Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Beszélő papagájok – hogyan tanítsuk őket?

2018. május 11.

Beszélő papagájok – hogyan tanítsuk őket?

Minden papagáj anatómiája lehetővé teszi azt, hogy utánozhassák az emberi beszédet. Ez egy kifejezetten sajátos tulajdonság, amely megkülönbözteti őket a többi háziállattól, és amiért különösen kedvelik őket az emberek. Persze a hangutánzás szintje fajonként, sőt akár egyedenként is eltérő lehet, de azért mindenképp érdemes tollas barátunkat tanítgatni.

A tréningeket fiatal korban ajánlott elkezdeni. Ha madarunknak egyébként is gyakran jár a csőre, akkor nagy eséllyel meg tudjuk tanítani konkrét szavakra, hangokra is. Az arapapagájok az egyik leghíresebbek, ha beszélő szárnyasokról van szó, de a kakaduk, az amazon-, a lóri- és az afrikai szürke papagájok is nagyon tehetségesek a hangutánzásban.

Előfordulhat az is, hogy a mi papagájunk egyáltalán nem beszél, de érdemes tudnunk, hogy akkor is képes kommunikálni és megérteni egyes szavakat.

Ahhoz, hogy a kedvtelésből tartott madár megtanuljon beszélni, szociális interakciókra van szüksége. Tehát nem elég csupán egymás után, rendszeresen lejátszanunk neki egy adott szót vagy kifejezést. Olyan szavakat sajátít el a legkönnyebben csőrös barátunk, amelyek kötődnek az olyan mindennapi eseményekhez, mint az etetés, a fürdés vagy a gazdi jelenléte.

Mindenképp kedvelt dolgokkal kezdjük a tanítást, ilyen lehet papagájunk kedvenc gyümölcse vagy egyéb elesége. Próbálkozzunk például a „banán”, az „alma”, a „narancs”, a „mag” vagy a „mogyoró” szavakkal. Amelyik szónál madarunk hanggal reagál, azt a finomságot adjuk neki jutalmul, és mondjuk is ki újra a nevét.

A várt szavakat társíthatjuk műveletekhez is. Mindig mondjuk ki hangosan, hogy „hello”, amikor megérkezünk abba a helyiségbe, ahol szárnyasunk tartózkodik, és köszönjük el tőle („viszlát”), amikor kimegyünk onnan. Amikor ezekkel megvagyunk, jöhetnek az olyan kifejezések is, mint a „gyere be”, a „mit csinálsz”, a „jó éjt”, vagy az „alvás-idő”. Rendszeres, napi szintű ismételgetés után nagy eséllyel fogja háziállatunk is utánunk mondani őket.

A papagájok hamarabb felfigyelnek azokra a szavakra, amelyeket nagyobb lelkesedéssel mondunk. Így hát előfordulhat, hogy a napok óta ismételgetett szavunkra szinte nem is reagál, de egy meggondolatlan „fogd be” kifejezést akaratunk ellenére is utánozni kezd. Szóval, ha papagáj van a közelben, érdemes megválogatnunk a szavainkat, és kerülni a káromkodást, különben még akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk általa a vendégeink előtt.

A példából kiindulva hatásos lehet, ha az egyszerű „alma” és egyéb kisebb jelentéssel bíró szavakat is többféle hangsúllyal mondogatjuk. Hangos, izgatott beszéddel könnyebben felhívjuk rájuk madarunk figyelmét.

Első nekifutásra kedvencünk valószínűleg nem fogja tisztán visszaadni azt a szót, amit kimondtunk. Már az is sikernek könyvelhető el, ha egyáltalán kiad valamilyen hangot. Ilyenkor is dicsérjük és jutalmazzuk meg őt. Legyünk türelmesek és kitartóak. A már elsajátított szavakat is érdemes a későbbiekben is rendszeresen használnunk, miközben újakkal bővíthetjük a szókincset.

Forrás: petcha.com