Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

2020. február 19.

Papagájunkat képzelhetjük akár egy repülő, kétéves gyermeknek is. Ahhoz, hogy biztonságban tartózkodhasson és repkedhessen a kalitkán kívül, meg kell szüntetnünk minden lehetséges veszélyforrást az otthonunkban. Egyes dolgok sérülést vagy mérgezést okozhatnak, míg mások, akár az állat pusztulásához is vezethetnek, ezért nagyon figyelmesnek kell lennünk.

Ajtók és ablakok

Ahogy a vadon élő madarak, úgy kedvtelésből tartott papagájunk sem tudja értelmezni az átlátszó üveget, és megpróbálhat átrepülni rajta. Megoldás lehet, ha vágatunk a madár szárnyaiból úgy, hogy az ne gátolja a repülést, viszont lassítsa a sebességet. De arra is figyelnünk kell, hogy ne hagyjuk az ajtók, ablakok üvegfelületét szabadon. Használjunk drapériát, redőnyt vagy egyéb árnyékolót, esetleg ablakmatricákat, amíg csőrös barátunk szabadon van a lakásban. Egyes függönyöknél fennállhat a veszély, hogy beleakad papagájunk karma, ezért ügyeljünk arra, hogy a karmokat mindig röviden tartsuk.

Ventilátorok és fűtőtestek

Az extrém hideg és meleg egyaránt negatívan hathat kedvencünkre, tehát figyeljünk a helyiségek hőmérsékletére, és ügyeljünk arra, hogy közvetlen hideg és meleg se érje szárnyasunkat. A ventilátorokat kapcsoljuk ki, ha az állat szabadon van, különös tekintettel a mennyezetiekre.

Elektromos és egyéb vezetékek

Az elektromos vezetékek kifejezetten nagy veszélyt jelentenek a háziállatokra nézve. Ha megcsipked egy vezetéket madarunk, akkor komoly áramütés érheti, akár halálos is lehet a számára. Igyekezzünk minden kábelt elrejteni, például számítógép, telefon, tv, zenelejátszó és egyéb készülékek környékén is. A pvc csövek és a kifejezetten ilyen célra kapható kábelcsatornák is jó megoldásnak bizonyulnak.

Veszélyes tárgyak, mérgező anyagok és növények

A papagájok a lábukon keresztül is képesek felszívni a vegyszereket, ezért figyeljünk arra, hogy ne érintkezhessenek velük sehol sem a lakásban, és mindig alaposan mossunk kezet, ha használtunk valamilyen veszélyes anyagot. Egyes szobanövények mérgezőek lehetnek a papagájok számára, ha van ebbe a kategóriába tartozó virágunk otthon, sajnos el kell ajándékoznunk.

Soha ne legyenek elérhető helyen apró, lenyelhető tárgyak, mint például: ékszerek, gombelemek, érmék, horgászcikkek, tűk és más apró fémtárgyak.

+ Tippek

  • Mindig nézzünk a lábunk elé. Sok papagáj sérült vagy pusztult el már amiatt, hogy ráléptek.
  • Amikor becsukunk egy ajtót vagy szekrényt, ügyeljünk rá, nehogy épp akkor akarjunk tollas pajtásunk ott átrepülni.
  • Óvatosan csukjuk össze az ágyat és a kanapét is, nehogy madarunkat beszorítsuk valahová.
  • Mielőtt bármit leraknánk pluszba az ágytakaróra vagy a szennyesre, ellenőrizzük, nincs-e a szövetek alatt szárnyasunk.
  • Ne aludjunk együtt kedvencünkkel, könnyedén mozdulhatunk úgy, hogy az fájdalmas vagy végzetes legyen.

A felsorolt lista nem teljes. Ha bármi olyan dolog van a papagáj számára is elérhető helyen, amiről úgy gondoljuk, hogy problémát okozhat, távolítsuk el onnan. Ha fennáll a gyanúja, hogy tollas barátunk például lenyelt valamit, vagy változást észlelünk a viselkedésén, esetleg megsérült, forduljunk vele állatorvoshoz.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.