Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Béka kis kedvencnek?

2021. december 23.

A békák remek kedvencek lehetnek a megfelelő emberek számára, de a vadon élő békák populációjuk csökkenésével és kihalásával néznek szembe, melyet nagyrészt az emberi tevékenységek eredményeztek. Sajnos ehhez valószínűleg hozzájárul a kedvtelésből tartott állatok kereskedelme is, ezért mielőtt békát vásárolnánk, győződjünk meg arról, hogy tenyésztőnél született és egészséges.

A házi békák gondozása

A fogságban tartott békák ideális körülmények között meglehetősen sokáig élnek, ezért mindenképp hosszú távú elköteleződésre ajánlott felkészülnünk. Az átlagos élettartam 4-15 év, de egyes fajok akár ennél tovább is élhetnek.

Az amerikai levelibéka gondozása

A kisállatkereskedésekben kapható aprócska békák közül néhány akár óriásira is megnőhet. A nevük akár megtévesztő is lehet, a „pixie” békákról például első hallásra azt gondolhatnánk, hogy kistermetűek, valójában azonban ők afrikai óriás bikabékák, és akár 20-23 cm nagyságúak is lehetnek, valamint nagyon kövér testalkatúak. Az aranyos becézés a latin Pyxicephalus adspersusból nevükből származik.

Egyesek számára akár unalmasak is lehetnek a brekik, de néhány kisebb faj meglehetősen aktív típus. A nagyobbak közül persze sok szinte egész nap csak ül, és nem mozog túl sokat. Különleges és érzékeny bőrük miatt nem a babusgatható háziállatok táborát erősítik.

Mielőtt meghoznánk döntésünket az béketartást illetően, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ha gyakran elutazunk 1-2 napnál hosszabb időre, akkor előfordulhat, hogy nehéz lesz találnunk olyan családtagot vagy barátot, aki szívesen gondoskodik majd békánkról.

Lakóhely

Még mielőtt hazavinnénk a kiszemelt kétéltűt, össze kell állítanunk egy olyan terráriumot a számára, amely megfelelő víz-, pára-, és hőmérsékleti értékekkel rendelkezik. Győződjünk meg arról, hogy a lehető legjobban hasonlítson a terráriumban kialakított környezet a vadon élő békafajta természetes élőhelyére. Vízi, szárazföldi, félig fás vagy félig szárazföldi terrárium, a fajtától függően, egyaránt szóba jöhet.

A hidegvérű helyének tisztán tartása sok munkát igénybe vehet. A legtöbb béka egész egyszerű fény-, hőmérséklet-, és páratartalom-igényekkel rendelkezik, ugyanakkor nagyon érzékenyek a környezetükben lévő szennyeződésekre és hulladékokra.

Etetés, itatás

A békák étrendje szintén függ a fajtától, de általánosságban elmondható, hogy a brekik húsevők és élő eleséget kell beszereznünk táplálásukhoz. Sok béka megeszi a rovarokat, például tücsköket, férgeket, hernyókat, lepkéket és szöcskéket. A nagyobbak akár a rózsaszín egereket is örömmel elfogyasztják. Ne feledkezzünk meg arról, hogy friss és tiszta víz mindig legyen elérhető háziállatunk terráriumában.

Kezdőknek is ideális békafajok többek között: törpe karmosbéka, keleti tűzhasú varangy, kék levelibéka, dél-afrikai karmosbéka, amerikai zöld levelibéka, díszes szarvasbéka.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Béka kis kedvencnek?

Béka kis kedvencnek?

Kezdő hüllőtartóknak: gabonasikló 1×1

Kezdő hüllőtartóknak: gabonasikló 1×1

Leguán házikedvencnek? – A legfontosabb tudnivalók

Leguán házikedvencnek? – A legfontosabb tudnivalók

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.