Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Biztonság négy keréken, így utazzon kedvencével

2016. június 24.

Akár az első ülésen, akár hátul utazik velünk kutyusunk, mindig gondoskodjunk a biztonságos szállításról. Egy szállítóbox jó megoldás lehet, viszont fontos, hogy kedvencünk még időben, az utazás előtt megszokja a dobozt. Ha néhány tanácsot megfogadunk, akkor kellemes és problémamentes lesz mindenki számára a kiruccanás az elejétől a végéig.

Nagyon lényeges a megfelelő szállítóbox kiválasztása, amely kényelmes és veszélymentes utazást biztosít a négylábú számára. Választhatunk textil vagy műanyag hordozót is, a lényeg, hogy megfelelően szellőzzön. A forróság miatt nyáron inkább az utóbbi ajánlott, mert kevésbé melegíti az állat testét, ráadásul tisztítani is egyszerűbb. A szállítóeszköz mérete akkora legyen, hogy a kutya kényelmesen tudjon benne állni, ülni, feküdni és megfordulni.

http://www.fressnapf.hu/anione-szallitobox-bezs-szurke-xs-s-56x37x33cm/

Mivel az állatot kellemetlenül érintheti a bezártság, illetve szabadságának jelentős korlátozása, még a nagy utazás előtt hozzá kell szoktatnunk az eszközhöz. Próbáljunk pozitív élményt társítani a boxhoz, semmiképp se érezze úgy az eb, hogy az számára büntetés. Tegyük le a nappaliban a kisállatszállítót, és mutassuk meg a kutyusnak. Nyissuk ki az ajtót, hagyjuk, hogy körbeszimatolja, és magától menjen be, ne mi tegyük a dobozba. Amikor kényelmesen elhelyezkedett benne, akkor becsukhatjuk az ajtót, és elsétálhatunk. Szavainkkal és testbeszédünkkel is közvetítsünk nyugalmat. Semmiképp se beszéljünk a kutyához szomorú hangon, visszatérésünkről győzködve őt, mert azt fogja érezni, hogy valami rossz dolog történik.

Első alkalommal ne zárjuk be az ajtót, hagyjuk, hogy szabadon ki-be járkáljon. Következő ismétlésnél zárjuk be az ajtót, de ne hagyjuk magára, majd harmadik alkalommal már odébb sétálhatunk. Következőre kimehetünk a szobából és fokozatosan hosszabb időre is bent hagyhatjuk kedvencünket dobozában. Egyes kutyusok annyira megszokják a dobozt, hogy akár éjjelre is kint hagyhatjuk nekik, hogy abban aludjanak. Többszöri megismétlés után a kutya megtanulja, hogy a gazdi mindig visszajön érte. Nyissuk ki a szállítóbox ajtaját, de ne vegyük ki az állatot, hagyjuk, hogy akkor jöjjön ki, amikor ő szeretne. Fontos, hogy soha ne érezze azt a négylábú, hogy büntetésből zártuk be oda.

Amikor legjobb barátunk a dobozban tartózkodik, ne legyen rajta sem nyakörv, sem póráz, illetve ne legyen bent vele semmilyen más eszköz, ami sérülést okozhatna. Eleinte csak rövid utakat tegyünk meg vele autóval, hogy legyen ideje hozzászokni az utazáshoz. Így a hosszabb út kevésbé lesz majd stresszes számára. Igyekezzünk rögzíteni a szállítót, hogy stabil maradjon, és ne csúszkáljon az élesebb kanyarokban sem.

A védőrács nagyobb termetű kutyusnál lehet hasznos. Nagyon fontos, hogy az állatnak ne legyen lehetősége megzavarni a sofőrt, mert az balesetveszélyes lehet. Egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A rács mögött az állat biztonságosan utazhat, elválasztva a jármű többi utasától.

Amennyiben úgy döntünk, hogy négylábú barátunk a hátsó ülésen fog utazni, szükség lesz pórázra, biztonsági övre és választóhálóra is – ez az autó minden utasa számára fontos biztonsági szempontból. Ez a megoldás csak a nyugodtabb kutyusoknál lehet megfelelő, ezért mindenképp tegyünk pár próbát, mielőtt így indulnánk el nyaralni.

Soha ne hagyjuk, hogy kedvencünk kidugja a fejét az ablakon út közben. Akár egy felpattanó kavics is komoly sérülést okozhat. Ha seb nem is keletkezik, az ijedtség annál nagyobb lehet, és hosszú időre negatív és fájdalmas élményt társít az eb számára az utazáshoz. Azt se feledjük, hogy a szálló por nagy sebesség esetén súlyosan károsíthatja a szaruhártyát.

Ha hosszabb útra indulunk, mindenképpen tartsunk rendszeres szüneteket, és ilyenkor itassuk is meg állatunkat. Nagyon fontos, hogy a kutya soha, semmilyen körülmények között ne maradjon a napon parkoló autóban, mivel ez könnyen az életébe kerülhet. Még ha le is húzzuk egy kicsit az ablakot, akkor is perceken belül felforrósodhat az autó, és hőgutát kaphat az eb.

Fontos, hogy időben észrevegyük a hőguta jeleit, amely akkor is bekövetkezhet, ha nincs klíma az autóban és nem szellőzik megfelelően a tér, ahol a kutya tartózkodik. Ha nincs árnyék, és folyton besüt a nap, az is veszélyes lehet. A hőguta heves lihegést és zihálást, hányást és hasmenést, koordinációs zavarokat, bágyadtságot, eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Ha a hőguta legkisebb jelét is tapasztaljuk, vigyük kedvencünket árnyékos, hűvösebb helyre, majd a hűsítés után mielőbb keressünk fel egy állatorvost.

Stresszesebb, az utazásokat nehezebben viselő házi kedvenceknél az állatorvost a nyaralás előtt is érdemes meglátogatni, és tanácsot kérni tőle, hogy mivel tudnánk nyugodtabbá és kellemesebbé tenni a kutya számára az autóutat.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Csobbanás a kedvenceddel, avagy indul a strandszezon!

Csobbanás a kedvenceddel, avagy indul a strandszezon!

Készülődés a nyárra – minden, amire kedvencednek szüksége lehet a közös utazáshoz

Készülődés a nyárra – minden, amire kedvencednek szüksége lehet a közös utazáshoz

3+1 tipp a közös őszi kirándulásokhoz

3+1 tipp a közös őszi kirándulásokhoz

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.