Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Beteg a halam? Leggyakoribb tünetek

2019. május 11.

Beteg a halam? Leggyakoribb tünetek

Egy akváriumban hemzseghetnek a baktériumok, a gombák és a paraziták, amelyek bizony befolyásolják halaink egészségét és jólétét. A közhiedelemmel ellentétben a halak rendkívül érzékeny élőlények, a legkisebb környezeti változás is okozhat náluk stresszt és ez által megbetegedést is.

A stressz mellett gyakori oka a betegségek kialakulásának a nem megfelelő paraméterekkel rendelkező víz. Egy minőségi szűrő segít az optimális vízfeltételek fenntartásában, amely által csökken a fertőzések kialakulásának kockázata, és a víz elváltozásának mértéke. Az akvárium vizének értékeit érdemes rendszeresen ellenőriznünk, hogy idejében észrevegyük, ha valamin esetleg változtatnunk kell.

Hogy a betegség ne terjedhessen tovább, mindig legyen egy kisebb tartalékakváriumunk otthon, hogy el tudjuk különíteni a megfertőződött pikkelyest. Így sokkal egyszerűbb lesz és rövidebb ideig fog tartani a kezelés. Fontos, hogy ez időre távolítsunk el minden aktív szenet az akváriumból, különben felszívják a gyógyszert a vízből, és így nem lesz hatása kopoltyúsunknál.

A só és a különböző multivitaminok segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a gyógyulásban is. Ám, mielőtt alkalmaznánk őket, ajánlott kikérnünk egy akvarisztikai szakértő véleményét.

Szerencsére a legtöbb betegség könnyen diagnosztizálható és kezelhető, ám tudnunk kell, hogy a jelek korai felismerése sokszor elengedhetetlen a gyógyulás szempontjából. Érdemes előre felkészülnünk és megismernünk a leggyakoribb betegségeket és a hozzájuk kapcsolódó tüneteket.

Ha horgonyférgek jelennek meg halunkon, könnyedén észrevehetjük, hiszen kopoltyús barátunk láthatóan hozzádörzsölődik az akváriumban lévő tárgyakhoz, testéből fehéres-zöld szálak lógnak ki, és ezeken a pontokon gyulladás jelenik meg. Ilyenkor a férgeket meg kell próbálnunk eltávolítani a hal testéből, majd ki kell tisztítanunk a sebeket egy olyan antiszeptikus szerrel, mint például a jód. Édesvízi halak esetében segíthet a napi 5 perces sós vízben való fürdetés, amíg a férgek ki nem hullnak.

A hasvízkór egy bakteriális fertőzés, melynek tünete, hogy halunkon puffadást és kiálló, borzolt pikkelyeket fedezhetünk fel. A betegség csak korai stádiumban gyógyítható antibiotikummal.

Gombás fertőzés kialakulásakor a kezdetben szürkés-fehéres foltokat fedezhetünk fel a hal testén és/vagy uszonyain. A kezeletlen gomba bolyhos megjelenésűnek tűnik. A gomba képes halunk egész testét beborítani, és ezzel együtt elpusztítani pikkelyes barátunkat. A kezelés gombaellenes szer szakszerű alkalmazásával történik. Amennyiben halunk a vízfelszín közelében levegőért kapkod és kopoltyúi csak részlegesen vannak nyitva, valószínűleg valamilyen okból légszomja van, aminek oka lehet kopoltyúférgesség is. Ilyenkor parazitaellenes készítmények alkalmazására van szükség.

Betegséget jelez, ha az uszonyok és a farok fokozatosan csúnyulni kezdenek, tépettnek néznek ki és elveszítik élénk színüket. Ennek hátterében szintén lehetnek bakteriális fertőzések.

A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb észleljük a megbetegedés tüneteit, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy bármennyire is igyekszünk, nem fogjuk tudni meggyógyítani halunkat. Fontos, hogy mindig konzultáljunk halak gyógyászatában jártas szakemberrel mielőtt kezelni kezdenénk a halakat.