Paraziták közvetítői is lehetnek a nem hőkezelt és nem fagyasztott húsfélék,
  ezért ilyesmit soha ne etessünk. Ha sok mérlegelés után úgy határozunk, hogy a BARF etetést választjuk, akkor annyit mindenképpen tegyünk meg, hogy a nyers táplálékot hetekre
  lefagyasztjuk, mielőtt felkínálnánk kedvencünknek. Nem csak kedvencünket védjük ezzel, hanem a környezetünkben élő embereket is.
 • Egy hosszú időn át tartó kiegyensúlyozatlan étrend negatívan hathat a kutya szervezetére. Több idő és szakértelem kell a megfelelő étrend biztosításához.
 • Az egész csontok fulladást okozhatnak, megsérthetik a fogakat és a beleket is. A csontok nagyobb mennyiségben hányást, székrekedést okozhatnak, ha nem szakszerű módon etetünk.
 • Nehezebben emészthető

A BARF étrend általában az alábbi táplálékokból áll:

 • színhús, sokszor még rajta van a csonton
 • csont egészben vagy összetörve
 • belső szervek, például máj és vese
 • nyers tojás
 • zöldségfélék, pl. brokkoli, spenót, zeller
 • alma és egyéb gyümölcsök
 • némi tejtermék, pl. joghurt

Ha szeretnénk az étrendet alkalmazni, akkor néhány szabály betartásával képesek leszünk megfelelően táplálni kedvencünket:

 1. Ne feledkezzünk meg a kalciumról
  A kutyáknak – különösen a kölyköknek – szüksége van kalciumra és foszforra, nél. Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű kalcium és ásványianyag kerüljön be az állat szervezetébe, az ennivaló 12-15%-át csontoknak kell kitenniük, pl. csirkeszárnynak, -nyaknak, -lábnak, pulykanyaknak, bárány- vagy kecskebordának, stb.
 2. Szervek, mint multivitaminok
  Az állati szervek tápanyagokban gazdagok és fontos vitaminokat tartalmaznak, ezért nem szabad róluk megfeledkeznünk. A teljes étrend körülbelül 10-30%-át tehetik ki, de egyes szervekből ne legyen több 5-10%-nál. Ajánlott belsőségek: máj, vese, lép, agy tüdő, here, hasnyálmirigy.
 3. A színhús az alap
  A teljes étrend körülbelül fele vagy harmada ízletes, sovány hús kell, hogy legyen. Jó választás például a darált marhahús, a pulyka- vagy csirkemell és a csont nélküli combok, vagy a csont nélküli sertésborda. Hetente egyszer hallal is ajánlott megkínálnunk az ebet, de a szálkákkal nagyon óvatosan bánjunk. Természetesen fontos a zsír is, de annak mértéke a teljes étrend maximum 10%-a legyen.
 4. Ne akadjunk fent a zöldség-gyümölcs kérdésen
  Ha a fenti arányokra odafigyelünk, akkor már jó úton járunk, így csak rajtunk áll, hogy adunk-e zöldségeket és gyümölcsöket is négylábúnknak. Ami biztos, hogy a növényi alapú táplálékokban más vitaminok- és ásványianyagok vannak, mint a húsokban, és azok is pozitív hatással vannak a kutyák egészségére.
 5. Kerüljük a keményítőket
  A keményítőtartalmú ételek, mint a gabonafélék, a borsó vagy a burgonya fogyasztása nem javasolt a kutyák számára Nagy mennyiségben például cukorbetegséghez vezethetnek. Sokkal több a kockázat bennük, mint az előny, ezért jobb teljesen kizárni őket a konyhából.

További információ