Beteg a madaram?

Figyelmeztető jelek

2019. november 02.

Beteg a madaram?

Az újdonsült papagájtulajdonosok sokszor nem ismerik még a madárbetegségek tüneteit, amiket a szárnyasok gyakran egész jól lepleznek is. Viszont van néhány jel, amikre nagyon ajánlott figyelni, mert, ha időben sikerül elcsípnünk a betegséget, akkor nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni csőrös barátunk életét. Ha felismerünk bármilyen tünetet, akkor a lehető leghamarabb forduljunk díszmadarakra szakosodott állatorvoshoz.

Betegség jelei egy papagájon

A madarak érzékeny és intelligens lények, megvannak a saját kis szokásaik. Mivel megpróbálják elrejteni problémáikat, ezért nagyon nehéz észrevennünk azokat. Különös figyelmet kell fordítanunk a napi tevékenységeikre, viselkedésükre és általános közérzetükre. Bízzunk a megérzéseinkben. Ha azt gyanítjuk, hogy valami nem stimmel szárnyasunkkal, akkor keressük fel az állatorvost, még mielőtt rosszabbodna a helyzet. Vannak olyan általános tünetek, amelyekre mindenképp rá kell állítanunk a radarunkat.

Széklet

Nem a legkellemesebb feladat papagájunk ürülékének figyelemmel kísérése, de egyértelműen kiderülhet belőle, hogy valami nincs rendben. Látható lehet például a belső vérzés, de egyéb bajokra is következtethetünk. Ha túl híg vagy túl kemény, illetve bármilyen változást észlelünk, az betegséget jelezhet.

Borzas tollak és súlyvesztés

A borzas tollakkal ücsörgő madaraknak lehet például légúti megbetegedése, de egyéb problémára is utalhat a jelenség. A rendezetlen tollak által kevésbé észrevehető az is, ha papagájunk fogyni kezdett, pedig az akár életveszélyes is lehet. Jó megoldás, ha rendszeresen megmérjük, hogy milyen súlyú kedvencünk. Már az első nap, amikor változást tapasztalunk madarunk kinézetén vagy testtömegén, keressük fel az állatorvost.

Piros, gyulladt, könnyező szemek, orrfolyás

Ha bármilyen vörösséget, gyulladást vagy váladékozást látunk a papagáj szemei vagy orra körül, akkor nagy esély van rá, hogy háziállatunk súlyosan beteg. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy melegen tartsuk madarunkat, amíg eljutunk az orvoshoz. Légzési, idegrendszeri problémák vagy izomzavarok is jelentkezhetnek.

Csökkent étvágy

A madaraknak rendkívül gyors az anyagcseréjük, ezért elengedhetetlen a megfelelő táplálás. Ha a tollas abbahagyja az evést és fogyni kezd, az például a bél elzáródásának az egyik jele lehet, amibe hamar belepusztulhat a szárnyas. Minden nap tisztítsuk meg a kalitka alját etetés előtt. Így könnyebben nyomon követhetjük a változásokat.

Nyitott csőrös légzés

A légzési problémák rendkívül gyakran előfordulnak és sajnos nagyon súlyosak is. Ha azt látjuk, hogy papagájunk nyitott csőrrel lélegzik, akkor az nem csak megbetegedést jelez, hanem arra is következtethetünk, hogy a betegség már hosszabb ideje tart. Azonnali állatorvosi ellátást igényel ilyenkor kisbarátunk.

Piszkos tollak

A madarak természetüknél fogva higiénikus állatok, tisztán tartják magukat. Hogy ha madarunk fején vagy hátsó felén borzas, illetve összetapadt tollakat látunk, akkor az szintén azt jelzi, hogy tollasunk beteg. Ilyenkor egy napig még érdemes figyelni, hogy megfelelően táplálkozik-e kedvencünk és rendben van-e a széklete, és ezeket az információkat is ajánlott megosztanunk az állatorvossal.

Vokalizációs változások

Az emberekhez hasonlóan a beteg papagájok is kevésbé beszédesek olyankor, amikor nem érzik jól magukat. Tehát már a kezdetektől nagyon figyeljünk madarunkra, hogy jól ismerjük a normál hangképzési mintáit. Ha változást észlelünk a frekvenciájában vagy az általános hangzásában, akkor figyeljünk arra, hogy jelentkeznek-e más tünetek is az elkövetkező napokban.